Procedure PV

_vamos
Topic Starter
Berichten: 1

Procedure PV

#1 , 11 mei 2013 19:30

Afgelopen nacht ben ik samen met een vriend na een avondje stappen op straat onderschept door de politie met een barkruk van mijn stamcafé in de handen.
De politie heeft een PV voor diefstal zonder bezwarende omstandigheden opgesteld en die nu naar het parket gestuurd.
Het is de eerste keer dat we in contact komen met de wet (een blanco strafblad dus) en we zijn uiteraard bezorgd voor de gevolgen.

Kan iemand een inschatting geven welke sanctie de procureur zou kunnen geven en of we de uitspraak per post krijgen?
Mocht de zaak geseponeerd worden, krijgen we hier dan ook een brief over?

Alvast bedankt voor het antwoord.

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Franciscus
Berichten: 39718
Juridisch actief: Nee

#2 , 13 mei 2013 00:29

art 461 strafwetboek en volgenden.
art 463 behandeld de straffen :
"Diefstallen, in dit hoofdstuk niet nader omschreven, worden gestraft met gevangenisstraf van een maand tot vijf jaar en met geldboete van zesentwintig [euro] tot vijfhonderd [euro]. <W 2000-06-26/42, art. 2, Inwerkingtreding : 01-01-2002>
(In het geval bedoeld bij artikel 461, tweede lid, bedraagt de gevangenisstraf echter niet meer dan drie jaren.) <W 25-06-1964, art. 2>
[1 Het minimum van de straf bedraagt drie maanden gevangenisstraf en vijftig euro geldboete wanneer de diefstal werd gepleegd ten nadele van een persoon van wie de bijzonder kwetsbare toestand ten gevolge van de leeftijd, zwangerschap, een ziekte dan wel een lichamelijk of geestelijk gebrek of onvolwaardigheid duidelijk was of de dader bekend was.]1
----------
(1)<W 2011-11-26/19, art. 38, 084; Inwerkingtreding : 02-02-2012>

..maar u spreekt al van samen met vriend (in bende dus) en na een avondje ( 's nachts dus)

Het is (nog) steeds het parket en uiteindelijk de rechter die zal beslissen wat de straf zal zijn.

Hangt af van uw en uw vriend zijn voorgeschiedenis ....
Het kan met een minnelijke schikking tot de maximum.

Bent u al gehoord door de politie?
Mocht u geen advocaat raadplegen VOOR het verhoor of was er een advocaat aanwezig bij het verhoor?

j.demoor
Berichten: 10360

#3 , 13 mei 2013 08:56

“Art.21bis.Onverminderd de bepalingen in de bijzondere wetten en de toepassing van de artikelen 28quinquies, § 2, 57, § 2, en 127, § 2, wordt over het verzoek van de rechtstreeks belanghebbende om inzage te verlenen van het dossier of er een afschrift van te verkrijgen geoordeeld door de onderzoeksrechter overeenkomstig artikel 61ter of door het openbaar ministerie, naargelang van de stand van de procedure...”(17 november 1808 Wetboek van Strafvordering=Sv.).

“Art.28quater.Rekening houdend met de richtlijnen van het strafrechtelijk beleid, vastgesteld krachtens artikel 143ter van het Gerechtelijk Wetboek, oordeelt de procureur des Konings over de opportuniteit van de vervolging. Hij geeft de reden aan van de beslissingen van seponering die hij terzake neemt...”(Sv.).

“Art.216bis.§ 1. De procureur des Konings kan, indien hij meent dat een feit niet van aard schijnt te zijn dat het gestraft MOET worden met een hoofdstraf van meer dan twee jaar correctionele gevangenisstraf of een zwaardere straf, desgevallend met inbegrip van de verbeurdverklaring, en dat het geen zware aantasting inhoudt van de lichamelijke integriteit, de dader verzoeken een bepaalde geldsom te storten aan de Federale Overheidsdienst Financiën.”(Sv.).

“Art.463.Diefstallen, in dit hoofdstuk niet nader omschreven, worden gestraft met gevangenisstraf van een maand tot vijf jaar en met geldboete van zesentwintig euro tot vijfhonderd euro...”(Strafwetboek).

Deze diefstal MOET dus niet gestraft worden met een hoofdstraf van meer dan twee jaar correctionele gevangenisstraf en valt dus onder toepassing van voornoemd art.216bis.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Reclame

Angel87
Berichten: 84

#4 , 02 jun 2013 05:16

Gezien u niet van u vrijheid bent beroofd (u spreekt er toch niet over...) heb je enkel recht op raadpleging van een advocaat VOOR het verhoor, niet tijdens het verhoor.
U spreekt ook niet van een verhoor, dus ik neem aan dat uw uitnodiging tot verhoor onderweg is per post.
Op deze uitnodiging staan uw rechten conform de Salduzwet cat 3.
Alis Volat Propriis

Terug naar “Andere”