“Artikel 15 Het successierecht is verschuldigd op de algemeenheid der aan de overledene of aan de afwezige toebehorende goederen, WAAR OOK ze zich bevinden, na aftrekking der schulden en behoudens toepassing van artikelen 16 en 17.
Artikel 17 Wanneer het actief der nalatenschap van een Rijksinwoner buitenslands gelegen onroerende goederen begrijpt, welke aanleiding geven tot het heffen, in het LAND der LIGGING, van een erfrecht, wordt het in België opvorderbaar successierecht, in de mate waarin het deze goederen treft, verminderd met het bedrag van de in het land der ligging geheven belasting, deze omgerekend in euro op de datum van de betaling dier belasting. De vermindering, waarvan sprake, is afhankelijk gesteld van het inleveren, aan de ontvanger die de aangifte van nalatenschap onder zich heeft, van de behoorlijk gedateerde kwitantie der in het buitenland betaalde rechten, alsmede van een door de bevoegde vreemde overheden eensluidend verklaard afschrift der aangifte welke hun afgegeven werd, en van de rechtenverevening welke zij vastgesteld hebben. Indien de bij de vorige alinea bedoelde bewijsstukken vóór de betaaldag der rechten niet ingeleverd zijn, moeten deze binnen het wettelijk tijdsbestek betaald worden, behoudens teruggave, in voorkomend geval, overeenkomstig hetgeen voorzien is in artikel 135, 2°.”(31 maart 1935 Wetboek Successierechten=W.Succ.).
“Art.1240bis.§ 1. Behoudens...geeft een schuldenaar(hier de bank) te goeder trouw bevrijdend tegoeden van een overledene vrij, indien dit gebeurt aan of op instructie van de personen aangewezen...in een akte van erfopvolging opgemaakt door een notaris... § 5. De notaris...kunnen elke aflevering van een akte of een attest van erfopvolging weigeren indien zij aan de hand van de door de verzoekende belanghebbende voorgelegde stukken, de gedane verklaringen en de verrichte opzoekingen, niet met zekerheid de erfgenamen kunnen aanwijzen.”(Burgerlijk Wetboek).
Ik ga ervan uit dat u deze akte van erfopvolging ontving van uw notaris,vermits ‘Ze had 2 testamenten’.
“Artikel 97 De...bankiers...die houders of schuldenaars zijn, uit welken hoofde ook, van effecten, sommen of waarden welke toekomen aan een erfgenaam, legataris, begiftigde of anderen rechthebbende ingevolge het overlijden van een Rijksinwoner, mogen de teruggaaf, de betaling of de overdracht daarvan slechts doen na de echt en deugdelijk verklaarde lijst der effecten, sommen of waarden aan de daartoe aangewezen ambtenaar van de administratie van de belasting over de toegevoegde waarde, registratie en domeinen te hebben afgegeven...”(W.Succ.).
Dit houdt niet in dat die bankiers voornoemde tegoeden ter beschikking kunnen houden van of betalen aan de Fiscus(tenzij beslag onder derden).Dit geldt des te meer voor de erfgenamen die hun successierechten reeds betaalden met niet geërfde gelden.
Wend u tot : Ombudsdienst voor de Financiële Sector(W.24/03/2003)
http://www.ombfin.be/nl/contact.html en dagvaard de bank zo nodig voor de rechtbank van koophandel.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/