Nummerplaat afgevezen door vader

Asterx
Topic Starter
Berichten: 179

Nummerplaat afgevezen door vader

#1 , 27 aug 2013 23:02

Een ruzie tussen vader en dochter escaleert. Vader komt tijdens de nacht de nummerplaten van de auto afvijzen waarmee de dochter zich verplaatst.
Dit na een ruzie tussen dochter en zoon waarbij zoon slagen uitdeelde aan zijn zus.
Vader dreigt naar dochter toe dat als zij aangifte doet bij politie van de verdwenen nummerplaten & slagen van haar broer, hij ze niet terug geeft, en de auto zal afnemen.

• Het aankoopbewijs van de wagen staat op naam van de vader. (door overname garage van oude wagen moest het nieuwe voertuig aangekocht worden op de naam van de huidige titularis van het over te nemen voertuig)
• Nummerplaat die afgevezen werd, staat geregistreerd op naam van vader.
• Het geld waarmee de wagen betaald werd, is afkomstig van de dochter. (bewijsbaar door bankafschrift)
• Verzekering werd voorbije 5 jaar betaald door dochter.

Welke stappen kan/dient dochter te ondernemen om haar wagen terug van nummerplaten te voorzien, met bovenstaande punten in het achterhoofd?

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
snellemichiel
Berichten: 193

#2 , 28 aug 2013 00:43

U bent eigenaar van een goed als u zich gedraagt als eigenaar van het goed.
Tenzij bewijs anders aangeeft.

U hebt heel wat tegenspreekbaar bewijs.
- Factuur = naam vader
- inschrijving = naam vader
- geld = dochter MAAR wat staat er op dat bank afschrift vermeld en wordt dat direct door betaald naar de garagist? (ZEKER niet onbelangrijk wat en aan wie)
- verzekering = dochter

Als dochter zich gedraagt als eigenaar wordt zij aanzien als initiële eigenaar tot tegenbewijs.
In hoeverre het tegenbewijs dit zou tegenspreken, daarover ga ik mij niet uitspreken.

Nummerplaten informatie = http://www.mobilit.belgium.be/nl/wegver ... chrijving/" onclick="window.open(this.href);return false;

Klacht indienen voor de nummerplaten lijkt mij moeilijk, aangezien de nummerplaten ingeschreven staan op de vader zijn naam.
Hij neemt dus terug wat op zijn naam staat ... De dochter kan dus zelf nieuwe nummerplaten aanvragen voor de auto.
Ook de bewijsvoering hier wordt moeilijk.

Klacht indienen tegen geweld staat de dochter uiteraard wel vrij om te doen, naar dokter gaan voor vaststelling letsels is wel noodzakelijk.
Politie mag niet oordelen over letsels, dokter wel. Politie zal dat ook normaal zeggen als er lichamelijke letsels zijn dat er naar de dokter moet gegaan worden om objectief attest mee te geven bij de pv. Ook hier zijn getuigen best wel een noodzaak.

mava105
Berichten: 22868
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#3 , 28 aug 2013 10:33

Staat de wagen op de openbare weg? pas dan op, want zonder nummerplaten kan er een boete volgen en wegslepen van de wagen. Die komen uiteraard voor rekening van de vader, maar dochter is wel auto kwijt.

Reclame

Asterx
Topic Starter
Berichten: 179

#4 , 28 aug 2013 10:40

De dochter kan dus zelf nieuwe nummerplaten aanvragen voor de auto.
Ook de bewijsvoering hier wordt moeilijk.
Bedrag werd van dochter haar zichtrekening overgemaakt naar garagist, mededeling onbekend, maar bedrag & data komen overeen met het factuur van de wagen uiteraard.

Indien zij nieuwe nummerplaten aanvraagt voor de wagen, en de wagen terug in verkeer brengt, gaat er zich geen probleem voorstellen daar de door de vader terug genomen nummerplaten op het voertuig staan geregistreerd en niet geschrapt werden? Moet de wagen niet eerst worden gekeurd voor verkoop voordat deze in verkeer kan worden gebracht met de nieuwe nummerplaten? (inschrijvingsbewijs,...)

@ Mava105, de wagen staat veilig opgeborgen.

snellemichiel
Berichten: 193

#5 , 28 aug 2013 13:03

De dochter kan dus zelf nieuwe nummerplaten aanvragen voor de auto.
Ook de bewijsvoering hier wordt moeilijk.
Bedrag werd van dochter haar zichtrekening overgemaakt naar garagist, mededeling onbekend, maar bedrag & data komen overeen met het factuur van de wagen uiteraard.
Das toch al een heel belangrijk gegeven dat het bedrag naar de garagist rechtstreeks is gegaan dit vermindert de discussie als bijvoorbeeld geld gift ...
Verder spreek ik er mij niet over uit. ;)

Code: Selecteer alles

Wanneer u niet meer in het bezit bent van uw kentekenplaat, moet u naar de politie gaan om een origineel attest van aangifte van onvrijwillige buiten bezitstelling te laten opmaken. De politie zal de kentekenplaat seinen waardoor een automatische schrapping gebeurt, dus zonder fysieke tussenkomst van de DIV. Uw kentekenplaat wordt uit het repertorium geschrapt op datum van de seining door de politie. Het attest van onvrijwillige buiten bezitstelling, dat u overhandigd wordt door de politie, moet NIET verstuurd worden naar de DIV. U moet dit bewaren totdat u het attest van schrapping ontvangen heeft en de verkeersbelasting geregeld is.
http://www.mobilit.belgium.be/nl/wegver ... chrapping/" onclick="window.open(this.href);return false;
Indien zij nieuwe nummerplaten aanvraagt voor de wagen, en de wagen terug in verkeer brengt, gaat er zich geen probleem voorstellen daar de door de vader terug genomen nummerplaten op het voertuig staan geregistreerd en niet geschrapt werden? Moet de wagen niet eerst worden gekeurd voor verkoop voordat deze in verkeer kan worden gebracht met de nieuwe nummerplaten? (inschrijvingsbewijs,...)
Kentekenplaat is gekoppeld aan de eigenaar van het voertuig, aangezien de dochter zich gedraagt als eigenaar over de auto.
Gewoon aangeven bij politie en nieuwe vragen bij de DIV of online via de verzekeraar, dit keer op dochter haar naam.

"gekeurd voor verkoop" Verkoopt u de wagen dan? Hij is al reeds gekocht en eigendom van de dochter?

Franciscus
Berichten: 39720
Juridisch actief: Nee

#6 , 28 aug 2013 15:12

Uiteraard aangifte doen bij politie voor slagen en verwondingen ...reden en wat er dient te gebeuren zie boven.
1 : stond wagen op openbare weg.... is belangrijk gegeven om verder te kunnen bespreken.
2: factuur is een ding en geeft 'in principe' aan wie eigenaar is. Echter het is de overhandiging van het voorwerp EN de betaling van het bedrag die het echte bewijs uitmaken. Dit is hier een beetje betwistbaar. Garagist kan meer schriftelijk bewijs leveren door te verklaren dat de dochter de auto betaald heeft.
3 : De nummerplaten worden zo wie zo geschrapt indien dochter aangifte doet van verlies nplt -- zeker doen als de wagen op de openbare weg stond. Politie laat soms toe mits copie attest aan achterkant achter raam te bevestigen dat wagen kan blijven staan .... indien kan weggezet wel wegzetten.
4 : Indien nplt van voertuig gehaald werden als dit IN gesloten garage stond aangifte van diefstal doen voor de rest zie 3.
5 : Verzekering IS geen bewijs van eigendom ...maar inderdaad u kan zeggen dat u de rechtmatige gebruiker bent.... echter elk bewijs van schrapping wordt wel naar uw vader gestuurd.
6 : het wederinschrijven van een voertuig kan perfect via verzekering op uw naam.
(Het hoeft niet gezegd - gezien bij verzekering geen bewijs van eigendom gevraagd wordt wat voor 'gat' men hier laat voor fraude ....maar het kan)
7: gezien nplt wordt gebruikt als eigenaarsgegeven in deze procedure zal keuring nodig zijn .... best via garage.
Laatst gewijzigd door Franciscus op 30 aug 2013 12:15, 2 keer totaal gewijzigd.

j.demoor
Berichten: 10360

#7 , 30 aug 2013 08:18

“Art.2279.Met betrekking tot roerende goederen geldt het bezit als (eigendoms)titel...”(Burgerlijk Wetboek).
‘Wanneer degene die terugvordert het vermoeden van de titel van eigendom t.a.v. de huidige bezitter van roerende goederen ontzenuwt, dient hij zijn recht van eigendom te bewijzen; in de regel is het echter voldoende dat hij bewijst dat hij direct voordien in het bezit was van het goed.(Artt. 1315 en 2279 B.W.)’(Cass. ARC92392,9 maart 1992,R.W. 1991-92,1466).

‘de wagen staat veilig opgeborgen‘ ; ‘Vader komt tijdens de nacht de nummerplaten van de auto afvijzen waarmee de dochter zich verplaatst‘.

Indien vader de wagen zou terugvorderen dan is het aan hem om voornoemd wettelijk vermoeden van eigendom te weerleggen. Aankoopbewijs en registratie nummerplaat zijn op zich niet zulke weerlegging.

Zie verder voor inschrijving op dochters naam : http://www.mobilit.belgium.be/nl/wegver ... chrijving/" onclick="window.open(this.href);return false;
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Terug naar “Archief”