Betwisting gemeenschappelijke kosten

d4dwork
Topic Starter
Berichten: 1

Betwisting gemeenschappelijke kosten

#1 , 23 nov 2007 01:49

Ik heb als verhuurder een vraagje ivm de berekening van de gemeenschappelijke kosten. In het huurcontract (een standaard contract indertijd opgemaakt door het immo-kantoor) is een paragraaf opgenomen die zwart op wit stelt dat alle gemeenschappelijke onkosten (onderhoud tuin, onderhoud lift, electriciteit en verwarming van de gemeenschappelijke delen, onderhoud centrale verwarming...) ten koste zijn van de huurder. Grote werken (nieuwe lift of verwarmingsketel plaatsen bv) zijn voor de verhuurder. Nu vecht mijn huurder aan dat hij moet opdraaien voor de gemeenschappelijke onkosten, en dit zijn enkele de "kleine" onkosten (dus geen grote werken), en daarbij schermt hij met artikel 1134 van het BW. De huurder gaat bij eenzijdige beslissing van zijn kant geen (zo vermeld in een aangetekende brief die ik kreeg) maandelijkse provisiekosten meer betalen tot het bedrag vereffend is dat hij nog verschuldigd is volgens de contractueel correcte afrekening. Kan hij dit zomaar maken? Volgens mij moet hij toch de bepalingen van het contract naleven, of vergis ik mij hierin? Kan ik hem beschuldigen van contractbreuk als hij nu stopt met het betalen van provisiekosten? Graag een antwoord. Alvast bedankt!

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
master in law
Berichten: 55

#2 , 23 nov 2007 02:50

zie artikel 1728 ter B.W.
damihi factum dabo tibi ius

j.demoor
Berichten: 10360

#3 , 24 nov 2007 11:36

“Art.1728ter.§ 1. Behalve wanneer uitdrukkelijk overeengekomen is dat de aan de huurder OPGELEGDE kosten en lasten in vaste bedragen worden bepaald, moeten ze met werkelijke uitgaven overeenkomen...”(B.W.=Burgerlijk Wetboek).

Bij ontbreken van andersluidend DWINGEND recht kan de overeenkomst tussen verhuurder en huurder aan deze laatste opleggen : ‘alle gemeenschappelijke onkosten (onderhoud tuin, onderhoud lift, electriciteit en verwarming van de gemeenschappelijke delen, onderhoud centrale verwarming...)’.

“Art.732.Indien een van hen het(=oproeping in MINNELIJKE SCHIKKING),zelfs mondeling verzoekt,worden de partijen bij gewone brief van de griffier opgeroepen om...te verschijnen op dag en uur door de rechter bepaald."(Gerechtelijk Wetboek).

De procedure ‘minnelijke schikking’ is kosteloos.

Maan de huurder aangetekend aan het achterstallige te betalen binnen een door u daarin te bepalen redelijke termijn.Geeft hij hieraan geen afdoende en tijdig gevolg vraag dan aan de griffie van het vredegerecht hem op te roepen in minnelijke schikking.

Komt geen minnelijke schikking tot stand vorder dan een veroordeling minstens tot betaling van het achterstallige.Het verzoekschrift daartoe dient opgesteld volgens art.1344bis Gerechtelijk Wetboek.Zie daartoe: http://www.Vredegerecht.be > Formulieren of ga naar de griffie en vraag daartoe een papieren formulier.U kan dit verzoekschrift in principe indienen zonder advocaat.

Ga volledigheidshalve naar (geconsolideerde wetgeving) onder Belgisch Staatsblad in http://just.fgov.be .Klik in de balk achter ’Juridische aard’ op het omgekeerd driehoekje uiterst rechts en zoek daar de nodige WetBOEKEN.

Reclame

Kiri
Berichten: 4

#4 , 29 dec 2007 23:53

Ikzelf ga ook een nieuwe huurovereenkomst tekenen.
Ik vraag mij af of het niet mogelijk was om af te dwingen aan het immokantoor van de deze kosten schriftelijk te beschrijven.

Want na een tijd kan de eigenaar gewoon zeggen dat de kosten verhoogd worden, maar door de ondoorzichtigheid kan men zelf niet controleren of de actie van de eigenaar wel geoorloofd is...

Ik heb namelijk schrik dat in het contract voorzien word van 40 euro gemeenschappelijke kosten te betalen als voorschot en dat elk jaar dan een overdreven verekening gemaakt word van bijvoorbeeld 300 euro...
Waardoor wij als huurders eigenlijk de ware kosten tijdens contract ondertekening niet kunnen zien... (dit laat anders ruimte voor eigenaars om illegale praktijken te doen)

Terug naar “Huren”