taxatiecommissie van de orde van Advocaten

orchidee
Topic Starter
Berichten: 1

taxatiecommissie van de orde van Advocaten

#1 , 15 okt 2013 10:43

Hey,

Ik had graag over dit onderwerp een beetje uitleg gehad.
Mijn vorige advocaat heb ik meerdermalen geld overgemaakt, nu ben ik bij een andere advocaat (pro deo) maar ik heb een afrekening had van +/- 3000 euro van de vorige advocaat. Ik kan dit bedrag niet betalen. Mijn advocaat raadde aan om een brief te sturen met dat mijn financiële toestand dit niet toelaat, en om de begroting ervan voor te leggen op de taxatiecommissie van de orde van Advocaten.
Nu hoe ga dit in zijn werk.
Ik moet brief sturen naar vorige advocaat, moet ik dan wachten op zijn antwoord. Moet ik de taxatiecommissie van de orde van Advocaten verwittigen of hoe gebeurd dit.
En wat gebeurd er daar precies, moet mijn advocaat die ik nu heb er dan naartoe gaan of moet ik daar naar toe

groetjes

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
j.demoor
Berichten: 10360

#2 , 17 okt 2013 08:22

Uw vorige advocaat kan u laten veroordelen tot betaling van zijn schuldvordering en met dit vonnis gedurende tien jaar beslag leggen(actio judicati),onverminderd stuiting(art.2244 Burgerlijk Wetboek).U kan ook pogen met hem tot een minnelijke regeling te komen.

“Art.446ter...In geval het ereloon niet met een billijke gematigdheid is vastgesteld,wordt het door de raad van de Orde verminderd...”(Gerechtelijk Wetboek)

‘Hoewel gebruikelijk in geval van betwisting van een staat van erelonen en kosten van een advocaat,is het heden ten dage niet meer gepast om alvorens recht te doen het advies in te winnen van de taxatiecommissie bij de balie,omdat vragen rijzen bij de onafhankelijkheid en de onpartijdigheid van deze commissie‘[Kh.Tongeren 14 juni 2011(L./V.I.G.),R.W.2011-12,1521-1523].

‘De contractuele verhouding tussen de advocaat en zijn cliënt kan neerkomen op een aanneming in vrije rekening. In dat geval komt het de advocaat toe achteraf te goeder trouw de prijs te bepalen. De advocaat moet hier in redelijkheid en billijkheid handelen,mede gelet op zijn specialisatie en de gebruikelijke tarieven voor de bedoelde prestaties. De becijfering mag niet ontijdig zijn en moet de cliënt in staat stellen zijn controlerecht op een redelijke wijze uit te oefenen. De rechterlijke controle is marginaal,omdat enkel buitenproportionele afrekeningen voor aanpassing vatbaar zijn‘[Brussel 11 juni 2012(H. Van H./CVBA J.),R.W.2012-13,147-152]

Het is aan u en niet aan uw pro deo-advocaat om beroep te doen op de taxatiecommissie bij de balie.

“Art.1675/2.Elke natuurlijke persoon , die geen koopman is in de zin van artikel 1 van het Wetboek van Koophandel kan, indien hij niet in staat is om, op duurzame wijze, zijn opeisbare of nog te vervallen schulden te betalen en voor zover hij niet kennelijk zijn onvermogen heeft bewerkstelligd, bij de (arbeids)rechter een verzoek tot het verkrijgen van een collectieve schuldenregeling indienen.”(Gerechtelijk Wetboek).
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Reclame

Terug naar “Archief”