#3 , 26 okt 2013 08:08
“Art.1649bis...§ 2. Voor de toepassing van deze afdeling wordt verstaan onder :...5° " garantie " : elke door een verkoper of producent tegenover de consument aangegane verbintenis om de betaalde prijs terug te betalen, of om de consumptiegoederen te vervangen of te herstellen, of om er zich op enigerlei wijze om te bekommeren, indien de goederen niet overeenstemmen met de beschrijving in het garantiebewijs of in de desbetreffende reclame...Art.1649septies.§ 1. Elke garantie is bindend voor diegene die haar biedt volgens de in het garantiebewijs en de daarmee samenhangende reclame vastgestelde voorwaarden...”(Burgerlijk Wetboek=B.W.).
Lees zorgvuldig dat garantiebewijs.
Onverminderd voornoemde ’garantie’ kan u zich beroepen op: “Art.1641. De verkoper is gehouden tot vrijwaring voor de verborgen gebreken van de verkochte zaak, die deze ongeschikt maken tot het gebruik waartoe men ze bestemt, of die dit gebruik zodanig verminderen dat de koper, indien hij de gebreken gekend had, de zaak niet of slechts voor een mindere prijs zou hebben gekocht.”(B.W.).
"Analoog past men dan de regel van artikel 1643 B.W....toe(op aannemingsovereenkomsten)"(T.P.R.,1985, p.1257-1258).
‘maar dat de veiligheidsgroep/het bovendrukventiel kapot was‘.
‘De goedkeuring van het werk door de opdrachtgever stelt de aannemer niet vrij van zijn aansprakelijkheid voor de verborgen gebreken,ook al tasten deze de stevigheid van het gebouw of een essentiëel bestanddeel ervan niet aan‘(Cass. 25 oktober 1985,R.W. 1988-89,670-675,noot VAN SCHOUBROECK,C.)
‘Inzake aannemingsovereenkomsten oordeelt de rechter in feite en derhalve op onaantastbare wijze of de vordering op grond van verborgen gebreken tijdig is ingesteld.Art.1648 B.W. is niet toepasselijk op de aannemingsovereenkomst‘(Cass. 15 september 1994,R.W. 1995-96,454).
‘De korte termijn waarbinnen een rechtsvordering op grond van een koopvernietigend gebrek moet worden ingesteld,begint te lopen vanaf de ONTDEKKING van het gebrek. Deze termijn wordt vrij door de feitenrechter beoordeeld,rekening houdende met alle omstandigheden van de zaak,met name de aard van het verkochte goed,de gebruiken,de hoedanigheid van partijen en de door hen verrichte buitengerechtelijke en gerechtelijke handelingen’[Kh.Hasselt 16 april 1999(I. t. S.P.),R.W. 2002-03,465-466].
Het is aan u om de fout van tegenpartij,uw schade en het oorzakelijk verband tussen beide te bewijzen. Hiertoe zal ongetwijfeld,minnelijk of gerechtelijk,de tussenkomst van een deskundige vereist zijn
U kan dus beginnen met de aannemer aangetekend en gedetailleerd in gebreke te stellen met een chronologische samenvatting van de reeds gevoerde correspondentie.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/