samenlevingscontract langslevende: mag deze sloten vervangen

markverduffelt
Topic Starter
Berichten: 23

samenlevingscontract langslevende: mag deze sloten vervangen

#1 , 18 nov 2013 13:58

Goede middag

Mijn grootouders woonde samen op basis van een samenlevingscontract waarbij de langstlevende mocht blijven wonen in de gemeenschappelijke woning (bescherming).

Omdat zij nu druk voelt van de andere kant van de familie om te gaan verkopen waar ze helemaal niet toe verplicht is, had ik graag geweten of zij nu als enige inwoonster mag beslissen om een nieuwe slot te steken zodat de andere kant van de familie niet meer binnen kan en zij zich veiliger voelt.

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Franciscus
Berichten: 39720
Juridisch actief: Nee

#2 , 18 nov 2013 14:35

Ja. Zij is de bewoonster en niemand anders mag daar binnen zonder haar toestemming of het zou iemand moeten zijn met een door de rechter afgeleverd document of bij heterdaad.
Het is niet omdat men de blote eigenaar wordt van een gedeelde eigendom dat men de rechten kan schenden van de bewoner/mede-eigenaar.
Hoofdzaak in deze is de bewoning.
Om alle problemen te vermijden laat het adres registeren bij de gemeente voor 'geen inschrijving van andere persoon zonder toestemming/kennisgeving van bewoner.
Verwittig ook uw kwartierinspecteur zodat deze ook met de gemeente kan overleggen. In principe zal er dan geen inschrijving kunnen gebeuren ZONDER politiecontrole.
Voor alle veiligheid doe deze aanvraag ook schriftelijk aan de dienst bevolking.

j.demoor
Berichten: 10360

#3 , 20 nov 2013 08:10

“Art.439...wordt gestraft hij die...in een door een ander bewoond huis...binnendringt, hetzij met behulp van bedreiging of...valse sleutels"(Strafwetboek 8 juni 1867).

‘of zij nu als enige inwoonster mag beslissen om een nieuwe slot te steken ‘

Wie het huis bewoont kan een nieuw slot steken,al dan niet om zich te beschermen tegen voornoemd binnendringen. Het huis dient echter teruggegeven in de staat waarin het ontvangen werd. Een slot degelijk vervangen tast die staat niet noodzakelijk aan.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Reclame

Terug naar “Archief”