Er is nergens een wettekst van het tegendeel.
Hoe is de waarborg wettelijk geregeld:
art 1752 BW:
Art. 1752. De huurder die het huis niet van genoegzaam huisraad voorziet, kan eruit worden gezet, tenzij hij voldoende zekerheid stelt voor de betaling van de huur.
art 6 HWH:
Art. 10. Waarborg. <W 2007-04-25/38, art. 103, 005; Inwerkingtreding : 18-05-2007>
§ 1. Indien, behoudens de zekerheden voorzien in artikel 1752 van het Burgerlijk Wetboek, de huurder om de naleving van zijn verplichtingen te waarborgen,...
§ 3. Er mag niet beschikt worden over de bankrekening, noch in hoofdsom, noch in rente, noch van de bankwaarborg, noch van de rekening waarop de waarborg opnieuw werd samengesteld, dan ten voordele van een van beide partijen, mits voorleggen van ofwel een schriftelijk akkoord, dat ten vroegste opgesteld wordt bij het beëindigen van de huurovereenkomst, ofwel van een kopie van een rechterlijke beslissing...
De waarborg wordt aangegaan om de verplichtingen van de huurder tijdens de looptijd van het huurcontract te dekken. Eens het contract ten einde is dient er een staat opgemaakt te worden waar op basis van de vaststelling in onderlinge overeenkomst of na tussenkomst van de vrederechter toewezen wordt wie recht heeft op welk deel van de overeenkomst.
Dat is de theorie...
In praktijk duldt een vrederechter het niet dat een verhuurder gedurende meerdere maanden na het beëindigen van de overeenkomst de huurwaarborg gijzelt om gemeenschappelijke lasten uit een mede-eigendom te kunnen afrekenen als die pas op een veel later tijdstip worden afgerekend. In de praktijk zijn er reeds meerdere syndici/immomakelaars die panden in gebouwen die ze beheren verhuren zowel door de vrederechter als het BIV op de vingers getikt voor dergelijke praktijken.
Vandaar het belang in een dergelijke situatie steeds redelijk en preventief op te treden. U neemt in het contract op dat het maandelijkse voorschot op de algemene kosten jaarlijks wordt aangepast op maat van de kosten het jaar voordien gemaakt. Op die wijze zijn de geïnde voorschotten steeds een redelijk accurate weergave van de reële kosten en zal de bijpassing na de jaarlijkse afrekening minimaal zijn.
formule:
maandelijks voorschot jaar 2 = algemene onkosten jaar1/12
maandelijks voorschot jaar 3 = algemene onkosten jaar2/12
etc
etc
Dat heeft als resultaat dat u, wanneer het tot een conflict zou komen, het steeds over een relatief laag bedrag heeft.