verlengen ziekte/hospitalisatieverzekering bij pensioen

octopus
Topic Starter
Berichten: 251

verlengen ziekte/hospitalisatieverzekering bij pensioen

#1 , 21 nov 2013 08:01

Ik meende ooit iets te hebben opgevangen dat "de wet Verwilgen" zou voorzien dat verzekeringsmaatschappijen verplicht zijn werknemers, die jarenlang aangesloten waren bij een verzekeringsmaatschappij, tegen ongeveer dezelfde voorwaarden te blijven verzekeren als ze op (brug)pensioen gaan.
Nu blijkt dat niet zo eenvoudig te zijn, want de maatschappij wil nu een hogere premie voor een minimale dekking waarin zelfs de gangbare ziekten bij ouderen (hart/kankers/suikerziekte) niet meer zijn gedekt.

Is het werkelijk zo dat, als je jaren (via de werkgever) een goede ziekteverzekering had, dat die verzekering wettelijk moet kunnen verdergezet worden bij (brug)pensionnering tegen ongeveer dezelfde voorwaarden?

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Sirkii
Berichten: 5819

#2 , 21 nov 2013 09:03

Mijn hospitalisatieverzekering stopt ook als ik vertrek omdat ik enkele jaren geleden niet ingegaan ben op een voorstel om al direct een jaarlijkse stevige bijpremie te betalen om de verzekering na pensionering te laten doorlopen. Ik heb die beslissing toen genomen na een prijsvergelijkingen voor afsluiting van een nieuwe polis op m n 60. Enig risico is dat ik niet meer verzekerbaar zou zijn omdat ik ondertussen ziek zou zijn.

Afdwingbaar is dit volgens mij niet en een polis die "koerante" ziektes uitsluit is ook niet veel waard.

VDG2
Berichten: 785

#3 , 21 nov 2013 19:23

Je hebt het recht de verzekering voort te zetten zonder nieuwe medische vragenlijst indien de hoofdverzekerde (ik vermoed u) reeds 2 jaar aangesloten was in het groepscontract (of minder dan 2 jaar maar cumulatief met een voorgaande groep of individuele hospitalisatieverzekering obv een attest hiervan). Uw werkgever dient u bij ontslag hierover alle nodige informatie te geven. De meldingsplicht ligt dus bij de werkgever.

In kort heeft u inderdaad 105 dagen de tijd om de voortzetting aan te vragen. Volledige uitleg en termijnen kan u hieronder vinden:

Art. 138bis-8
Toekenningsvoorwaarden.
§ 1. Behalve in geval hij het voordeel van de beroepsgebonden ziekteverzekeringsovereenkomst verliest omwille van de bedoelde redenen in de artikelen 6, 7, 14, 16 en 24 en, in het algemeen, in geval van bedrog, heeft elke persoon die bij een beroepsgebonden verzekering is aangesloten het recht om deze verzekering individueel geheel of gedeeltelijk voort te zetten wanneer hij het voordeel van de beroepsgebonden verzekering verliest, zonder een bijkomend medisch onderzoek te moeten ondergaan noch een nieuwe medische vragenlijst te moeten invullen.

Daartoe moet de hoofdverzekerde gedurende de twee jaren die aan het verlies van de voortgezette beroepsgebonden ziekteverzekeringsovereenkomst vooraf gaan, ononderbroken aangesloten geweest zijn bij een of meer opeenvolgende ziekteverzekeringsovereenkomsten die bij een verzekeringsonderneming zoals bedoeld in deze wet waren aangegaan.

§ 2. De verzekeringnemer of, in geval van faillissement of vereffening, de curator respectievelijk de vereffenaar van de verzekeringnemer, brengt de hoofdverzekerde ten laatste dertig dagen na het verlies van het voordeel van de beroepsgebonden verzekering schriftelijk of elektronisch op de hoogte van het precieze tijdstip van dit verlies en van de mogelijkheid om de overeenkomst individueel voort te zetten. Daarbij informeert hij de hoofdverzekerde over de termijn waarbinnen deze en, in voorkomend geval, de medeverzekerden het recht op individuele voortzetting kunnen uitoefenen. De verzekeringnemer of, in geval van faillissement of vereffening, de curator respectievelijk de vereffenaar maakt de hoofdverzekerde tegelijkertijd de contactgegevens over van de betrokken verzekeringsonderneming.

De hoofdverzekerde en, in voorkomend geval, de medeverzekerde, beschikken over een termijn van dertig dagen om de verzekeraar schriftelijk of elektronisch kennis te geven van zijn voornemen om de [1 beroepsgebonden]1 ziekteverzekeringsovereenkomst geheel of gedeeltelijk individueel voort te zetten. De termijn begint te lopen op de dag van de ontvangst van het schrijven waarin de verzekeringnemer of, in geval van faillissement of vereffening, de curator respectievelijk de vereffenaar van de verzekeringnemer, de hoofdverzekerde schriftelijk of elektronisch ervan in kennis stelt dat hij kan beslissen de [1 beroepsgebonden]1 ziekteverzekeringsovereenkomst waarvan hij het voordeel verloren heeft, individueel voort te zetten. [2 De hoofdverzekerde en in voorkomend geval de medeverzekerde hebben het recht die termijn met dertig dagen te verlengen, op voorwaarde dat de verzekeraar daarvan schriftelijk of elektronisch in kennis wordt gesteld. Overeenkomst ig het eerste lid moet de werkgever hem in kennis stellen van dat recht.]2 Deze termijn verstrijkt in elk geval honderdenvijf dagen na het verlies van het voordeel van de [1 beroepsgebonden]1 ziekteverzekering.

De verzekeraar beschikt over een termijn van vijftien dagen om de hoofdverzekerde en, in voorkomend geval, de medeverzekerde schriftelijk of elektronisch een verzekeringsaanbod te doen dat in overeenstemming is met de artikelen 138bis -3 en 138bis -4. De verzekeraar kan niet inroepen dat het risico reeds verwezenlijkt is.

Tegelijk met het bezorgen van zijn aanbod stelt de verzekeraar de hoofdverzekerde en, in voorkomend geval de medeverzekerde in kennis van de dekkingsvoorwaarden, inzonderheid de gedekte prestaties, de uitsluitingen en de aangiftetermijn. Voorts herinnert hij de hoofdverzekerde en in voorkomend geval de medeverzekerde aan de termijn van dertig dagen waarover hij beschikt om het aanbod schriftelijk dan wel elektronisch te aanvaarden.

De hoofdverzekerde en, in voorkomend geval, de medeverzekerde, beschikken over een termijn van dertig dagen om het verzekeringsaanbod schriftelijk of elektronisch te aanvaarden. Deze termijn begint te lopen op de dag van de ontvangst van het in het derde lid bedoelde aanbod van de verzekeraar. Bij het verstrijken van deze termijn vervalt het recht op individuele voortzetting.

§ 3. Wanneer de medeverzekerde het voordeel van de [1 beroepsgebonden]1 verzekering verliest om een andere reden dan het verlies van het voordeel van die verzekering door de hoofdverzekerde, beschikt de medeverzekerde over een termijn van honderdenvijf dagen te rekenen van het tijdstip waarop hij voornoemd voordeel verliest om de verzekeraar schriftelijk of elektronisch in kennis te stellen van zijn voornemen om het recht op individuele voortzetting uit te oefenen.
De verzekeraar beschikt over een termijn van vijftien dagen om hem schriftelijk of elektronisch een verzekeringsaanbod te doen dat in overeenstemming is met de artikelen 138bis -3 en 138bis -4. De verzekeraar kan niet inroepen dat het risico reeds verwezenlijkt is.
De medeverzekerde beschikt over een termijn van dertig dagen om het verzekeringsaanbod schriftelijk of elektronisch te aanvaarden. Deze termijn begint te lopen op de dag van de ontvangst van het in het tweede lid bedoelde aanbod van de verzekeraar. Bij het verstrijken van deze termijn vervalt het recht op individuele voortzetting.

§ 4. De verzekeringsovereenkomst, die de verzekerde heeft aanvaard, gaat in op het tijdstip waarop hij het voordeel van de beroepsgebonden verzekering verliest.

http://www.eubelius.com/nl/spotlight/in ... eenkomsten" onclick="window.open(this.href);return false;

Reclame

VDG2
Berichten: 785

#4 , 21 nov 2013 19:38

Mijn hospitalisatieverzekering stopt ook als ik vertrek omdat ik enkele jaren geleden niet ingegaan ben op een voorstel om al direct een jaarlijkse stevige bijpremie te betalen om de verzekering na pensionering te laten doorlopen. Ik heb die beslissing toen genomen na een prijsvergelijkingen voor afsluiting van een nieuwe polis op m n 60. Enig risico is dat ik niet meer verzekerbaar zou zijn omdat ik ondertussen ziek zou zijn.

Afdwingbaar is dit volgens mij niet en een polis die "koerante" ziektes uitsluit is ook niet veel waard.
Sirkii, je haalt enkele dingen door elkaar.

De wet voorziet dat je steeds de beroepsgebonden ziekteverzekering kan voortzetten indien je aan de voorwaarden voldoet (in kort: 2 jaar aansluiting). Je zal dan minstens een gelijkwaardige waarborg kunnen onderschrijven en dit zonder medische acceptatie te ondergaan. D.w.z. dat er geen medische beperkingen/bijpremies kunnen toegepast worden.
De premie bij de voortzetting wordt berekend op basis van de leeftijd van de persoon op dat ogenblik. M.a.w. voortzetting n.a.v. pensioen op 65 jaar: dan betaal je de premie van een 65-jarige.

Daarnaast voorziet de wetgever dat de verzekeraar de mogelijkheid moet bieden om een bijkomende premie te betalen. Deze bijkomende premie is een zogenaamde 'wachtpolis' die een prefinanciering is van de polis die je later voortzet na het einde van de groepspolis. Dit om te vermijden dat je bij de voortzetting een heel hoge premie moet betalen. I.p.v. de leeftijd die je op dat ogenblik hebt (vb. 65 jaar) zal de premie worden berekend op basis van de leeftijd die je had op het ogenblik dat je de bijkomende premie bent beginnen betalen.


Of je nu al dan niet een wachtpolis (prefinanciering) onderschrijft, je hebt nog steeds het recht om de groepspolis voort te zetten indien deze ten einde komt. Dit staat los van elkaar.

VDG2
Berichten: 785

#5 , 21 nov 2013 19:48

Nu blijkt dat niet zo eenvoudig te zijn, want de maatschappij wil nu een hogere premie voor een minimale dekking waarin zelfs de gangbare ziekten bij ouderen (hart/kankers/suikerziekte) niet meer zijn gedekt.
2 zaken:
1) Indien je aan de voorwaarden voldoet om de groepspolis voort te zetten (zie eerste bericht) dan moet men minstens een gelijkwaardige dekking aanbieden zonder dat je een bijkomend medisch onderzoek moet ondergaan noch een nieuwe medische vragenlijst moet invullen. --> er kunnen dus geen bijkomende medische beperkingen worden toegepast.

2) De premie van de individuele voortzetting zal (in de meeste gevallen) hoger liggen dan de premie die je voor de groepspolis betaalde. Waarom? De premie bij de voortzetting wordt berekend op basis van de leeftijd die je op dat ogenblik hebt. Bovendien zijn de premies voor groepspolissen (meestal) goedkoper dan deze voor een 'normaal' individueel contract. Dit heeft o.a. te maken met de verschillende risicoprofielen.
Vaak wordt ook een deel of zelfs de volledige premie door de werkgever betaald waardoor jouw deel veel lager ligt.
--> Het is dus normaal dat de premie van de groep en een individuele polis niet dezelfde zijn. Vandaar ook dat de wetgever heeft voorzien dat er op voorhand een bijkomende premie te betalen net om dit verschil op te vangen bij de voortzetting.

Terug naar “Archief”