inbeslagname

huppeldepup
Topic Starter
Berichten: 4

inbeslagname

#1 , 27 nov 2013 19:37

Kort vraagje;
als men iets in beslag neemt bvb een gsm voor drugsonderzoek, moet de politie dan een attest opstellen dat men deze in beslag neemt en/of moet er iets getekent worden?

mvg

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
j.demoor
Berichten: 10360

#2 , 29 nov 2013 08:49

”Art.28’5...§2...delen de procureur des Konings en elke politiedienst die een persoon ondervragen,deze persoon mee dat hij kosteloos een kopie van het proces-verbaal van zijn verhoor kan krijgen...Art.35.§ 1. De procureur des Konings neemt alles in beslag wat een van de in de artikelen 42 en 43quater van het Strafwetboek bedoelde zaken schijnt uit te maken en alles wat dienen kan om de waarheid aan de dag te brengen...Art.47’2...4.Aan het einde van zijn verhoor geeft men de ondervraagde persoon het proces-verbaal van zijn verhoor te lezen...”(17 november 1808 Wetboek van Strafvordering=Sv.).

“Art.15.Bij het vervullen van hun opdrachten van gerechtelijke politie, hebben de politiediensten als taak :...3° de voorwerpen waarvan de inbeslagneming voorgeschreven is, op te sporen, in beslag te nemen en ter beschikking te stellen van de bevoegde overheden...”(’5 AUGUSTUS 1992. - Wet op het politieambt).

Ondervraging en inbeslagneming gaan meestal gepaard met het opstellen van een proces-verbaal waarin de in beslag genomen zaken opgenomen worden en dat geldig is ook al weigert de ondervraagde te tekenen.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Franciscus
Berichten: 39720
Juridisch actief: Nee

#3 , 29 nov 2013 11:16

En het is NIET de politie die beslist over de teruggave maar de procureur des Konings of de onderzoeksrechter.

Reclame

Terug naar “Archief”