bankgift

meibloempje
Topic Starter
Berichten: 1

bankgift

#1 , 29 dec 2013 14:06

Als ik een bank gift wil doen aan mijn 3 kinderen moet dit dan een eigenhandig geschreven bedanking worden door de 3 kinderen? Moeten ze ook op voorhand een schriftelijk schrijven krijgen van mij om hen te laten weten dat ik dat zal doen en moeten zij dat schriftelijk aanvaarden of niet? Als we dit laten registreren kost mij dat dan geld en moet ik dan nog schenkingskosten betalen of kan dit zonder?

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
wanton
Berichten: 10076
Locatie: HEIST , bij-den-berg

#2 , 29 dec 2013 17:16

In principe kost een bakgift niets en moeten ook geen schenkingskosten betaald worden. Vraag hul^en medewerking op uw bankkantoor; Die beschikken meestal over de nodige documenten.
Ik heb gisteren gezien , ik ken morgen!
Toet-anch-Amon

redak
Berichten: 207

#3 , 30 dec 2013 10:27

Er zijn wel wat vormvoorwaarden gesteld aan het uitvoeren van een bankgift, dus zoals Wanton voorstelt eventueel werken via uw bank die hiervoor de documenten normaal gezien in hun bezit hebben.

Indien u dit volledig zelf wenst te doen kan dit ook. U moet dan in eerste instantie een overschrijving uitvoeren, hier moet je al zeer goed opletten dat je niets in de mededeling vermeld, dus ook niet schenking of bankgift of enige andere omschrijving ! Deze overschrijving moet u dan aan de hand van een aangetekende brief bekendmaken aan de persoon aan wie u de gift doet. Deze moet vervolgens via een aangetekende brief aan u deze gift aanvaarden, nadat hij de overschrijving ontvangen heeft.

De aangetekende brieven mogen geprint worden en daarna ondertekend. Het beste werk je dan zonder omslag en vouw je uw brief zo op dat je het adres en tegenadres kunt noteren zoals op een gewone omslag. Uiteraard kleef je de zijkanten dicht met plakband. Hierdoor komen de klevers/stempels van de aangetekende zending op de brief zelf terecht.

modelbrieven kan u hier alvast vinden : http://plusmagazine.knack.be/nl/011-368 ... ieven.html

Ik dacht dat het ook mogelijk was om alles in 1 document te laten opstellen maar dan denk ik dat iedereen aanwezig moet zijn om het document te ondertekenen, de precieze werkwijze van dit weet ik niet.

Indien u de schenkingen niet laat registreren hoeft u niets te betalen. In dit geval moet de schenker nog 3 jaar leven na de schenking (hiervoor heb je de aangetekende brieven en het uittreksel van bijhorende overschrijving). Indien de schenker echter binnen de eerste 3 jaar komt te overlijden moeten deze schenkingen aangegeven worden bij de nalatenschap en zal dit in de successie komen. Hier tellen dan volgende successierechten : 3% op bedragen tot 50.000,00 euro, op de volgende schijf tot 250.000,00 euro is het dan 9% en erboven 27%. Dit is per erfgenaam.

Indien u de schenkingen laat registreren dan moet er 3% schenkingsrechten betaald worden (vermits het aan uw kinderen is), dit ongeacht het bedrag. Indien de schenker dan toch binnen de 3 jaar zou overlijden valt dit buiten de successierechten en heeft het ook geen invloed meer op de berekening van de successierechten.

Reclame

wanton
Berichten: 10076
Locatie: HEIST , bij-den-berg

#4 , 30 dec 2013 16:03

Dat gedoe met aangetekende zendingen van een geplooide brief is niet nodig en op zich te omslachtig. Wat is nodig?Een bewijs van de overschrijving : (kopij van) het bankuittreksel en dubbel van de overschrijving. Hieruit moet de datum blijken. Daarbij : een brief waarin gezegd wordt dat de gedane overschrijving een schenking betreft. Deze wordt na de overschrijving opgemaakt , met ondertekening en datering. Een kopie van deze brief wordt gebruikt als aanvaarding ; "Bedankt , mama en papa."
Men bewijst zo de datum en de 'wens tot schenken.' Meer is niet nodig.
Ik heb gisteren gezien , ik ken morgen!
Toet-anch-Amon

Terug naar “Archief”