#2 , 04 jan 2014 08:47
“Art.1139.De schuldenaar wordt in gebreke gesteld, hetzij door een aanmaning of door een andere daarmee gelijkstaande akte...Art.1146.Schadevergoeding is dan eerst verschuldigd wanneer de schuldenaar in gebreke is zijn verbintenis na te komen...”(Burgerlijk Wetboek).
‘Onder aanmaning wordt verstaan een akte van een gerechtsdeurwaarder of een gelijkstaande akte,die een sommatie bevat waaruit de schuldenaar noodzakelijk heeft moeten opmaken dat hij in gebreke werd gesteld‘(Cass. ARS930130F,28 maart 1994).
Maan uw schuldenaar aangetekend aan zijn schuld te vereffenen binnen een door u daarin te bepalen redelijke termijn. Vanaf dan is hij u schadevergoeding( o.m. interest) verschuldigd.
Geeft hij hieraan geen afdoende en tijdig gevolg maak dan toepassing van : “Art.732.Indien een van hen het(=oproeping in MINNELIJKE SCHIKKING),zelfs mondeling verzoekt,worden de partijen bij gewone brief van de griffier opgeroepen om...te verschijnen op dag en uur door de rechter(van koophandel) bepaald."(Gerechtelijk Wetboek).
Komt geen minnelijke schikking tot stand,dagvaard hem dan voor dezelfde rechter,met vordering tot betaling en schadevergoeding.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/