condensatieketel

Sisiphos
Topic Starter
Berichten: 4

condensatieketel

#1 , 02 jan 2014 16:54

Hallo,

Ik heb sinds 2012 een condensatieketel.
Afstelling blijkt niet mogelijk omdat er ( in tegenstelling tot merk X) geen meetnippels aanwezig zijn.
Zijn deze nippels wettelijk verplicht ? Wie is verantwoordelijk ? De installateur of de fabrikant?
Reeds dank voor uw reactie,
Mvg
S.
Laatst gewijzigd door Vandebos op 02 jan 2014 20:35, 1 keer totaal gewijzigd.
Reden: Namen verwijderd overenkomstig regels forum.

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
roharro
Berichten: 13438
Juridisch actief: Ja
Locatie: Plopsaland

#2 , 02 jan 2014 18:17

Hallo,

Ik heb sinds 2012 een condensatieketel.
Afstelling blijkt niet mogelijk omdat er ( in tegenstelling tot een ander merk) geen meetnippels aanwezig zijn.
Zijn deze nippels wettelijk verplicht ? Wie is verantwoordelijk ? De installateur of de fabrikant?
Reeds dank voor uw reactie,
Mvg
S.
Hebt u er last van?
Iedere wijze uil is ooit een uilskuiken geweest.

bosprocureur
Berichten: 7054

#3 , 02 jan 2014 18:48


Hebt u er last van?

Ik krijg alvast de kriebels van een post die vol merknamen zit . :twisted:

Reclame

Sisiphos
Topic Starter
Berichten: 4

#4 , 02 jan 2014 18:52

@ roharro : dank voor uw reactie. Inderdaad, telkens het toestel aanslaat is er een luid, raar geluid dat nadien stopt maar telkens weerkeert.
Laatst gewijzigd door Vandebos op 02 jan 2014 20:36, 1 keer totaal gewijzigd.
Reden: ongepast commentaar dat blijk geeft van niet lezen regels JF verwijderd.

roharro
Berichten: 13438
Juridisch actief: Ja
Locatie: Plopsaland

#5 , 02 jan 2014 18:54

Dat toestel is toch nog in garantie? Haal er de onderhoudsdienst van de fabrikant bij.
Heeft waarschijnlijk niks met afregelen te maken.

Aan mijn condensatieketel op aardgas valt er niets af te regelen....
Laatst gewijzigd door Vandebos op 02 jan 2014 20:36, 1 keer totaal gewijzigd.
Reden: Namen verwijderd overenkomstig regels forum.
Iedere wijze uil is ooit een uilskuiken geweest.

Sisiphos
Topic Starter
Berichten: 4

#6 , 02 jan 2014 19:02

Het was die technieker die me zei dat meetnippels wettelijk verplicht zijn maar ik moest het stilhouden. Heel eigenaardig en vandaar ook mijn Forumvraag. Is verwarrend. Het geluid zou verdwijnen als hij het toestel kon bijregelen maar dat ging niet omdat de meetnippels ontbreken. Meetnippels zijn openingen in de in-/uitvoer van CO2 en O.
Laatst gewijzigd door Vandebos op 02 jan 2014 20:37, 1 keer totaal gewijzigd.
Reden: Namen verwijderd overenkomstig regels forum.

mava105
Berichten: 22868
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#7 , 02 jan 2014 19:44

Technieker kan er gewoon een gaatje in boren, en dat na de meting dichten met een Parker vijs. 2 jaar later draait hij de vijs gewoon terug los en kan opnieuw meten. Deze gaatjes dienen alleen maar om een sonde in de schouwbuis te steken.
Een truc die mijn nu spijtig genoeg overleden chauffagist mij heeft leren kennen. Op mijn eigen condensatieketel van een ander merk zitten wel nippels. :)

patjebrussel
Berichten: 627

#8 , 02 jan 2014 20:41

Er hoeft daar en mag niks aan afgesteld te worden.
'meetnippels' -meetpunten- zijn er aan de concentrische aansluiting, heeft niks te zien met het toestel. Als die er niet zijn, dan kan je zulke aansluitingen kopen. Van boren kan en mag geen sprake zijn.
De gasdruk wordt verder gemeten op het branderbed.

Is die technieker wel erkend ?
Laatst gewijzigd door Vandebos op 02 jan 2014 20:52, 1 keer totaal gewijzigd.
Reden: Onnodige quote die namen nog bevatte verwijderd. Nice try.

Sisiphos
Topic Starter
Berichten: 4

#9 , 11 jan 2014 21:01

Hallo iedereen,

Dank voor jullie reacties.
Ondertussen heb ik bericht gekregen van het Vlaams Energieagentschap en meetnippels zijn inderdaad verplicht.
Zie onderstaand antwoord :
Gevolggevend aan uw mailbericht van 2 januari jl. laat ik u het volgende weten :



In Vlaanderen geldt wat betreft de ingebruikname, de periodieke controle (onderhoud) en de verwarmingsaudit het zgn. Besluit van de Vlaamse Regering van 8 december 2006 betreffende het onderhoud en het nazicht van centrale stooktoestellen voor de verwarming van gebouwen of voor de aanmaak van warm verbruikswater centrale stooktoestellen. De volledige regelgeving hiervan kan u nalezen via volgende link :

http://navigator.emis.vito.be/milnav-co ... kstLang=nl" onclick="window.open(this.href);return false;



Hierin staat in artikel 7 dat vooraleer het toestel in gebruik mag worden genomen, een keuring dient te gebeuren door een erkend technicus (in uw geval technicus gasvormige brandstof). Voor gasvormige brandstof geldt deze regel vanaf 1 juni 2010. Pas als het toestel aan de reglementaire verplichtingen voldoet, wat moet blijklen uit het opgemaakte keuringsrapport, mag het worden in gebruik genomen (zie gele arcering).



Artikel 7 Keuring voor de eerste ingebruikname van een nieuw centraal stooktoestel

§ 1 De eigenaar van een nieuw centraal stooktoestel zorgt ervoor dat de goede en veilige staat van werking van het toestel, vóór de ingebruikname door de gebruiker, gekeurd wordt.

In afwijking van het bepaalde in het eerste lid is de eigenaar van een nieuw centraal stooktoestel gevoed met gasvormige brandstof dat in gebruik werd genomen vóór 1 juni 2010, niet verplicht tot keuring voor eerste ingebruikname.

§ 2 Bij een centraal stooktoestel, gevoed met vloeibare of gasvormige brandstof, wordt de keuring, bedoeld onder § 1, uitgevoerd door respectievelijk een erkende technicus vloeibare brandstof en een erkende technicus gasvormige brandstof. In geval van een centraal stooktoestel, gevoed met vaste brandstof, kan eveneens een geschoold vakman de keuring, bedoeld onder § 1, uitvoeren.

§ 3 Een nieuw centraal stooktoestel mag enkel in gebruik genomen worden als het keuringsrapport dat uitdrukkelijk toestaat. Als het keuringsrapport ontbreekt, dan wordt het centrale stooktoestel geacht niet te voldoen aan de bepalingen van dit besluit en dan mag het niet in gebruik worden genomen.





Wat betreft de aanwezigheid van de meetnippels, is in bovenvermeld besluit slechts één uitzondering voorzien nl in artikel 32, § 2 (onderstaand) en wel alleen voor bestaande toestellen
(dit zijn toestellen die in gebruik waren voor het van kracht worden van het besluit of voor 1 juni 2007). Hierop zal u zich kunnen beroepen, vermits de garantie nog geldig is.



Artikel 32 Eerste onderhoud en verder periodiek onderhoud van een bestaand centraal stooktoestel, gevoed met gasvormige brandstof

§ 1 Een bestaand centraal stooktoestel, gevoed met gasvormige brandstof en met een nominaal vermogen van meer dan 20 kW, ondergaat binnen een termijn van 3 jaar, te rekenen vanaf de datum van de inwerkingtreding van dit besluit, een eerste maal de onderhoudsbeurt van artikel 13, § 3. Deze onderhoudsbeurt wordt uitgevoerd door een erkend technicus gasvormige brandstof van niveau G1, niveau G2 of niveau G3, naar gelang van de categorie van het gastoestel. Vanaf de datum van dit eerste onderzoek worden de verplichtingen uit dit besluit van toepassing op dit centrale stooktoestel.

§ 2 Als het uitvoeren van de controleproeven omtrent de goede staat van werking op een bestaand centraal stooktoestel, gevoed met gasvormige brandstof, niet mogelijk is, wegens afwezigheid van de vereiste meetopening en de technische onmogelijkheid tot het aanbrengen van een meetopening, inzonderheid bij een stooktoestel type C, dan motiveert de technicus dit omstandig. In dit geval vervallen de controleproeven omtrent de goede staat van werking.





Ik vermoed dat uw toestel dan ook niet is gekeurd voor het werd in gebruik genomen, anders zou uit het rapport gebleken zijn dat het niet met de geldende regelgeving in orde was. Als het toestel in 2012 is geplaatst waren meetnippels op het toestel inderdaad verplicht. Het zal dan ook moeten worden omgebouwd en van meetnippels worden voorzien (wellicht door een ander tussenstuk te plaatsen) en opnieuw moeten worden gekeurd als een nieuw toestel (een verplichting in de regelgeving na verbouwing, artikel 10 c)). De discussie naar verantwoordelijkheid en betaling van de kosten zal u wellicht moeten uitklaren met uw leverancier/installateur of de invoerder/verdeler van het toestel.


Terug naar “Archief”