hond

Godelieve56
Topic Starter
Berichten: 8

hond

#1 , 21 jan 2014 21:16

Goede avond,
Het probleem is het volgende: we hebben een hond aangekocht in 2010 met paspoort voor gezelschapsdieren en gechipt bij de veearts.
In 2013 kregen we een telefoon van een Franstalige dame die beweerde dat haar hond verloren was en bij ons zou zijn.
Begin augustus 2013 kregen we een brief van de B.V.I.R.H. (Belgische Vereniging voor Identificatie en Registratie van Honden), dat zij een aanvraag hadden gekregen voor "verandering van verantwoordelijke". Daar moesten we schriftelijk op antwoorden dat we dat niet wilden.
In de maand december 2013 hebben we weer diezelfde aanvraag gekregen van B.V.I.R.H. waarop we weer negatief geantwoord hebben,
dus "geen wijziging van verantwoordelijke". We hebben met die instelling gebeld, en ze zeggen dat ze die brief altijd moeten sturen als dat bij
hen wordt gevraagd. Om de naam en adres van de aanvrager te kennen moeten we een klacht neerleggen bij de politie.
Nu is mijn vraag: wat kunnen we hier aan doen? Welke klacht moeten we neerleggen bij politie, en wat kunnen we doen als we die naam van die dame zouden krijgen? Blijkbaar heeft zij wel op een of andere manier ons telefoonnummer en naam (en dus waarschijnlijk ook adres)?
Alvast bedankt,

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Franciscus
Berichten: 39720
Juridisch actief: Nee

#2 , 21 jan 2014 22:01

Waar hond gekocht en van wie?

Godelieve56
Topic Starter
Berichten: 8

#3 , 21 jan 2014 22:21

Gekocht van een particulier in Vlaams-Brabant
Waarom ?
groeten,
godelieve56

Reclame

Franciscus
Berichten: 39720
Juridisch actief: Nee

#4 , 21 jan 2014 22:50

In verband met eigendomsbewijs natuurlijk..... waarvan haalde deze persoon die hond?
Het kan perfect zijn dat de hond 'gestolen' is en dat u de x ste nieuwe eigenaar bent dus niets met de feiten te maken hebt.
In dat geval bent en blijft u meestal de eigenaar.
De BVIRH moet dan toch een gegronde reden hebben om die wijziging te willen doorvoeren.

Persoonlijk vind ik het raar dat U naar de politie zou moeten stappen als u over de correcte papieren beschikt zal de oorspronkelijke eigenaar naar de politie moeten stappen met melding hond gestolen.
Dit doorgeven met PV nr aan die organisatie en dan zal blijken dat u die hond hebt .... maar dan krijgt u geen vraag tot wijziging van die vereniging maar dienen deze ofwel zelf ofwel de oorspronkelijke eigenaar de politie in kennis te stellen . u zal dan een combi van de politie aan uw deur krijgen wegens een strafbaar feit. Waarna ze uw verklaring noteren eventueel de documenten in beslag nemen en aan pdK vragen waar de hond moet blijven ondertussen.


Verder als de BVIRH niet kan vertellen wat er aan de hand is IS er geen strafbaar feit en ZAL de politie daar geen PV van opstellen.

artemis
Berichten: 3309

#5 , 22 jan 2014 09:59

Bent u de eerste eigenaar van de hond?

Godelieve56
Topic Starter
Berichten: 8

#6 , 22 jan 2014 19:24

Bedankt voor jullie reacties
Wij hebben die hond gekocht bij een kweker, met een boekje en aankoopbewijs, had al een chip van een dierenarts vermeld in het boekje. Hij is ondertussen 4 jaar. En we hebben dus vorig jaar een telefoon gehad van een dame die blijkbaar haar hond kwijt was en denkt dat wij haar hond hebben. Daarna hebben we tweemaal een brief gekregen van het BIVRH die de chips (=identificatie van het dier) beheert, en waarop we dus moeten antwoorden, anders zou de hond niet meer op onze naam staan. We hebben naar het BIVRH gebeld, maar zij zeggen dat wij klacht moeten neerleggen bij de politie: maar welke klacht en wat moeten wij daarna doen?

roharro
Berichten: 13438
Juridisch actief: Ja
Locatie: Plopsaland

#7 , 22 jan 2014 19:50

Volgens de info beschreven op hun website is dergelijke situatie onmogelijk, tenzij ze een vergissing hebben begaan door voor twee verschillende honden dezelfde registratiegegevens te gebruiken....
Iedere wijze uil is ooit een uilskuiken geweest.

Franciscus
Berichten: 39720
Juridisch actief: Nee

#8 , 22 jan 2014 20:16

Hij die beweerd moet bewijzen .... dus die vrouw ZAL naar de politie moeten als ze het eigendom wil claimen.
Het BVIRH heeft geen enkele bevoegdheid om welke eigendomsclaim te honoreren.
U hebt het boekje aankoopbewijs en de chip. Kijk wel eens na via dierenarts of de code chip correct is ingebracht. Nog al wat politiediensten beschikken ook over een chiplezer.

U kan vriendelijk vragen niet meer lastig gevallen te worden noch door hen noch door de vrouw. Het begint te lijken op stalking wettelijk is dat belaging en strafbaar.
Als de vrouw denkt dat het haar hond is dat zij dan maar een juridische procedure begint maar dat u zeker bent dat u recht in uw schoenen staat.

Hoe is die vrouw aan uw telefoonnummer gekomen? Wie heeft die gegevens doorgegeven. Hebt u de gegevens van die vrouw?

Godelieve56
Topic Starter
Berichten: 8

#9 , 22 jan 2014 21:21

Wij dachten na de 1° brief van het BIVRH ook dat er ergens een fout was gemaakt en hebben copies van alles opgestuurd maar zonder gevolg.
De chip van de hond is nagekeken door de dierenarts en was ok
het BIVRH kan dus niets doen, wel sturen ze bij elke nieuwe aanvraag van de zoeker, een brief naar ons, die wij moeten beantwoorden zodat de hond op onze naam blijft staan. Volgens het BIVRH moeten wij een klacht (welke?) indienen bij de politie en dan zouden we de naam van de aanvrager krijgen? maar wat moeten we daarna doen?
We vragen ons ook af hoe die vrouw aan ons telefoonnummer is gekomen
bedankt voor de antwoorden

Franciscus
Berichten: 39720
Juridisch actief: Nee

#10 , 22 jan 2014 23:12

Wat gebeurd er als jullie die brieven niet meer beantwoorden?
Wat kan het BIVRH doen?
Op basis van welke bewijsstukken zou BIVRH uw eigendom kunnen betwisten?
Heeft het BIVRH telefoonnummer doorgegeven?

Dat staat op hun website
Ik ben particulier. Kan ik een wijziging van verantwoordelijke per telefoon, fax of email uitvoeren ?

Neen ! U moet de originele kaart 'Aanvraag tot wijziging van verantwoordelijke of verandering van adres-Aangifte van overlijden' gebruiken. Indien u niet meer over deze kaart beschikt moet u een eigenaarsattest vragen aan uw dierenarts. Dit attest moet vergezeld zijn van een afstandsverklaring van de eerste verantwoordelijke.

En bij mijn weten beschikt u dus over dat eigenaarsattest.

Volgens mij is dit de werkwijze
http://www.abiec-bvirh.be/nl/registration" onclick="window.open(this.href);return false;
Hoe hebt u dat gedaan????

Godelieve56
Topic Starter
Berichten: 8

#11 , 27 jan 2014 19:38

bij aankoop van de hond, als die al een chip heeft, is er een papier van het bivrh dat je moet invullen en opsturen naar hen, en dan krijg je 2 stickers terug om in het boekje van de hond te kleven
maar als je op hun site gaat en je tikt het nummer van je eigen hond in, dan krijg je je naam (en adres en telefoon enz... te zien (bvb om alles te controleren), maar dan kan je ook een nummer hoger of lager intikken en dan krijg je dus naam enz. te zien van het hogere of lagere nummer, dus misschien is die dame zo aan onze gegevens gekomen?
het BIVRH zegt niets te kunnen doen, wij zou dus zelf klacht moeten neerleggen en wat moeten wij dan daarmee doen?

my_key
Berichten: 233
Juridisch actief: Ja
Locatie: Hasselt
Contacteer: Website Facebook

#12 , 28 jan 2014 17:45

In de stelling dat de hond bij mevrouw weggelopen/gestolen zou zijn geweest:
Als u ter goeder trouw eigenaar/verkrijger bent (d.w.z. dat u niet wist of diende te weten dat u een gestolen hond kocht), kan de mevrouw u niets maken en mag u de hond hoe dan ook houden. Zij zal haar schade dan moeten verhalen op een eerdere verkrijger die niet ter goeder trouw is, maar de hond blijft uw eigendom. Jammer voor haar, maar u bent nu ook gehecht aan die hond...

Voor de rest: wat Franciscus hierboven zei i.v.m. bewijs en belaging.

Normalerwijze is dit een pure burgerlijke zaak en heeft de politie hier helemaal niets mee te maken, tenzij er dus sprake is van strafbare feiten zoals bv. belaging, oplichting, schriftvervalsing, diefstal...

Godelieve56
Topic Starter
Berichten: 8

#13 , 29 jan 2014 19:27

aan my_key: bedankt ook voor je antwoord
als ik je goed begrijp hoeven wij dus niet naar de politie te gaan
waarschijnlijk denkt die vrouw dus dat haar hond gestolen is
het vervelende is dat die BIVRH telkens als ze een aanvraag krijgen aan ons moet vragen om te bevestigen dat wij eigenaar van onze hond zijn (die wij als pup met alle papieren erbij gekocht hebben), en dat zij niets kunnen doen, zij beheren alleen die databank

Terug naar “Archief”