Kan werkgever zwangerschapsverlof weigeren?

vdk
Topic Starter
Berichten: 3

Kan werkgever zwangerschapsverlof weigeren?

#1 , 08 jan 2014 22:18

Ik ben momenteel tewerk gesteld in een notariaat, maar moet met mijn echtgenoot voor zijn werk voor 12 maanden naar het buitenland.
Mijn werkgever is hier reeds ruime tijd van op de hoogte en heeft mij om deze periode te overbruggen tijdskrediet toegestaan.
Blijkt nu dat ik inmiddels 9 weken zwanger ben. Ik heb onmiddellijk mijn werkgever hiervan op de hoogte gebracht, met de vraag om mijn moederschapsrust op te nemen vanaf half augustus, maar hij heeft dit geweigerd… omdat dit hem teveel zou kosten.
De aanvraag van het tijdskrediet werd nog niet ingediend dus officieel is er nog geen sprake van tijdskrediet.
Ik weet dat indien je in tijdskrediet bent en je dan plots moederschapsrust wil, je de toestemming van de werkgever nodig hebt… maar in mijn geval is er nog geen sprake van tijdskrediet.
Ik ben ervan overtuigd dan mijn werkgever mij het zwangerschapsverlof niet kan weigeren…
Kan iemand mij adviseren wat te doen?

Mvg,

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
de reden
Berichten: 2938
Juridisch actief: Nee

#2 , 08 jan 2014 23:29

http://www.werk.belgie.be/detailA_Z.aspx?id=818" onclick="window.open(this.href);return false;
Deze inlichtingen zijn louter informatief en onder alle voorbehoud. Er kunnen geen rechten aan verbonden worden

jefke007
Berichten: 1835

#3 , 09 jan 2014 07:37

Een moederschapsrust kost de werkgever in theorie niets, het ziekenfonds betaalt die periode
( buiten mogelijk een paar feestdagen, en MOGELIJK gelijkstelling voor de vakantieregeling kost het niets )

Je moet ook wel opletten dat je aan de voorwaarden voor het tijdkrediet blijff voldoen. Ik verondestel dat het een tijdskrediet zonder motief is : MINIMUM 3 maanden per aanvraag per periode, max 1 jaar )en langdurige arbeidsongeschktheid/moederschaprust kan ook je recht op tijdskrediet in gevaar brengen. Ik denk ik dit geval dat je enkel moet opletten voor dat minimum van 3 maandern per periode OMDAT je tijdskredeit waarschijnlijk in 2 stukken wordt verdeeld.

Reclame

JPV
Berichten: 14657
Juridisch actief: Ja

#4 , 09 jan 2014 10:32

vdk: kan je , voor de volledigheid van het antwoord, je vermoedelijke bevallingsdatum geven?

Heb je je werkgever bewijsbaar (aangetekend) je zwangerschap meegedeeld?

ivm: "maar moet met mijn echtgenoot voor zijn werk voor 12 maanden naar het buitenland.": kan je de reden (eventueel in pm) verduidelijken + kan je de periode geven?

j.demoor
Berichten: 10360

#5 , 11 jan 2014 09:01

“Art.39. Op verzoek van de werkneemster moet de werkgever haar verlof geven ten vroegste vanaf de zesde week vóór de vermoedelijke datum van de bevalling of...”(16 MAART 1971. - Arbeidswet).

“Art.147.Met een sanctie van niveau 2 wordt bestraft, de werkgever, zijn aangestelde of lasthebber die, in strijd met de arbeidswet van 16 maart 1971 : 1° een werkneemster werk heeft doen of laten verrichten tijdens de verplichte moederschapsrust...”(6 JUNI 2010. - Sociaal Strafwetboek).

Leg desnoods , al dan niet via uw vakbond,klacht neer bij Inspectie Sociale Wetten: http://www.werk.belgie.be/defaultTab.aspx?id=6552" onclick="window.open(this.href);return false;
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

jefke007
Berichten: 1835

#6 , 18 jan 2014 10:07

http://www.securex.eu/lex-go.nsf/vwRefe ... tpCb7Tb-Uk" onclick="window.open(this.href);return false;

zwangerschapsverlof is niet altijd de beste oplossing indien men reeds in tijdskrediet is, het houdt het bovenstaande risico in

vdk
Topic Starter
Berichten: 3

#7 , 13 feb 2014 20:27

Ik neem tijdskrediet met motief om te zorgen voor mijn dochter van momenteel 8 maand.
Mijn vermoedelijke bevallingsdatum is 18 augustus as.
Het enige wat ik wens is moederschapsverlof op te nemen. Nadien hoef ik zelfs geen verderzetting meer van de periode tijdskrediet…
Ik heb het berekend en blijkt voor mij een verschil van 8.000eur netto in totaal.
Denk dat dit toch wel de moeite is...

jefke007
Berichten: 1835

#8 , 14 feb 2014 12:52

( Voor een reeds door de WERKGEVER goedgekeurde periode heb je effectief een toelating van de werkgever tot inkorting of annulatie nodig. Indien de werkgever het weigert dan gaat het niet )

Indie dde werkgever de periode nog niet had goedgekeurd, kan hij je dit niet weigeren )

let wel op: in dergelijke situatie situeert een moederschapsrust zich 7 weken voor de vermoedlijke bevallings datum , tot 9 weken na de effectieve bevallingsdum ), men kan de periode zelf niet kiezen. Wat wel kan - om dubbele betaling te vermijden ) is dat het moederschapsruist later aanvangt dan 7 weken voor, maar ze eindigt steeds 9 weken na de bevallingsdatum, omdat er geen GEWERKTE dan in de 7 weken voor zijn )

vdk
Topic Starter
Berichten: 3

#9 , 15 feb 2014 20:11

Ik heb inderdaad op 2 januari meegedeeld dat ik zwanger ben en wens met moederschapsrust te gaan…
Mijn werkgever heeft mij pas op 10 januari de goedkeuring voor mijn tijdskrediet medegedeeld.
Ik ben ook van mening dat hij mij dit niet kan weigeren…

Heb nogmaals een vraag naar zijn kant gestuurd en hoop hierop zo vlug mgl antwoord te mogen ontvangen

jefke007
Berichten: 1835

#10 , 15 feb 2014 21:57

Het is te hopen dat jij je tijdskrediet niet moet inkorten voor je moederschapsrust, want anders moest je het NA de goedkeuring ( of beter nog voor de goedkeurig ) expliciet vragen om het te mogen inkorten.
Mi moet werkgever zelf niet het initiatief nemen om je tijdskrediet in te korten, en na de goedkeurig moet hij de inkorting zelfs niet meer aanvaarden.
Tijdskrediet moet verplicht schritelijk worden aangevraagd, mogelijk moest een inkorting ook schriftelijk worden aangevraagd.

Terug naar “Andere”