Ik heb een huis, maar nu wil zij de helft

andreetjuh77
Topic Starter
Berichten: 3

Ik heb een huis, maar nu wil zij de helft

#1 , 19 feb 2008 15:47

Hallo,

Ik heb drie maanden geleden een huis gekocht, vol op mijn naam. Ik ben ook de enige hypotheekdrager.

In de tussentijd had ik ook verkering. Toen ik ging kopen, wilde ik nog rustig aan doen (eerdere ervaringen), maar nu ik het huis heb, hebben we besloten het toch samen te proberen. Nou woont mijn vriendin al vanaf het begin dus in mijn huis ook, maar nu wil ze ineens aanspraak maken op de helft van het huis.
Ik vind dat prima, maar dan wil ik haar wel bij mijn hypotheek voegen zodat we het samen dragen en ik niet zomaar 80.000 euro (half het huis) toevertrouw aan iemand die ik net een jaar ken.

Alleen wil ze niets van hypotheekdeling weten, en puur 50% van het huis opeisen. Ze zegt dat als ik geen gehoor eraan geef, ze me voor de rechter sleept, in om zo sociale zekerheid af te dwingen.

Ik begin nattigheid te voelen dat ook zij mij belazeren wil en me dus voor half het huis wil oplichten.


Mijn vragen zijn onder andere, kan ik het samenwonen nog ongedaan maken of heeft ze inderdaad een best wel stevige zaak staan nu, precies 3 maanden later toevallig?

Hoe zit het eigenlijk met een huis op beide namen, met de hypotheek op beide namen, en stel het gaat dan fout in de toekomst? Wat kan je wel en niet?

Ik hoop iets te horen.

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
wanton
Berichten: 10075
Locatie: HEIST , bij-den-berg

#2 , 19 feb 2008 17:38

Hierbij enkele losse bedenkingen :
1. Bij feitelijke samenwoonst , zoals die nu is , heeft U altijd de kans en het recht om haar uit huis te laten zetten.
2. Bij wettelijke samenwoonst , di. na een verklaring van samenwoonst op gemeentehuis , heeft zij steeds het levenslang vruchtgebruik op de woning. Via testament kan U haar meer geven. Doet U dat niet , gaat de woning in blote eigendom naar uw erfgenamen : kinderen , ouders, broers, zussen .
3. De helft van het huis aan haar geven : alleen doen bij huwelijk.
4. Als U trouwt , kan U via huwelijkscontract het huis plus de lening in de gemeenschap brengen , zodat zij eigenaar wordt voor de helft , maar ook van de schuld.Kostprijs hiervan is beperkt. In dat contract kan U reeds bepalen dat bij scheiding het huis terug bij U komt , mits eventueel een vergoeding voor het mee afbetalen van de lening, waarvoor zij ten andere fiscale voordelen bij heeft.
5. Dat voor de rechter slepen , denk ik haalt niets uit.
6. Vraag concretere info bij een notaris.

Groeten.
Ik heb gisteren gezien , ik ken morgen!
Toet-anch-Amon

Reclame

Terug naar “Archief”