ivm met erfenis:trouwen of wettel.samenwonen?Beste oplossing

martinelle
Topic Starter
Berichten: 2

ivm met erfenis:trouwen of wettel.samenwonen?Beste oplossing

#1 , 26 mar 2008 15:23

Ik woon wettelijk samen met partner, heb eigen woning en 2 kinderen uit vorig huwelijk waar ik bijna geen kontakt meer mee heb. Ik wil mijn huidige partner beschermen en haar liefst alles nalaten.Maar wettelijk denk ik dat ik mijn kinderen niet kan onterven.(?) Is een huwelijk met gemeenschap van goederen voor mijn vrouw dan niet voordeliger dan onze wettelijke samenwonen en kan ze bvb. de woning na mijn dood verkopen als ze die erft van mij? Hoe zit het met het aandeel van de kinderen? Omgekeerd, als ze het vruchtgebruik van de woning heeft , kunnen de kinderen haar verplichten om de woning te verkopen om hun deel op te eisen?
Met dank

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
wanton
Berichten: 10077
Locatie: HEIST , bij-den-berg

#2 , 26 mar 2008 18:23

Geachte ,
U heeft idd. goed begrepen dat U uw kinderen , zelfs als je ze weinig ziet , niet kan onterven. Uw nalatenschap komt , wettelijk gezien , aan uw kinderen toe. Indien U vb. door huwelijkscontract alles aan uw echtgenote zou overlaten , kunnen uw kinderen zich daartegen verzetten en die overeenkomst , zelfs als ze is uitgevoerd , doen annuleren.
Als wettelijk samenwonende erft de langstlevende partner automatisch het vruchtgebruik van de gezinswoning en de aanwezige huisraad. Indien U meer wil geven , moet U een testament maken , maar altijd rekening houden met de kinderen. Zodoende kan U maximum 1/3 aan uw partner overlaten.
Bent U gehuwd , heeft zij als overlevende echtgenote het vruchtgebruik op uw ganse nalatenschap. U kan ze op dezelfde wijze 1/3 van uw goederen nalaten.
Vruchtgebruik houdt in : levenslang recht op bewoning van het huis of de huur ervan innen; recht op intresten van de gelden of effecten.
De kinderen kunnen evenwel niets daaraan veranderen door haar bvb. het huis uit te zetten. Zij moeten wachten tot de vruchtgebruiker is overleden vooraleer zij volledig over het huis kunnen beschikken.
Spreek over uw concreet geval eens met een notaris.
Ik heb gisteren gezien , ik ken morgen!
Toet-anch-Amon

Reclame

Terug naar “Erfrecht & Schenkingen”