Terbeschikkingsstellingscontract voor een café

M.A.
Topic Starter
Berichten: 3

Terbeschikkingsstellingscontract voor een café

#1 , 13 okt 2014 19:55

Is een terbeschikkingsstellingscontract afgesloten voor de uitbating van een taverne, keuken, terras en aanhorigheden hetzelfde als een handelshuurovereenkomst? Indien het geen handelshuur is, welke regels zijn hier dan op toepasselijk?

Is de Vrederechter bevoegd kennis te nemen van disputen over zo een terbeschikkingsstellingscontract of is dit een andere rechtbank?

Alvast bedankt voor Uw antwoord.

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
mava105
Berichten: 22868
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#2 , 13 okt 2014 20:24

Mij lijkt een terbeschikkingstelling niet hetzelfde als een handelshuur. Dat zou willen zeggen dat je over iets kan beschikken gedurende een bepaalde tijd.
Welke zijn de termijnen in dat contract.
Een handelshuur is normaal 3 x 9 jaar, en gebonden aan zeer specifieke voorwaarden.

M.A.
Topic Starter
Berichten: 3

#3 , 13 okt 2014 23:18

De duur bedraagt 3 jaar.
In het contract staat ook een opzegperiode van 6 maanden of een schadevergoeding van 6 maanden.
Er wordt gesproken van een maandelijkse vergoeding van 2.600 EUR per maand en niet van een huurprijs.
Er werd wel een huurwaarborg geblokkeerd.

Reclame

mava105
Berichten: 22868
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#4 , 14 okt 2014 11:05

Spreken we hier misschien over de uitbating van een cafetaria in een sporthall bvb.?
Anders lijkt het me een onwettelijke constructie.

KimSe
Berichten: 697

#5 , 14 okt 2014 11:34

een terbeschikkingstellingscontract is aan BTW onderhevig.
een handelshuurovereenkomst niet.

Om te weten of een terbeschikkingstelling toegelaten is voor de BTW administratie moet het genotsrecht ondergeschikt zijn aan andere essentiële bepalingen van het contract.

M.A.
Topic Starter
Berichten: 3

#6 , 14 okt 2014 17:47

Het gaat over de uitbating van een taverne naast een sportschool. De verhurende BVBA is eigenaar van de sportschool.
De verhuurder stelde een einde aan de huur zonder opzeg of vergoeding en veranderde zomaar de sleutels. Nu wens ik mijn schade vergoed te zien, onder meer omdat er in het pand werken werden uitgevoerd en dranken werden aangekocht.

mava105
Berichten: 22868
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#7 , 14 okt 2014 20:28

Dan zal je in ieder geval naar de vrederechter moeten, nadat je eerst de verhuurder aangetekend ingebreke hebt gesteld. best een advocaat onder de arm nemen, want handelshuren en dergelijke zijn een ingewikkelde materie
http://www.ejustice.just.fgov.be/cgi_lo ... e_name=wet" onclick="window.open(this.href);return false;
Kan niets terugvinden over een wettelijke regel voor terbeschikkingstelling van een handelspand. Het is ook de eerste maal dat ik hier over hoor in dit verband, en ik heb toch 30 jaar ervaring gehad met de verhuring en onderhoud van Horecapanden.

KimSe
Berichten: 697

#8 , 15 okt 2014 09:54

De verhuur van onroerende goederen is een handeling die is vrijgesteld van BTW (art.44 §3, 2° W.BTW. Dit heeft als gevolg dat er evenmin een recht op aftrek van BTW geldt. De verhuurder moet over de huurprijs dus geen BTW aanrekenen. Probleem is dat hij de aan hem aangerekende BTW (vb facturen van aankoop, oprichting, onderhoud) dan ook niet in aftrek kan brengen. Of de huurder het onroerend goed voor een BTW-activiteit gebruikt of niet, verandert hier niets aan.

Uitzonderingen op verhuur van onroerende goederen
Een eerste uitzondering is de terbeschikkingstelling van bergruimte voor de opslag van goederen (art 18 W.BTW) [...]
Een tweede uitzondering is de terbeschikkingstelling van stallingen voor rijtuigen (art 18 W.BTW) [...]
Een derde uitzondering is de terbeschikkingstelling van een plaats om te kamperen (art 18 W.BTW) [...]
Een laatste uitzondering vormt de terbeschikkingstelling van een zaal wanneer gelijktijdig maaltijden en dranken worden geleverd om ter plaatse te worden verbruikt. De exploitant van een hotelinrichting, een restaurant, een drankslijterij of een traiteur die een zaal ter beschikking stelt aan een persoon of groepering en hierbij de maaltijden en dranken levert die bestemd zijn om daar ter plaatse te worden verbruikt, levert op dat moment een dienst zoals bedoeld in artikel 18 §1 11° W.BTW. Deze dienst wordt onderworpen aan het normaal tarief over het geheel van de gevraagde vergoeding (21%). Het feit dat een afzonderlijke prijs in rekening wordt gebracht voor de maaltijden, het gebruik van de zaal, het meubilair en het vaatwerk,... is niet relevant voor de kwalificatie van de dienst.
Wanneer zelfde exploitant een zaal ter beschikking stelt, zonder levering de maaltijden en drank om ter plaatse te nuttigen betreft het een dienst die is vrijgesteld krachten art 44 §3 2° W.BTW (verhuur onroerende goederen)

mava105
Berichten: 22868
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#9 , 15 okt 2014 14:23

[Een laatste uitzondering vormt de terbeschikkingstelling van een zaal wanneer gelijktijdig maaltijden en dranken worden geleverd om ter plaatse te worden verbruikt. De exploitant van een hotelinrichting, een restaurant, een drankslijterij of een traiteur die een zaal ter beschikking stelt aan een persoon of groepering en hierbij de maaltijden en dranken levert die bestemd zijn om daar ter plaatse te worden verbruikt, levert op dat moment een dienst zoals bedoeld in artikel 18 §1 11° W.BTW. Deze dienst wordt onderworpen aan het normaal tarief over het geheel van de gevraagde vergoeding (21%). Het feit dat een afzonderlijke prijs in rekening wordt gebracht voor de maaltijden, het gebruik van de zaal, het meubilair en het vaatwerk,... is niet relevant voor de kwalificatie van de dienst.
Wanneer zelfde exploitant een zaal ter beschikking stelt, zonder levering de maaltijden en drank om ter plaatse te nuttigen betreft het een dienst die is vrijgesteld krachten art 44 §3 2° W.BTW (verhuur onroerende goederen)
[/quote]
Het gaat hier dus wel om korte periodes en geen 3 jaar.

KimSe
Berichten: 697

#10 , 15 okt 2014 14:28

Zowiezo, en ongeacht over wel soort contract het gaat, zijn beide partijen wel verbonden door een contract en moeten beide partijen de bepalingen (omtrent opzeg) van het contract respecteren...

Terug naar “Handelspraktijken”