langstlevende echtgenoot verkoopt zijn huis

eketa35
Topic Starter
Berichten: 1

langstlevende echtgenoot verkoopt zijn huis

#1 , 27 mei 2008 10:31

Moeder is vijf jaar geleden overleden. Vader (77 jaar) leert nieuwe vriendin (evil woman!) kennen en gaat samenwonen in haar huis (nu iets meer dan een jaar geleden) en besluit zijn eigen huis te verkopen. Vader en moeder waren gehuwd onder het stelsel van gemeenschap van goederen. Zijn vier kinderen, die tegen de verkoop van het huis waren, weet hij te overhalen door te beloven dat de opbrengst van de verkoop van het huis op een geblokkeerde rekening te zetten en hij alleen maar de interesten wil innen op die som (vruchtgebruik). Nu het huis verkocht is (168.000 euro) en we wachten op de verkoopsakte van de notais ziet hij af van zijn eerder gemaakte belofte en wil de helft van het geld voor zichzelf houden en de andere helft, dat van de vier kinderen laten blokkeren en daarvan de intresten innen, zolang hij leeft. We voelen ons bedot en bedrogen. Ondertussen merken we dat al zijn geld naar de familie van zijn nieuwe vriendin gaat. Schenkingen aan haar kinderen (geld, auto,...) wat weinig goeds belooft als hij zijn deel van het geld van de verkoop van het huis in handen krijgt. Is daar iets aan te doen? Hebben wij het recht te eisen dat hij inderdaad het geld van de verkoop van het huis op een geblokkeerde rekening zet en zo zijn recht op vruchtgebruik via intresten ten gelde maakt? Of zijn er andere opties mogelijk? Graag spoedig advies a.u.b. want binnenkort volgt de beschrijving van de verkoop bij de notaris.

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
mapleleiah
Berichten: 1047
Locatie: Izegem

#2 , 27 mei 2008 14:04

Normaal kan dat huis niet verkocht worden zonder toestemming van de kinderen, die dus naakte eigenaars zijn. Het is gebruikelijk als zo'n verkoop toch gebeurt op vraag van één van de partijen, dat elke zijn deel uitbetaald wordt nl. naakte eigendom vs. vruchtgebruik. Het percentage voor elk is wettelijk bepaald maar daar kan blijkbaar (zo weet ik uit recente ervaring) in onderling overleg van afgeweken worden. Het wettelijk percentage wordt bepaald op basis van leeftijd.

De vraag is of die kinderen de compromis meegetekend hebben en in welke zin de eerder afgesproken regeling op papier gezet is geweest.

Ik zou in afwachting van ander advies hier de kinderen aanraden een EIGEN notaris te zoeken om hen bij te staan en te adviseren.

Lenny
"I can resist everything except temptation" (Oscar Wilde)

j.demoor
Berichten: 10360

#3 , 29 mei 2008 09:29

Bij ontbreken van andersluidend huwelijkscontract en testament geldt bij moeders vooroverlijden:
Vader behoudt in volle eigendom zijn eigen vermogen en de helft van het gemeenschappelijk vermogen.
Voor moeders nalatenschap geldt : “Art.745bis.Wanneer de overledene afstammelingen, geadopteerde kinderen of afstammelingen van deze achterlaat, verkrijgt de langstlevende echtgenoot het vruchtgebruik van de gehele nalatenschap…”(B.W.=Burgerlijk Wetboek).Moeders kinderen erven daarvan gelijkelijk de blote eigendom.

Het omzetten van onroerende goederen in hun koopsom verandert voornoemde rechten niet,tenzij anders overeengekomen tussen de verkopers.Het geld dat in blote eigendom aan de kinderen toebehoort kan op een rekening geplaatst worden waarop vader enkel recht heeft op de intresten.

“Art.913.De giften, hetzij bij akten onder de levenden, hetzij bij testament, mogen de helft van de goederen van de beschikker niet overschrijden, indien hij bij zijn overlijden slechts één kind achterlaat; een derde, indien hij twee kinderen achterlaat; een vierde, indien hij er drie of meer achterlaat....Art.920.Beschikkingen, hetzij onder de levenden, hetzij ter zake des doods, die het beschikbaar gedeelte overschrijden, kunnen na het openvallen van de erfenis tot dat gedeelte ingekort worden.”(B.W.).

Ga volledigheidshalve naar (Belgische wetgeving) onder Belgisch Staatsblad in http://just.fgov.be/.Klik voor WetBOEKEN in de balk achter ’Juridische aard’ op het omgekeerd driehoekje uiterst rechts.Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten.

Reclame

Terug naar “Archief”