#4 , 28 mei 2008 11:48
Staat die schenking op papier? Onderhands? Notarieel?
Als U sterft zonder kinderen, gaat die schenking sowieso terug naar de schenkers. Dat is de wettelijke terugkeer; hetgeen terugkeert omvat de anomale erfenis (met de schenkers als erfgenamen). Zij moeten daarop successierechten betalen, tenzij ze de terugkeer overeengekomen zijn met U: dan keert die schenking ook terug maar moeten er geen successierechten op betaald worden.
Als uw ouders sterven, moeten alle schenkingen terug in hun vermogen gebracht worden.
Indien ze een testament zouden maken, dan kunnen ze vrij beschikken over 1/4 van hun vermogen (want elk van de 3 kinderen heeft recht op 1/4). Maar zelfs zonder testament telt dat 1/4, want een testament (een "legaat") en een schenking zijn 2 dingen van hetzelfde: "giften".
Hebben ze nu die schenking aan U gedaan als voorschot op erfenis, dan gaat die schenking af van uw erfenis later.
Hebben ze die schenking gedaan "buiten erfdeel" of "met vrijstelling van inbreng", dan wouden ze U iets geven van dat beschikbare 1/4.
Is de schenking kleiner dan dat 1/4, dan blijft ze definitief van U en erft U nog een 1/3 van het vermogen later.
Van uw zusters en hun kinderen moet U "geen schrik hebben". Zij hebben geen voorbehouden deel in uw erfenis en kunnen uw vriendin niets ontnemen.
Van zodra U een kind heeft, klaart de hemel ook op, want dan erven uw kind en uw vriendin.
Zolang U geen kinderen heeft, kunnen uw ouders (en zij alleen; niemand in hun plaats (*); ook niet na hun overlijden) elk 1/4 van uw erfenis opeisen.
Als U echter een testament maakt dat alles naar uw vriendin gaat en afspreekt met uw ouders dat zij hun voorbehouden deel niet opeisen, worden uw wensen vervuld.
Opgelet als U zegt dat uw ouders moeten verwerpen: verwerping heeft fiscale nadelen. Het is beter te werken op de bovenstaande manier: zorgen dat ze niet moeten verwerpen maar dat ze ook niets opeisen. Dat is fiscaal véél beter (gelet op de vrijstelling voor de langstlevende feitelijk samenwonende).
Uw situatie omvat een volledige cursus erfrecht... met alle mogelijke varianten.
Maar uw situatie zal ook volledig omslaan als U kinderen heeft.
Wat die schenking betreft: de vragen die U zich daarover stelt, komen eigenlijk te laat. Men moet kiezen voor men schenkt...
***************
(*) tenzij ze een voorlopige bewindvoerder zouden krijgen wegens "ziekte": dan kan het zijn dat die wel "opeist". Dus moet U dan maar zelf de voorlopige bewindvoerder worden.
***************
Het spreekt vanzelf dat uw ouders niet samen zullen overlijden; voor de eenvoud heb ik het wel zo voorgesteld.
***************
Als u vreest dat uw ouders NIET zullen overeenkomen met uw weduwe, kunt U de weg van het beding van aanwas bewandelen mbt het appartement (maar dat is fiscaal minder interessant).