Hallo,
Ik wist niet goed waar dit te plaatsen vermits het eigenlijk een combinatie is van arbeidsrecht, sociaal recht en fiscaal recht maar ik hoop dat ik toch de nodige respons hier zal krijgen.
Even een kleine situatieschets:
Mijn echtgenote kreeg een 8-tal jaar terug zware gezondheidsproblemen waardoor ze haar toenmallige job in de privé heeft moeten opgeven. Sindisdien is ze een zelfstandige activiteit begonnen (eerst op haar eigen BTW-nummer, nadien als bedrijfsleider in mijn firma). Ondertussen is haar situatie sterk verslechterd en werd ze 3 jaar terug invalide verklaard. Ze heeft met andere woorden recht op een uitkering en tal van andere sociale "voordelen". Ze wil echter actief blijven kwestie van een eigenwaarde te behouden en niet alle sociaal contact te verliezen. Ze is dus nog steeds bedrijfsleider en krijgt een vergoeding uit mijn firmauitgekeerd; echter de inbreng in de vennootschap is verre van genoeg om haar loon + sociale lasten te dekken. We maken geen aanspraak op haar invaliditeitsuitkering.
Het eenvoudigste zou zijn om niet meer te werken en gewoon te "profiteren" van hetgeen ze recht op heeft, maaar ze wil kost wat kost iets om handen hebben wat ik alleen maar kan aanmoedigen.
Kan ik dit enigzinds optimaliseren zonder buiten de lijntjes te kleuren ?
Mag ze bijvoorbeeld haar invaliditeitsuitkering opnemen en zonder of een zeer laag loon bijklussen ? Blijven de sociale lasten dan verschuldigd ?
Of kan ik haar als werknemer inschrijven ?