Domicilie

Zwaso
Topic Starter
Berichten: 2

Domicilie

#1 , 12 jun 2015 07:23

Er is discussie in de familie over het volgende : mijn schoonmoeder woont in gemeente A. Door een ongeval in de maand december mag zij niet meer alleen thuis zijn bijgevolg huurt zij een "assistentiewoning" in een andere gemeente. Zij verblijft daar 24/24 en heeft sinds december vorig jaar haar woning in gemeente A niet meer bezocht. Volgens mij moet zij naar het gemeentehuis van de de gemeente waar zij de "assistentiewoning" huurt gaan en daar haar domicilie melden vermits het haar hoofdverblijfplaats is. De leegstaande woning in gemeente A is geen tweede verblijf maar een leegstaande woning. Is de huidige situatie strafbaar ? Als zij dit niet wil doen, hoe kan dit uitkomen ?

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
JPV
Berichten: 14657
Juridisch actief: Ja

#2 , 12 jun 2015 08:42

is het tijdelijk of definitief dat ze in een assistentiewoning woont?

LeenW

#3 , 12 jun 2015 09:57

Al een half jaar dus? Dan kan men wel beginnen spreken van domiciliefraude als ze haar adres nog steeds niet verzet heeft.

Reclame

VDG2
Berichten: 785

#4 , 12 jun 2015 10:45

Vermoedelijk valt mevrouw onder onderstaande regelgeving en kan ze haar domicilie dus gewoon behouden.

KB 16 JULI 1992. - Koninklijk besluit betreffende de bevolkingsregisters en het vreemdelingenregister.
Art. 18.Worden beschouwd als tijdelijk afwezig, evenals, in voorkomend geval, de leden van hun gezin :
personen die verblijven in verpleeginrichtingen en andere openbare en private instellingen die zieken opvangen, rusthuizen, rust- en verzorgingstehuizen, ziekenhuizen of gedeelten van ziekenhuizen gelijkgesteld met rust- en verzoringstehuizen, psychiatrische instellingen; bejaarde personen die geplaatst werden bij particulieren door een publiek- of privaatrechtelijke instelling of door een particulier, die nog een gezin of een haardstede hebben in hun gemeente van oorsprong of die zich laten inschrijven op het adres van een onthaalgezin; ze kunnen echter altijd vragen om ingeschreven te worden in de gemeente waar ze effectief verblijven;

7 OKTOBER 1992. - Omzendbrief betreffende het houden van de bevolkingsregisters en het vreemdelingenregister. -
Art. 96M1. 96. De volgende categoriën van personen alsook eventueel de leden van hun gezin worden als tijdelijk afwezig beschouwd en blijven ingeschreven in de gemeente waar zij hun hoofdverblijfplaats hebben.
Personen die verblijven in verpleeginrichtingen en andere openbare en private instellingen die zieken opvangen, rusthuizen, rust- en verzorgingstehuizen, ziekenhuizen of gedeelten van ziekenhuizen gelijkgesteld met rust- en verzorgingstehuizen, psychiatrische instellingen, bejaarde personen die bij particulieren geplaast werden door een publiek- of privaatrechtelijke instelling of door een particulier, die nog een gezin of haardste de hebben in hun gemeente van oorsprong of die zich laten inschrijven op het adres van een onthaalgezin; ze kunnen echter altijd vragen om ingeschreven te worden in de gemeente waar ze effectief verblijven.
Het akkoord van het onthaalgezin is vereist voor de eventuele inschrijving op het adres ervan plaats vindt.
De voormelde personen kunnen als alleenstaande ingeschreven blijven in de gemeente waar hun hoofdverblijfplaats het laatst gevestigd was, voor zover zij er beschikken over een woning die niet door derden betrokken wordt en garanderen dat de nodige maatregelen genomen worden, zodat alle administratieve stukken hun toegestuurd kunnen worden.

Zwaso
Topic Starter
Berichten: 2

#5 , 12 jun 2015 23:57

Vermits zij zich niet zelf kan behelpen is het definitief. Het appartement dat zij huurt valt niet onder een verpleeginrichting. Volgens mij is het nu reeds "domiciliefraude" zoals LeenW schrijft. Maar hoe leg ik dat juridisch uit ? Welke aansprakelijkheid draagt de verhuurder van de "assitentieflat" ? Ik herinner mij toen mijn vader enkele jaren gelden opgenomen werd in de RVT de dag zelf nog zijn domicilie veranderd werd.

Sirkii
Berichten: 5819

#6 , 13 jun 2015 08:43

Om in orde te zijn moet de domicilie verzet worden. Op het leegstaand huis zal - indien door de gemeente toegepast - leegstands- of tweedeverblijfstaks toegepast worden. De bedragen verschillen enorm van gemeente tot gemeente evenals de toepassingsregels. Als het bespreekbaar is best niet laten leegstaan doch verhuren of verkopen. Check de website van de betrokken gemeente (of ga het vragen) om te weten wat u te wachten staat. Kan oplopen tot 2.000€ per jaar (Jette), 1.000€ (Aarschot) etc

roharro
Berichten: 13438
Juridisch actief: Ja
Locatie: Plopsaland

#7 , 13 jun 2015 12:21

Mogelijks kan men de woning als tweede verblijf aangeven indien ze gemeubeld blijft.
Vergelijk tarief leegstand met dat van tweede verblijftaks...
Iedere wijze uil is ooit een uilskuiken geweest.

roharro
Berichten: 13438
Juridisch actief: Ja
Locatie: Plopsaland

#8 , 13 jun 2015 12:24

Welke aansprakelijkheid draagt de verhuurder van de "assitentieflat" ?

Verhuurders zijn hier niet voor verantwoordelijk.
Iedere wijze uil is ooit een uilskuiken geweest.

witchqueen
Berichten: 183

#9 , 14 jun 2015 21:04

Als u van plan bent op korte termijn de woning te verkopen, geef ze dan zeker niet aan als 2e verblijf !
Leegstandtaks begint pas te lopen het jaar nadat de woning 12 maanden leeg stond. 2e verblijfstaks loopt meteen het eerste jaar.
En als u dan toch beslist om te verkopen, kunt u geen aanspraak meer maken op die 12 'gratis' maanden. De 2e verblijfstaks moet je blijven betalen, ook al geef je dan te kennen dat de woning alsnog leegstaat.

Terug naar “Administratief recht”