einde samenwonen, wat met eigendom

mart10eke
Topic Starter
Berichten: 10

einde samenwonen, wat met eigendom

#1 , 12 jul 2008 18:22

Ik woon sinds 10 jaar officieel samen met mijn vriend, wij hebben 3 jaar geleden een appartement samen gekocht (staat op beide namen) wij wonen niet zelf in dit appartement. Nu zou ik ons samenwonen willen beeindigen. Wat gebeurd er met dit eigendom. Mijn vriend heeft steeds de lening betaald terwijl ik andere kosten betaald heb in het huishouden. Als ik het appartement zou willen houden en hem uitkoop kan hij het bedrag dat hij reeds betaald heeft terug vorderen ? hoe wordt het bedrag bepaald die ik hem zou moeten betalen om hem uit te kopen ?

Dank voor jullie hulp

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
j.demoor
Berichten: 10360

#2 , 14 jul 2008 14:11

“Art.815.Niemand kan worden genoodzaakt in onverdeeldheid te blijven; en de verdeling kan te allen tijde worden gevorderd, niettegenstaande enige hiermee strijdige verbodsbepaling of overeenkomst.Men mag echter overeenkomen de verdeling voor een bepaalde tijd uit te stellen; zodanige overeenkomst kan voor niet langer dan vijf jaren verbindend zijn; maar zij kan vernieuwd worden...”(B.W.=Burgerlijk Wetboek).

Indien een van u beiden de verdeling vordert dan geldt : “Art.577-2...§ 2. De onverdeelde aandelen worden vermoed gelijk te zijn...”(B.W.).
Dit vermoeden kan echter door elke partij weerlegd worden.

‘Wanneer door één der echtgenoten een gebouw wordt opgericht op een grond die in onverdeeldheid toebehoort aan de echtgenoten gehuwd onder het stelsel van scheiding van goederen, vindt artikel 555, B.W., in geval van verdeling geen toepassing voor de bepaling van de verschuldigde vergoeding, maar wel de regels inzake vermogensverschuiving zonder oorzaak.Zulks heeft voor gevolg dat de echtgenoot die het gebouw heeft opgericht, recht heeft op een vergoeding gelijk aan de meerwaarde die het goed heeft verkregen als gevolg van de door hem gedane uitgaven, met als maximum zijn verarming. Indien deze uitgaven evenwel belangrijker zijn dan de door het onroerend goed bekomen meerwaarde, heeft de echtgenoot recht op een vergoeding gelijk aan het bedrag van de op regelmatige wijze op zijn naam gefactureerde uitgaven‘(Gent 27 oktober 1988,Pas. 1989,II,85).

‘Behoudens andersluidende bedingen tussen partijen,kan de huurder,bij toepassing van het algemeen rechtsbeginsel dat niemand zich zonder oorzaak ten koste van een ander mag verrijken,tegenover de verhuurder aanspraak maken op vergoeding van verbeteringen door hem aan het verhuurde goed aangebracht,op voorwaarde evenwel dat de verhuurder zich niet in de mogelijkheid bevindt de verwijdering van de bedoelde verbeteringen te eisen‘(Cass. 18 april 1991,Bull. 1991,740,noot,Res.Jur.Imm.1991,205).

Hieruit kan afgeleid worden dat ‘de onverdeeldheid’ zich zonder oorzaak verrijkt heeft ten koste van uw vriend daar hij steeds de lening heeft betaald en ten koste van u daar u steeds de andere kosten in het huishouden hebt betaald.Die ‘onverdeeldheid’ dient elk van u hiervoor te vergoeden,waarna elke deelgenoot de helft van het saldo toekomt.

Ga volledigheidshalve naar (Belgische wetgeving) onder Belgisch Staatsblad in http://just.fgov.be/ . Klik voor WetBOEKEN in de balk achter ’Juridische aard’ op het omgekeerd driehoekje uiterst rechts.Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten.

Reclame

Terug naar “Archief”