Recht op persoonlijk contact

Mvr1
Topic Starter
Berichten: 47

Recht op persoonlijk contact

#1 , 05 nov 2015 21:54

Situatie: Minderjarige kinderen gaan 2x per maand een dag naar grootouders volgens vonnis.

Vraag: Mogen de kinderen zonder begeleiding van de grootouders meegegeven worden met iemand anders (die geen omgangsrecht verkreeg)?
Dit ook zonder daarover te communiceren met de "verblijf-ouder".

Alvast bedankt!
Mvg, S

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
duma
Berichten: 2871

#2 , 06 nov 2015 09:01

Op zich doen de grootouders in hun tijd wat ze willen. Langs de andere kant kan je natuurlijk argumenteren dat zij omgangsrecht aanvroegen en dat als zij er geen gebruik van wensen te maken, de kinderen gewoon bij jullie blijven.

Wie is de persoon waar ze ze dan aan meegeven?

Mvr1
Topic Starter
Berichten: 47

#3 , 06 nov 2015 10:02

De persoon waaraan ze worden meegegeven is de ouder die geen ouderlijk gezag heeft en ook geen omgangsrecht werd toegekend.
Normaal zou dit terug in contact brengen toch stap voor stap moeten gebeuren, gedacht aan het belang van de kinderen? Kinderen kennen deze ouder amper en zijn hierdoor overstuur.

Maar juridisch mag dit dus?

Reclame

duma
Berichten: 2871

#4 , 06 nov 2015 10:18

Hier zou ik onmiddellijk een probleem van maken en uw advocaat terug inschakelen

Als die ouder géén ouderlijk gezag heeft, wil het zeggen dat er iets gronding mis is, want ouderlijk gezag afnemen is niet iets dat in deze tijd snel of lichtzinnig gebeurt.

Stuur de grootouders een AS met daarin een verwijzing naar de regeling die er is, met daarin ook een verwijzing naar het vonnis (?) waarin staat dat het terug in contact brengen met X stap voor stap en onder begeleiding dient te gebeuren. Dat het absoluut niet aan hen is om deze beslissing te nemen. Dat dit zeker en vast niet in het belang van de kinderen is en dat u dus wenst dat ook zij zich aan deze afspraak houden. Dat indien u merkt dat hieraan geen gevolg gegeven wordt u niet zal aarzelen de nodige stappen te zetten om de uw kinderen te vrijwaren van een emotioneel pingpong spel.

Mvr1
Topic Starter
Berichten: 47

#5 , 06 nov 2015 10:25

Danku voor de uitgebreide informatie!
Nu, in het vonnis waarin stond dat er geen omgang werd toegestaan staat niets over hoe een hereniging moet aangepakt worden. Dus ook niets om naar te verwijzen in een AS. Er is ook geen contactverbod ofzo opgelegd. Tegenpartij zegt inderdaad dat zij mogen doen wat ze willen in hun tijd.
Er is dus geen specifieke regel over waarnaar we kunnen verwijzen? Buiten het aankaarten van het belang van de kinderen?

duma
Berichten: 2871

#6 , 06 nov 2015 10:30

Als er in het vonnis staat dat er geen omgang toegestaan , wordt is het niet aan de grootouders om daar anders over te beslissen. Verwijs dus zeker naar die regeling in het vonnis. Steek er desnoods een kopie bij van dat stuk.

Aarzel ook niet om hierover met je advocaat te spreken en desgevallend het omgangsrecht met de grootouders te laten wijzigen door de rechtbank. Afnemen zal je niet kunnen, maar je zou wel kunnen voorstellen om het onder begeleiding van jezelf of een derde te laten plaatsvinden.

ik ben wel nieuwsgierig naar de reden waarom er geen ouderlijk gezag meer is voor de andere ouder. Als je het hier (begrijpelijk) niet wenst te plaatsen, mag je mij altijd een pb sturen.

eylis
Berichten: 8991

#7 , 06 nov 2015 11:20

even ter aanvulling: je zou aan de grootouders voorlopig wél kunnen voorstellen dat zij uiteraard wel zélf bezoek kunnen en mogen ontvangen van de vader (die geen omgangsrecht heeft) terwijl de kinderen bij hen zijn. Dit met de duidelijke afspraak dat de grootouders zelf aanwezig blijven en op elk moment opvolgen of de kinderen zich prettig voelen. Dat de kinderen uiteraard niet veplicht zijn om de hele tijd bij het "bezoek" door te brengen. Op die manier reik je een alternatief aan dat het vonnis eerbiedigt.

duma
Berichten: 2871

#8 , 06 nov 2015 13:00

@eylis: negens heeft TS gezegd dat het de vader zou zijn die geen ouderlijk gezag heeft...

eylis
Berichten: 8991

#9 , 06 nov 2015 18:10

oeps, inderdaad: mijn subjectieve bril vergeten afzetten :-) dus correctie, vervangen door: "ouder die geen omgangsrecht heeft.

Franciscus
Berichten: 39720
Juridisch actief: Nee

#10 , 06 nov 2015 18:51

Zoals hier geschreven heeft de andere ouder zonder begeleiding geen omgangsrecht.
Dat wil dus ook zeggen dat die persoon niet alleen de kinderen mag ophalen.
Er zal dus steeds een van de grootouders of iemand door hen gemachtigd moeten zijn.
Tijdens de rit is er dus geen begeleiding van iemand die wel contact mag hebben.
Staat er letterlijk "die geen ouderlijk gezag heeft en ook geen omgangsrecht werd toegekend" ?

Terug naar “Andere”