Voogdij

Jozefke1990
Topic Starter
Berichten: 3

Voogdij

#1 , 04 dec 2015 18:46

Zit met een ingewikkelde situatie.
Mijn nieuwe vriendin ligt momenteel in het ziekenhuis met hartproblemen. En heeft een dochtertje waarvan ik niet de vader ben.
Nu komt mijn vraag.
De erkende vader ( haar ex) wil nu volledige voogdij opeisen. Ze waren noch getrouwd noch wettelijk samenwonend. Hij wil haar bij mijn vriendin weghalen met de argumenten dat zij niet goed voor haar kan zorgen ivm haar gezondheidstoestand. Dat het dochtertje niet goed verzorgd word.
Is dit mogelijk? En wat kunnen kunnen wij daartegen doen?
Alvast bedankt.

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
eylis
Berichten: 8991

#2 , 04 dec 2015 20:46

Dan heeft de vader zich niet al te goed ingelicht over hoe de actuele wetgeving mbt ouderlijke rechten en plichten is geregeld. Beide ouders dragen samen de oudelijke autoriteit en zijn samen verantwoordelijk voor de opvoeding van hun kind. De "voogdij" opeisen kan s niet. Of je vriendin moet zeer ernstige feiten gepleegd hebben en dan kan enkel de ouderlijke autoriteit aan de andere ouder toegewezen worden. Maar dat is hier niet het geval. De vader kan misschien enkel een wijziging aanvragen (bij de rechtbank) van de verblijfsregeling. Maar ook dan moet dat met redenen omkleed worden. De rechten van je partner als ouder mogen immers niet geschaad worden. 100% verblijf bij de vader kan bijna nooit toegestaan worden. Zorg er gewoon voor dat de opvang van haar dochtertje geod gestructureerd is als de mama in het ziekenhuis is. Schakel grootouders in en andere familie. Immers: hoe de ene ouder de opvang regelt tijdens haar verblijf in ziekenhuis of afwezigheid dat id interne keuken van het gezin waar de andere ouder niets mee te maken heeft. In feite moet je vriendin zich hier dus niet overstuur door laten maken. Momenteel moeten jullie niets doen. zorg gewoon goed voor elkaar en voor het kindje van je vriendin. Dat verblijf in het ziekenhuis zal op een dag ook eindigen. En een ziekenhuisverblijf is géén argument om te bewijzen dat een kind slecht verzorgd wordt. Als de vader meldt dat hij dit voor de rechtbank wil aanvatten, laat hem eenvoudigweg weten dat hij zich best eerst laat informeren over de huidige wetgeving. Namelijk dat volledige en/of exclusieve voogdij voor één ouder anno 2015 niet eens meer bestaat.

Jozefke1990
Topic Starter
Berichten: 3

#3 , 04 dec 2015 21:08

Dank je wel eylis voor je reactie. Doet ons deugd om dit te lezen en zeker mijn vriendin. Heeft het zo al ontzettend zwaar dus kan dit goede nieuws heel goed gebruiken.

Reclame

j.demoor
Berichten: 10360

#4 , 05 dec 2015 16:17

“Art.375.Indien de afstamming niet is vastgesteld ten aanzien van een van de ouders of indien een van beiden overleden of vermoedelijk afwezig is dan wel in de onmogelijkheid verkeert zijn wil te kennen te geven of wilsonbekwaam is, oefent de andere dat gezag alleen uit....Als van beide ouders er geen overblijft die in staat is het ouderlijk gezag uit te oefenen, moet een voogdijregeling worden uitgewerkt. Art.389.De voogdij over minderjarigen ontstaat indien beide ouders overleden zijn, wettelijk onbekend zijn, in de voortdurende onmogelijkheid zijn om het ouderlijk gezag uit te oefenen of wilsonbekwaam zijn.”(Burgerlijk Wetboek).
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

eylis
Berichten: 8991

#5 , 05 dec 2015 17:40

voila jozefke: dat is het wettelijk artikel dat uitlegt wanneer één van de ouders het gezag alleen kan uitvoeren. Voogdij bestaat alleen als beide ouders overlede zijn of beiden in de voortdurende onmogelijkheid zijn om het ouderlijk gezg uit te oefenen.
Let wel: als de ouder in het ziekenhuis vertoeft, zelfs langdurig dan wil dat NIET zeggen dat deze ouder in de onmogelijkheid verkeert om het ouderlijk gezat uit te oefenen. Een ouder kan perfect in haar afwezigheid een andere persoon aanduiden die toezicht houdt over het kind. Denk maar aan naar school gaan of in de jeugdbeweging: daar draag je het toezicht tijdelijk over aan een derde persoon. Maar dat wil niet zeggen dat je je ouderlijke macht niet kan uitoefenen.

Franciscus
Berichten: 39720
Juridisch actief: Nee

#6 , 05 dec 2015 23:57

Hoelang zorgt u al voor dochtertje vriendin?
Vader heeft kind erkend was er omgangsrecht - werd er alimentatie betaald?

Dit ook eens lezen:
http://justitie.belgium.be/nl/themas_en ... van_staat/

Volgende stap - is dat u jet kind via kleine adoptie adopteert ..

( gekend als stiefouderadoptie). En misschien dit ook eens lezen. Familierechtbank zal steeds belang kind beslissen.

http://www.steunpuntadoptie.be/nl

Jozefke1990
Topic Starter
Berichten: 3

#7 , 06 dec 2015 18:37

Dat is het hem nu net. Hij wilt haar wilsonbekwaam verklaren. Maar is dat wel mogelijk? Mijn vriendin krijgt binnenkort een operatie en zou dan ook volledig herstellen.

eylis
Berichten: 8991

#8 , 06 dec 2015 19:05

wilsonbekwaam bij een opname voor hartproblemen? Met een zwakke lichamelijke gezondheid kan men je nooit wilsonbekwaam verklaren. Laat de vader maar proberen. Reageer daar niet op. Te gek om los te lopen. De argumenten van de vader wel te verstaan.

Terug naar “Andere”