Een voorbeeld. Echt gebeurd. Op de Bondgenotenlaan in Leuven.
Een auto is op de rijbaan gestopt om te lossen en te laden. Een bestuurder voert een manoeuvre uit door dit voertuig links voorbij te rijden en terug naar de rechter rijstrook te rijden (er zijn rijstroken door een onderbroken witte lijn). Op het ogenblik dat hij naar de rechter rijstrook uitwijkt verlaat een bestuurder een parkeerplaats die daar gelegen is rechts van de rijbaan en komen beide in aanrijding.
Voorrang van rechts? Dan heeft de bestuurder die de parkeerplaats verlaat voorrang. De rechtbank van eerste aanleg te Leuven (beroep tegen vonnis politierechtbank) oordeelde dat de bestuurder die de parkeerplaats verlaat volledig aansprakelijk is voor het ongeval. Hij kon de andere zien aankomen die van de linker rijstrook naar de rechter rijstrook reed. Voorzienbare hindernis. Die bestuurder kon echter onmogelijk weten dat de andere de parkeerplaats ging verlaten. Onvoorzienbare hindernis.
Ik ben zou geschokt zijn als iemand dit in vraag zou stellen, nogal logisch dat de persoon die de parking verlaat voorrang moet geven. Iedere andere uitspraak ging een flagrante flater zijn van de rechter. En dan blijkbaar nog in beroep gaan...
Heeft trouwens niets met deze situatie te maken, ook niets met voorzienbaar of onvoorzienbare hindernis... Gewoon basis voorrangsregels.