DeLijn controleur identiteitskaart uit handen nemen

Daugone
Topic Starter
Berichten: 1

DeLijn controleur identiteitskaart uit handen nemen

#1 , 12 feb 2016 01:07

Ik zal in het begin beginnen voor het gemak om dit uit te leggen, ik ben een student in Gent en had deze morgend een controleur in mijn bus. Normaalgezien nooit problemen mee omdat ik steeds een geldig vervoerbewijs heb, bij het vertonen van het vervoerbewijs wordt normaal ook naar een vertoning van identiteitsbewijs gevraagd. Dit vind ik allemaal goed en wel, maar deze morgen was het net ietsje anders.

Ik had al een aantal dagen een nieuw abonnement nodig dus stuurde ik berichten om mijn vervoer te betalen, deze moeten voor het opstappen gedaan worden. Dus wanneer ik aan de bushalte kwam stuurde ik mijn bericht, wanneer mijn bus net aankwam kreeg ik mijn bericht en stapte achteraan op aangezien het vooraan vol was. Dit was om 7u37 een minuut erna kwam er een controleur lans mij achter mijn vervoerbewijs vragen, toen ik mijn bericht toonde keek hij op en zei dat ik mijn bericht te laat had verstuurd. Hij zei dat hij vooraan in de bus beginnen controleren was om 7u35. Hierna vroeg hij of hij mijn identiteitskaart mocht zien, toen ik deze bovenhaalde en aan hem toonde met een stevige grip, GREEP hij deze uit mijn handen, hij stak deze achteraan in zijn tablet waarop hij mij een boete maakte.

Hier begint mij eigenlijk mijn vraag.
Ik weet dat deze mensen bevoegd zijn naar mijn kdentiteitskaart te vragen, maar mogen deze zomaar zonder mijn toestemming mijn identiteitskaart gebruiken? Deze werd mij afgepakt zonder ik daar enige toestemming voor gaf. Wanneer iemand deze afneemt vind in toch niet dat dit zomaar kan, voor politie begrijp ik dit volkomen.

Om verder het verhaal af te lopen, vertelde ik de controleur dat ik net was opgestapt waarbij de persoon die naast mij zat en alles meevolgde me gelijk gaf. De conducteur dacht dat ik al vanaf de eerste halte op de bus zat (ik stap op de 3de halte na het station op). De controleur negeerde dit gaf me enkele minuten later mijn identiteitskaart terug samen met een brochure waarin de boete uitgelegd stond, ik vertelde hem nogmaals dat ik een gemdig vervoerbewijs had maar zei dat ik de beochure moest lezen en dit zelf online moest argumenteren. Nu heb ik hiervoor 30 dagen tijd, maar ik heb niet enkel een probleem met de boete van 107 euro.

Ik heb helemaal geen toelating gegeven mijn identiteitskaart te gebruiken of uit mijn handen te nemen. Zijn controleurs van De Lijn hiervoor wel gewettigd?

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
denlowie
Berichten: 15980
Juridisch actief: Nee

#2 , 12 feb 2016 07:09

controleurs van De Lijn hebben beperkte politionele bevoegdheden.
Als er één deur dicht gaat, gaat er een andere open.

WP002
Berichten: 1528

#3 , 12 feb 2016 07:36

Wat hen vaak het gevoel van onfeilbaarheid geeft. Ik hoop voor u dat u de naam en de contactgegevens van de getuige in kwestie heeft, want dan zou ik het erop wagen en de boete betwisten. Het is niet uw fout dat de controleur zijn klok niet juist kan zetten.

Reclame

mava105
Berichten: 22868
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#4 , 12 feb 2016 09:42

Je fout is dat je achteraan bent ingestapt

LeenW

#5 , 12 feb 2016 17:12

Controleurs van De Lijn hebben dezelfde bevoegdheid als politie bij identiteitscontrole op hun voertuigen. En inderdaad, wees blij dat je niet een extra boete hebt gekregen voor achteraan instappen, er zijn er die daar heel moeilijk over kunnen doen.

Blaatpraat
Berichten: 3890

#6 , 15 feb 2016 09:55

Je fout is dat je achteraan bent ingestapt
Is perfect toegestaan in Gent.

Blaatpraat
Berichten: 3890

#7 , 15 feb 2016 09:59

Ik kan je aanraden om deze pagina te lezen:
https://www.delijn.be/nl/vervoerbewijze ... trole.html

Behalve het aspect of deze controleur dit wel of niet zou mogen, en of hij wel juist gehandeld heeft, is het van belang dat je weet hoe de lijn handelt in deze.
Zo kun je zien dat je nu (nog voordat je de boete krijgt dus) al beroep moet aankaarten bij hun.

Trouwens leuk om te lezen dat De Lijn zich niets aantrekt van de scheiding der machten en zelf boetes mag opleggen, maar tegelijkertijd ook zelf de regels mag maken én voor rechtbank mag spelen.

Gebruiker21
Berichten: 10787
Juridisch actief: Nee

#8 , 15 feb 2016 10:33

Inderdaad beroep aantekenen bij de Lijn en uw verhaal uit de doeken doen. Hou het bij de feiten. Begin niet over het feit dat de controleur uw identiteitskaart greep, want dit doet niets ter zaken, maar vermeld netjes:
1. Dat u normaal een abonnement hebt (kunnen zij opzoeken).
2. Dat dit verlopen was en u dus al enkele dagen per SMS betaalde (en dat ze dit mogen natrekken).
3. Dat u die bewuste dag (vermeld dag, uur, halte, en uw GSM nummer) ook via SMS betaald hebt, VOOR u instapte.
4. Dat de controleur om onbekende reden beweert dat u een aantal haltes vroeger opgestapt bent, maar dat dit pertinent onwaar is.
5. Dat u daarom de boete betwist.

Als ze bij de Lijn één en ander opzoeken en zien dat u iedere dag via SMS een rit betaalt, dan moeten ze daar ook beseffen dat u ter goeder trouw bent. Als u enkel zou betalen als u de controleur zou zien, zou u immers niet iedere dag een SMS-ticket kopen.

Als het beroep bij de lijn niets uithaalt, kan u zich nog altijd tot de ombudsman voro het openbaar vervoer wenden. Laat ons weten hoe het afloopt!
Het is niet "me auto" of "me geld", maar "mijn / m'n auto" of "mijn / m'n geld"!
Hou er rekening mee dat je werkgever geen reden hoeft op te geven om je te kunnen ontslaan!

Terug naar “Andere”