Mijn huis op beide namen zetten

Juno
Topic Starter
Berichten: 10
Juridisch actief: Nee

Mijn huis op beide namen zetten

#1 , 01 mar 2016 19:28

Allen,


Ik heb 3 jaar geleden een huis gekocht via een sociale lening. Nu heb ik sinds een tijd een vriendin, en uiteraard wordt over het huis gepraat. We zouden het huis op beide namen willen zetten, maar hebben geen idee hoe dit moet of waarvoor we moeten opletten, en wat de kosten of valkuilen voor beiden zijn.
Ik heb in dit huis over de jaren heen al veel geld geïnvesteerd, niet alleen de lening en aankoop zelf, maar ook renovaties. Hoe pakken we dit aan? Kunnen we zelf onderling regelen dat zij mij van alle investeringen (aankoop, schuldsaldo, renovaties, lening, notariskosten, schrijfkosten,...) de helft terug betaalt? Of dat we een bedrag overeen komen? Ik heb al geïnformeerd bij de VMSW, en haar naam ook op de lening krijgen is geen probleem. Moeten we een notaris hebben om een nieuwe akte op te maken? Ik neem aan van wel. Hoe zit het met de schuldsaldoverzekering? Uiteraard staat die op mijn naam, en die heb ik dan ook in 1 stuk betaald. We moeten dus een nieuwe schuldsaldoverzekering nemen.
Zoals wij het zien zou zij mij van al mijn investeringen de helft betalen (of de volgende facturen betalen tot ze aan die som zit) en dan gewoon het huis en grond 50/50 verdelen voor beiden.


Alvast bedankt voor uw antwoorden.

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
j.demoor
Berichten: 10360

#2 , 03 mar 2016 12:04

“Art.577-2.§ 1. Bij ontstentenis van overeenkomsten en van bijzondere bepalingen, wordt de eigendom van een zaak die onverdeeld aan verscheidene personen toebehoort, geregeld als volgt. § 2. De onverdeelde aandelen worden vermoed gelijk te zijn....”(Burgerlijk Wetboek).

Dat vermoeden kan weerlegd worden.

‘Nu heb ik sinds een tijd een vriendin’ waaruit ik afleid dat u niet getrouwd bent en evenmin wettelijk samenwoont.

Dat belet u niet uw vermogen (= baten en schulden) in onverdeeldheid beiden in mede-eigendom te nemen. Vermits dit vermogen ook onroerende goederen omvat is hiervoor een authentieke notariële akte vereist.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

wanton
Berichten: 10074
Locatie: HEIST , bij-den-berg

#3 , 03 mar 2016 19:26

De goedkoopste en gemakkelijkste oplossing is dat jullie gaan trouwen in gemeenschap van goederen. Het huis gemeenschappelijk maken kost dan bij de notaris zo'n 300 €. Indien uw partner daar een geldbedrag tegenover stelt is de zaak simpel geregeld.
Ik heb gisteren gezien , ik ken morgen!
Toet-anch-Amon

Reclame

Juno
Topic Starter
Berichten: 10
Juridisch actief: Nee

#4 , 03 mar 2016 22:51

Bedankt voor uw antwoorden. Wij zijn inderdaad niet getrouwd noch samenwonend. We hebben dus een notaris nodig. Kan ik ergens voorbeelden vinden van notariële aktes voor in deze situatie? Ik heb de indruk dat we daar zelf kunnen bepalen wat we er in zetten. Trouwen is misschien goedkoper, maar daar is het wat vroeg voor ;-)
300 euro is ook het einde van de wereld niet.

Xenophon
Berichten: 2641
Juridisch actief: Ja
Locatie: Brussel

#5 , 04 mar 2016 06:25

Die 300 Euro was indien u trouwt, zonder huwelijk wordt het een stuk duurder......

Wat u ook doet, zorg voor een gedetailleerde regeling waar ook reeds in detail instaat hoe de verdeling en de waardebepaling zal gebeuren indien de relatie afspringt. Het is NU het ogenblik om dat te regelen, niet als de verstandhouding zoek is, tenminste niet als u niet met een 5 jaar aanslepend proces wil zitten.
Ik ben geen advocaat, u gebruikt de informatie die ik verstrek strikt op eigen risico. Win steeds gekwalificeerd advies in voor belangrijke beslissingen.
Gelieve vragen te stellen via het forum, NIET via persoonlijke berichten.

Juno
Topic Starter
Berichten: 10
Juridisch actief: Nee

#6 , 05 mar 2016 22:31

Het is inderdaad ook een bedoeling dat we in ons contact een paragraaf wijden aan wat er moet gebeuren indien het fout zou gaan,exact zoals u schrijft.

Terwijl een gerelateerde vraag: hoe vinden we de geschikte notaris hiervoor? De notaris waarmee ik de aankoop van mijn huis heb geregeld gaf mij geen goed gevoel. Is er een site waar ik aanbevelingen kan lezen? Of een oplijsting van notarissen per specialisatie?
Kunnen we overigens tegelijkertijd via dit contract regelen dat we het huis van elkaar erven bij overlijden? Of doen we dit apart via een testament.

Xenophon
Berichten: 2641
Juridisch actief: Ja
Locatie: Brussel

#7 , 06 mar 2016 06:48

U kan bij om het even welke notaris gaan dus geen enkele verplichting om bij iemand te blijven zitten waar u zich niet comfortabel bij voelt. Eerlijk gezegd -ik heb al wel enige ervaring met notarissen- voor mij lijken ze allemaal nogal generiek te zijn en hoe dan ook verdient het aanbeveling alles zorgvuldig na te kijken, vooral indien u iets wenst dat niet volledig 'standaard' is, ik heb nog nooit een ontwerp van akte gezien waar ik geen fout uitgehaald heb of iets anders wou geformuleerd zien.

Persoonlijk zou ik u adviseren om erfeniskwesties via testament te regelen. De hoofdreden: een testament kan u éénzijdig wijzigen, een normale overeenkomst niet. Tip 2: inden u trouwt of wettelijk samenwoont en u hebt geen kinderen maar wil uw echtgenote algemene legataris maken: verwijs dan in generieke termen naar 'mijn echtgenote of wettelijk samenwonende partner' maar laat de naam eruit, de statistieken zijn wat ze zijn en een authentiek testament kost geld. Natuurlijk kan u eea ook zelf schrijven maar voor maximale juridische zekerheid is het beter via een notaris te gaan. Wel rekening houden met reservataire erfgenamen etc, u kan niet zomaar om het even wat beslissen.
Ik ben geen advocaat, u gebruikt de informatie die ik verstrek strikt op eigen risico. Win steeds gekwalificeerd advies in voor belangrijke beslissingen.
Gelieve vragen te stellen via het forum, NIET via persoonlijke berichten.

Terug naar “Huwelijk & Samenwoning”