is een 'reservatie' via e-mail een verkoopsovereenkomst?

fyfeewing
Topic Starter
Berichten: 1

is een 'reservatie' via e-mail een verkoopsovereenkomst?

#1 , 03 okt 2008 23:42

Ik wil een nieuwe fiets kopen. Via een e-mail vraag ik aan een fietsenmaker of deze fiets bij hem te verkrijgen is. Het antwoord is positief. Ik schrijf in mijn volgende e-mail, dat hij voor mij deze fiets mag 'reserveren'. (dit woord is misschien belangrijk - het gaat niet om een bestelling, maar om een reservatie) Uiteindelijk kan ik deze fiets op een andere plaats kopen, zodat ik afzie van deze reservatie. De fietsenmaker is hierover niet te spreken en zijn advocaat beweert dat ik deze fiets bij hem MOET kopen.
Is een e-mail van een tiental woorden waarin je iets reserveert meteen een verkoopsovereenkomst? Ik dacht zelfs dat een koper 10 dagen NA een aankoop, nog het recht had om van een aankoop af te zien, laat staan na een 'reservering'. Zijn er mensen die mij hierover informatie kunnen geven?

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
mapleleiah
Berichten: 1047
Locatie: Izegem

#2 , 04 okt 2008 14:40

Binnen de 7 (niet 10) dagen na aankoop van de aankoop afzien is enkel geldig bij verkoop op afstand (bv. via Internet). De vraag is hier of het om zo'n geval gaat want het gaat om een gewone fietswinkel. Verder zou u dan nog moeten kunnen bewijzen dat u de koop inderdaad schriftelijk geannuleerd had.

Over de rechtsgeldigheid van e-mails is er discussie. Soms wordt zoiets aanvaard, soms niet.

Lenny
"I can resist everything except temptation" (Oscar Wilde)

j.demoor
Berichten: 10360

#3 , 05 okt 2008 13:42

“Art.1583.Hij(=de koop) is tussen partijen voltrokken, en de koper verkrijgt van rechtswege de eigendom ten aanzien van de verkoper, zodra er overeenkomst is omtrent de ZAAK en de PRIJS, hoewel de zaak nog niet geleverd en de prijs nog niet betaald is.”(Burgerlijk Wetboek).

“reserveren,1. afzonderlijk houden,bewaren om te zijner tijd,zo nodig,te kunnen...bestemmen voor bijz. gebruik...”(VAN DALE,Groot Woordenboek der Nederlandse Taal,‘s Gravenhage,Martinus Nijhoff,1976,2040).

Het enkele ‘reserveren’ is dus geen ‘verkoop‘.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Reclame

Terug naar “Archief”