Schending van de privacy

pleyden
Topic Starter
Berichten: 1

Schending van de privacy

#1 , 07 okt 2008 21:30

Beste,

Indien een collega op het werk een USB Stick met gegevens via een diensthoofd meegeeft met de mondelinge mededeling dat deze zou moeten worden bezorgd aan een andere medewerker.
Is het dan zo dat de wet op de schending van de privacy wordt verbroken indien dat diensthoofd, de gegevens opent en deze verandert op de koop toe ?
Of is dit allemaal toegestaan ? Mijn insziens, kan dit niet, en moet zo een stick eveneens worden beschouwd als bijvoorbeeld een enveloppe die op naam staat.

Hopende op een wettelijk antwoord, teneinde betrokkene hiervan op de hoogte te stellen, en duidelijk te maken dat dit eventueel wettelijk strafbaar is.
Als mensen niet het fatsoen hebben om bepaalde eerbaarheid hoog in het vaandel te dragen, moeten we ze dat maar op een andere manier duidelijk maken.

MVG PLeyden

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Beachcomber
Berichten: 572

#2 , 08 okt 2008 09:00

Als dit in beroepscontext gebeurt dan heeft de wet op de privacy geen uitwerking. Gegevens met betrekking tot uw bedrijf zijn geen elementen van uw persoonlijke levenssfeer.
Daarnaast worden alle documenten, post, ... die uitgewisseld worden op de werkvloer verondersteld professionele communicatie te zijn. Uw diensthoofd kon dit dus niet weten dat het privé was en was het privé, dan kan hij zich beroepen op dat vermoeden.

JohnD
Berichten: 3584

#3 , 08 okt 2008 13:49

Wel niet slim om die USB stick niet 100% foolproof te beveiligen met een PW. Indien men bij de mijne 3x een verkeerd PW invult word hij zelfs automatisch volledig geformatteerd. Stelen kan dan wel maar hij maakt automatisch en onopgemerkt een internet verbinding van zodra hij ingeplugd word. Via het IP nummer kan men dan de dief traceren.

Reclame

j.demoor
Berichten: 10360

#4 , 09 okt 2008 09:45

“Art.550bis.§ 1. Hij die, terwijl hij weet dat hij daar toe niet gerechtigd is, zich toegang verschaft tot een informaticasysteem of zich daarin handhaaft, wordt gestraft met gevangenisstraf van drie maanden tot een jaar en met geldboete van zesentwintig frank tot vijfentwintig duizend frank of met een van die straffen alleen. Wanneer het misdrijf, bedoeld in het eerste lid, gepleegd wordt met bedrieglijk opzet, bedraagt de gevangenisstraf zes maanden tot twee jaar...Art.550ter.§ 1. Hij die, terwijl hij weet dat hij daartoe niet gerechtigd is, rechtstreeks of onrechtstreeks, gegevens in een informaticasysteem invoert, wijzigt, wist of met enig ander technologisch middel de normale aanwending van gegevens in een informaticasysteem verandert, wordt gestraft met gevangenisstraf van zes maanden tot drie jaar en met geldboete van zesentwintig euro tot vijfentwintigduizend euro of met één van die straffen alleen. Wanneer het in het eerste lid bedoelde misdrijf gepleegd wordt met bedrieglijk opzet of met het oogmerk om te schaden, bedraagt de gevangenisstraf zes maanden tot vijf jaar...”(Sw.=Strafwetboek).

Voornoemde USB Stick is een ‘informaticasysteem’ in de zin art.550 bis en ter Sw..
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Beachcomber
Berichten: 572

#5 , 09 okt 2008 10:14

Ik ben niet helemaal akkoord met J. Demoor. Er is geen sprake van inbraak als men dit doet in professionele context waarbij vermoed kan worden dat de uitgewisselde gegevens deel uitmaken van het profesionele verkeer. Aangezien deze stick van hand tot hand is gegaan op de werkvloer en tussen collega's, kan men er zonder problemen van uitgaan dat het om bedrijfsinformatie gaat. Voor inbraak in een computersysteem is er trouwens zowel een materieel als een moreel element aanwezig zijn, zijnde het willens en wetens toegang verschaffen tot zaken warvan men weet dat men er geen recht toe heeft. Voor informatie tussen collega's, die wordt geopend dor de supervisor op de werkvloer durf ik met zekerheid te stellen dat hier het moreel element ontbreekt. Het mag dan misschien wel privé-informatie zijn, dat kon de supervisor niet weten, of hij kon op z'n minst uitgaan van het feit dat het om professionele communicatie ging.

Terug naar “Archief”