#7 , 14 jun 2016 13:17
Vlabel vraagt U niet om in de aangifte de erfenis (synoniem: nalatenschap) te beschrijven, of, met andere woorden, te beschrijven hoe groot de erfenis is. En dat is natuurlijk wat de meeste mensen denken dat ze moeten doen! Het is toch een aangifte van nalatenschap; dus moet ik toch zeggen wat de nalatenschap omvat.
Wel, dat was een mogelijkheid geweest maar dat is wel moeilijk.
Vlabel houdt het dus simpel:
1 - ze wil weten van U hoe - op een theoretische manier - het gemeenschappelijk vermogen verdeeld wordt
2 - ze wil weten van U hoe de nalatenschap verdeeld wordt (ook theoretisch)
3 - ze wil weten wat er in het gemeenschappelijk vermogen zit
4 - en wat er in het eigen vermogen zit
(dat is de volgorde in de aangifte).
Vlabel zal zelf wel bepalen (uitrekenen) wat er in de erfenis valt, door de wet toe te passen zo nodig aangepast aan de afwijkingen die U in 1 en 2 heeft meegedeeld.
U heeft bijvoorbeeld problemen met het VG dat de LLE heeft. Ik vraag U om 1/1 VG in te vullen en U zegt: ja, maar het is toch maar op de 1/2. Ja, dat klopt, het is maar op de helft van hetgeen in het gemeenschappelijk vermogen zit (als er geen huwelijkscontract is en geen testament en geen passief van de gemeenschap).
De erfenis is namelijk gelijk aan: (wat in de gemeenschap zit MIN wat aan de LLE toekomt door het huwelijkscontract) MIN het passief van de gemeenschap (en in Vlaanderen fiscaal opgesplitst in 4 soorten goederen met een evenredige omdeling van het passief over die 4 soorten) PLUS het eigen vermogen MIN het passief van het eigen vermogen.
Als Vlabel dat zou vragen aan de indieners van een aangifte, dan zijn ze wellicht allemaal mis (behalve die van de notarissen).
Keep it simple. Antwoord gewoon op de 4 nummers hierboven.
De LLE krijgt het VG op de volledige erfenis.
*****************************
Het allersimpelste geval: er is geen huwelijkscontract; er is geen testament; al het bezit is gemeenschappelijk; er zijn geen schulden op datum overlijden en de begrafenis is betaald door een verzekering.
Het gemeenschappelijk vermogen is een huis van 300.000 en één rekening van 100.000.
Dan is de erfenis: 150000 gezinswoning en 50000 roerend. De LLE krijgt het VG op die 150000 en 50000; het enig kind de BE op diezelfde 2 bedragen.
*****************************
Ook wordt hier geen verduidelijking gegeven of het gaat om OG of RG?
Inderdaad. Als er geen testament is, is de verdeling altijd dezelfde voor alle soorten goederen.
*****************************
Natuurlijk mag U ook volzinnen gebruiken. Maar U zaait er alleen maar een mogelijke bron van fouten mee: de ambtenaren van Vlabel moeten namelijk de gegevens van de aangifte in een programma stoppen ... aan de hand van breuken en de gekende afkortingen VE, VG, BE. Dus waarom tekst schrijven?
En mag U de zinnen uit de akte van erfopvolging overnemen? Soms wel, soms niet. De ene notaris zal bijvoorbeeld schrijven (uw geval):
- en dat de kinderen gerechtigd zijn elk op een vierde van de blote eigendom van de onroerende goederen uit het netto-gemeenschappelijk vermogen en van de helft in blote eigendom van de goederen uit het eigen netto-vermogen van de overledene.
Is dat juist?
Ja, maar die ene zin moet U toch al splitsen en op 2 verschillende plaatsen deels overnemen.
Een akte van erfopvolging is niet gemaakt met het oog op het aangifteformulier van Vlabel...
*****************************
U moet sowieso al een kopie bijvoegen van het huwelijkscontract; U kunt daar evengoed een kopie van de akte van erfopvolging aan toevoegen.