Aandeel in de erfenis bij stelsel scheiding van goederen met gemeenschap van aanwinsten (met beding)

marlouis
Topic Starter
Berichten: 6
Juridisch actief: Nee

Aandeel in de erfenis bij stelsel scheiding van goederen met gemeenschap van aanwinsten (met beding)

#1 , 12 jun 2016 15:59

Ingevolge huwelijkscontract - stelsel scheiding van goederen met gemeenschap van aanwinsten.

Met beding:

-Voor de langstlevende echtgenoot, de gemeenschap komt toe voor de volle eigendom voor de ROERENDE goederen
en voor de helft in volle eigendom en de andere helft in vruchtgebruik voor de ONROERENDE goederen.
(indien er kinderen bestaan of niet).

2 kinderen uit het huwelijk, elk voor de helft onverdeeld in blote eigendom wat het aandeel van de overledene in de ONroerende goederen afhangende van het gemeenschappelijk vermogen en het eigen vermogen van de overledene betreft.

Er wordt dus een onderscheid gemaakt tussen het roerend en onroerend deel.

Welke is het aandeel voor ieder van de erfopvolgers, is onderstaande correct?


-Langstlevende echtgenoot : 1/1 VG (ONroerende goederen) en 1/1 VE (roerende goederen).

-Kind 1: 1/2 VE (ONroerende goederen)

-Kind 2: 1/2 VE (ONroerende goederen)


Bedankt bij voorbaat voor uw reacties.

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
wanton
Berichten: 10076
Locatie: HEIST , bij-den-berg

#2 , 12 jun 2016 20:28

In principe bezit de langstlevende reeds de helft. Uw breuken zijn correct indien u weet dat de erfenis slechts de andere helft van de totaliteit betreft.
Ik heb gisteren gezien , ik ken morgen!
Toet-anch-Amon

wolf2
Berichten: 2071

#3 , 12 jun 2016 21:02

Wanton, je bent te goed voor de vraagsteller vandaag. Hij/zij mag dan wel 1/2 schrijven bij de kinderen, maar hij/zij laat dat wel volgen door VE.
Niet juist dus.

---------------------------------------

Als U uw vraag heeft gesteld omdat U een aangifte van nalatenschap aan het invullen bent, weet dan dat het formulier van Vlabel U nergens vraagt om zoveel algebra toe te passen. Maar troost U, veel notarissen kunnen er ook nog niet mee om. Zij zijn gewend om in ronkende volzinnen een vroeger blanco aangifteformulier vol te schrijven.

Vlabel vraagt:
1) om te beschrijven hoe het gemeenschappelijk vermogen wordt verdeeld. Daar antwoordt U letterlijk wat in het huwelijkscontract staat: (U mag dat gerust afkorten als volgt): "de LLE bekomt van de RG 1/1 VE en van de OG 1/2 VE + 1/2 VG" (U moet zich de vraag hier zelfs niet stellen welk soort goederen in de gemeenschap zitten: Vlabel vraagt het theoretisch antwoord)

2) om te vermelden bij elke erfopvolger wat zijn aandeel is in de nalatenschap. Dat is voor de LLE: "1/1 VG". En bij elk kind: "1/2 BE".

En dat is uw antwoord: hetgeen telkens tussen " " staat.

3) verder in het formulier moet U invullen wat er in het GV en in het EV (eigen vermogen) zit.

Vlabel zal de theorie van 1 en 2 toepassen op 3.

****************************************************************

Als je daar nu niet van kan slapen, dan kunnen we eens kijken wat het gevolg zal zijn (maar het kan zijn dat je helemaal geen oog meer dichtdoet na lectuur). Ik veronderstel dat er geen OG in het EV zitten en dat er geen levensverzekeringen zijn.
Dan bekomt de LLE alle RG uit het GV in VE. Successierechten (SR) zullen maar berekend worden op de helft daarvan; dat is de toepassing van een fictie want geen enkel RG uit het GV valt in de erfenis. De LLE bekomt die RG niet uit de erfenis, maar uit het huwelijkscontract ! (artikel 5 in het federale wetboek; artikel 2.7.1.0.4 in het Vlaamse).
De LLE bekomt van de OG uit het GV de 1/2 in VE en de 1/2 in VG. SR zullen ook hier maar berekend worden op hetgeen ze méér krijgt dan de helft: het VG dus op de helft.
Wat gaat er van het GV naar de erfenis? Enkel de BE op de 1/2 van de OG. Daarvan krijgt de LLE wegens erfenis: 1/1 VG, maar VG op een BE bestaat niet meer. Geen bijkomende SR dus hier voor de LLE. Elk kind krijgt 1/2 BE op die 1/2 BE: dus SR voor elk kind op 1/4 BE van de OG uit het GV.
Blijft nog over: de RG uit het EV. Daar zal de LE belast worden op 1/1 VG er van; en elk kind op 1/2 BE er van.

Reclame

asperger
Berichten: 6497
Juridisch actief: Nee
Locatie: Lier

#4 , 12 jun 2016 22:45

En wat heeft de notaris in de akte van erfopvolging geschreven?
Die kan TS toch gebruiken om zijn aangifte te doen?
"Politici verkiezen echter liever de bedenkelijke heldenstatus van betweter te belichamen tegenover die van de minus habens." (Victor Dauginet in "Het belaste land", pagina 72)

wanton
Berichten: 10076
Locatie: HEIST , bij-den-berg

#5 , 13 jun 2016 12:06

Wanton, je bent te goed voor de vraagsteller vandaag. Hij/zij mag dan wel 1/2 schrijven bij de kinderen, maar hij/zij laat dat wel volgen door VE.
Niet juist dus.
Groot gelijk dat ge me terecht wijst. Moet idd BE - blote eigendom - zijn.

Mea maxima culpa!
Ik heb gisteren gezien , ik ken morgen!
Toet-anch-Amon

marlouis
Topic Starter
Berichten: 6
Juridisch actief: Nee

#6 , 13 jun 2016 21:18

Bedankt voor de uitvoerige uitleg, dit maakt al veel duidelijk want voor een leek niet altijd even makkelijk te begrijpen. Weeral veel bijgeleerd dus.

Nog 2 vragen hieromtrent, U schrijft:

"1) om te beschrijven hoe het gemeenschappelijk vermogen wordt verdeeld. Daar antwoordt U letterlijk wat in het huwelijkscontract staat: (U mag dat gerust afkorten als volgt): "de LLE bekomt van de RG 1/1 VE en van de OG 1/2 VE + 1/2 VG" (U moet zich de vraag hier zelfs niet stellen welk soort goederen in de gemeenschap zitten: Vlabel vraagt het theoretisch antwoord)"

DUIDELIJK !

"2) om te vermelden bij elke erfopvolger wat zijn aandeel is in de nalatenschap. Dat is voor de LLE: "1/1 VG". En bij elk kind: "1/2 BE".
En dat is uw antwoord: hetgeen telkens tussen " " staat."

VRAAG: de LLE bekomt toch slechts de helft van het vruchtgebruik? Ook wordt hier geen verduidelijking gegeven of het gaat om OG of RG?

"3) verder in het formulier moet U invullen wat er in het GV en in het EV (eigen vermogen) zit."

DUIDELIJK!

VRAAG: het is blijkbaar de gewoonte dat er gebruik wordt gemaakt van breuken om het aandeel van de verschillende erfdelen aan te duiden, maar wordt er door de administratie ook aanvaard dat de beschrijving (uit de akte van erfopvolging) wordt gebruikt - dus met volzinnen?

Met vriendelijke groeten

wolf2
Berichten: 2071

#7 , 14 jun 2016 13:17

Vlabel vraagt U niet om in de aangifte de erfenis (synoniem: nalatenschap) te beschrijven, of, met andere woorden, te beschrijven hoe groot de erfenis is. En dat is natuurlijk wat de meeste mensen denken dat ze moeten doen! Het is toch een aangifte van nalatenschap; dus moet ik toch zeggen wat de nalatenschap omvat.

Wel, dat was een mogelijkheid geweest maar dat is wel moeilijk.

Vlabel houdt het dus simpel:
1 - ze wil weten van U hoe - op een theoretische manier - het gemeenschappelijk vermogen verdeeld wordt
2 - ze wil weten van U hoe de nalatenschap verdeeld wordt (ook theoretisch)
3 - ze wil weten wat er in het gemeenschappelijk vermogen zit
4 - en wat er in het eigen vermogen zit
(dat is de volgorde in de aangifte).

Vlabel zal zelf wel bepalen (uitrekenen) wat er in de erfenis valt, door de wet toe te passen zo nodig aangepast aan de afwijkingen die U in 1 en 2 heeft meegedeeld.

U heeft bijvoorbeeld problemen met het VG dat de LLE heeft. Ik vraag U om 1/1 VG in te vullen en U zegt: ja, maar het is toch maar op de 1/2. Ja, dat klopt, het is maar op de helft van hetgeen in het gemeenschappelijk vermogen zit (als er geen huwelijkscontract is en geen testament en geen passief van de gemeenschap).

De erfenis is namelijk gelijk aan: (wat in de gemeenschap zit MIN wat aan de LLE toekomt door het huwelijkscontract) MIN het passief van de gemeenschap (en in Vlaanderen fiscaal opgesplitst in 4 soorten goederen met een evenredige omdeling van het passief over die 4 soorten) PLUS het eigen vermogen MIN het passief van het eigen vermogen.
Als Vlabel dat zou vragen aan de indieners van een aangifte, dan zijn ze wellicht allemaal mis (behalve die van de notarissen).

Keep it simple. Antwoord gewoon op de 4 nummers hierboven.
De LLE krijgt het VG op de volledige erfenis.

*****************************

Het allersimpelste geval: er is geen huwelijkscontract; er is geen testament; al het bezit is gemeenschappelijk; er zijn geen schulden op datum overlijden en de begrafenis is betaald door een verzekering.
Het gemeenschappelijk vermogen is een huis van 300.000 en één rekening van 100.000.
Dan is de erfenis: 150000 gezinswoning en 50000 roerend. De LLE krijgt het VG op die 150000 en 50000; het enig kind de BE op diezelfde 2 bedragen.

*****************************

Ook wordt hier geen verduidelijking gegeven of het gaat om OG of RG?
Inderdaad. Als er geen testament is, is de verdeling altijd dezelfde voor alle soorten goederen.

*****************************

Natuurlijk mag U ook volzinnen gebruiken. Maar U zaait er alleen maar een mogelijke bron van fouten mee: de ambtenaren van Vlabel moeten namelijk de gegevens van de aangifte in een programma stoppen ... aan de hand van breuken en de gekende afkortingen VE, VG, BE. Dus waarom tekst schrijven?

En mag U de zinnen uit de akte van erfopvolging overnemen? Soms wel, soms niet. De ene notaris zal bijvoorbeeld schrijven (uw geval):
- en dat de kinderen gerechtigd zijn elk op een vierde van de blote eigendom van de onroerende goederen uit het netto-gemeenschappelijk vermogen en van de helft in blote eigendom van de goederen uit het eigen netto-vermogen van de overledene.
Is dat juist?
Ja, maar die ene zin moet U toch al splitsen en op 2 verschillende plaatsen deels overnemen.

Een akte van erfopvolging is niet gemaakt met het oog op het aangifteformulier van Vlabel...

*****************************

U moet sowieso al een kopie bijvoegen van het huwelijkscontract; U kunt daar evengoed een kopie van de akte van erfopvolging aan toevoegen.

Terug naar “Erfrecht & Schenkingen”