Referentie adres

Sara1987
Topic Starter
Berichten: 2
Juridisch actief: Nee

Referentie adres

#1 , 18 jun 2016 18:10

Hallo iedereen,

Ik vertrek binnen 3 maand naar Australië met een Work Holiday Visum wat wil zeggen dat ik een jaar door Australië mag reizen en terwijl daar ook mag werken. Als ik daar 88 dagen gewerkt heb kan ik in aanmerking komen voor een 2 de jaar.
In het beste geval zou ik dan 2 jaar buiten België verblijven
Nu is mijn vraag wat ik moet doen met met adres gedurende de tijd ik in Australië verblijf? Ik woon momenteel alleen op een huurappartement.
Mijn ouders zijn beiden overleden en er blijft geen (betrouwbare) familie over waar ik mijn adres kan plaatsen.
Vrienden: wonen nog thuis bij hun eigen ouders of wonen op een huurappartement wat dan geen optie is.
Mijn meubels kan ik in een stockplaats onderbrengen dus dat is geen probleem.

Bij het OCMW kan je enkel een referentieadres aanvragen als dakloze.
Een natuurlijk persoon is geen optie voor mij...

Verder vind ik zeer weinig informatie hierover.
Bestaat er nog zoiets als een postbus?

Mvg, Saar

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
LeenW

#2 , 18 jun 2016 18:15

Referentieadres kan slecht voor max één jaar voor verblijf in het buitenland, na het eerste jaar zou u geschrapt worden. In een postbus kun je niet wonen.

Sara1987
Topic Starter
Berichten: 2
Juridisch actief: Nee

#3 , 18 jun 2016 18:26

Dat je op een postbus niet kan wonen had ik zelf ook kunnen bedenken. Daarom ook dat ik naar een referentieadres informeer en niet naar een domicilieadres... :roll:

Mijn vraag is: kàn :!: ik überhaupt :!: een referentieadres ergens :!: aanvragen? Ik kan na 1 jaar wel terug komen.

Aan de 2 opties voldoe ik niet..
- Ik ben niet dakloos dus OCMW kan niet
- Bij een natuurlijk persoon kan ook niet voor mij

Reclame

LeenW

#4 , 18 jun 2016 18:31

Nee, het OCMW is er voor de hulpzoekenden, niet voor mensen die voor werk/plezier naar het buitenland gaan:

De persoon moet dakloos zijn. Een dakloze is 'iemand die niet over een eigen woongelegenheid beschikt, die niet de middelen heeft om daar op eigen kracht voor te zorgen en daardoor geen verblijfplaats heeft of tijdelijk in een tehuis verblijft, in afwachting dat hem een eigen woongelegenheid ter beschikking wordt gesteld" (parl. doc Kamer, B.Z. 1991-1992, nr 630/5 p. 34). Zijn hier ook inbegrepen de personen die voorlopig opgevangen worden door particulieren om hen tijdelijk en kortstondig uit de nood te helpen, in afwachting dat betrokkenen een eigen woongelegenheid ter beschikking hebben (Omzendbrief POD MI van 7 mei 2007).

Franciscus
Berichten: 39720
Juridisch actief: Nee

#5 , 18 jun 2016 21:31

Hier vindt u de redenen voor een referentieadres.

http://www.ibz.rrn.fgov.be/nl/bevolking ... registers/

U bent hier : Bevolking » FAQ »De inschrijving in de bevolkingsregisters

De inschrijving in de bevolkingsregisters


22/12/2015
Omzendbrief van 22 december 2015 : Aanpassingen van de reglementering over het houden van de bevolkingsregisters vanaf 1 januari 2016.
Alle nieuwigheden

Referentieadressen

Wie kan het voorwerp uitmaken van een inschrijving op een referentieadres en welke zijn daarvoor de modaliteiten?

De notie van referentieadres wordt gedefinieerd in artikel 1, §2, tweede lid van de wet van 19 juli 1991 betreffende de bevolkingsregisters, de vreemdelingenkaarten en de verblijfsdocumenten en tot wijziging van de wet van 8 augustus tot regeling van een Rijksregister van de natuurlijke personen.

Onder referentieadres wordt verstaan het adres van ofwel een natuurlijke persoon die is ingeschreven in het bevolkingsregister op de plaats waar hij zijn hoofdverblijf heeft gevestigd of wel een rechtspersoon, en waar, met de toestemming van deze natuurlijke persoon of rechtspersoon een natuurlijke persoon zonder vaste verblijfplaats is ingeschreven.

De mogelijkheid tot inschrijving op een referentieadres is strikt beperkt tot volgende personen:
de personen die in een mobiele woning verblijven;
de personen die minder dan een jaar afwezig zijn uit de gemeente voor studie- of zakenreizen en zijn gezinsleden;
de leden van het burgerpersoneel en militair personeel van de Krijgsmacht, in garnizoen in het buitenland, en hun gezin, evenals de personeelsleden van de politiediensten die afwezig zijn uit het Koninkrijk voor meer dan een jaar, die ofwel het militaire personeel en burgerpersoneel van de Belgische strijdkrachten in Duitsland of in een ander land begeleiden, ofwel een specifieke opdracht vervullen in het buitenland, en de leden van hun gezin;
de leden van het diplomatiek of consulair personeel en hun gezin;
de ontwikkelingshelpers die op coöperatieopdracht zijn gestuurd en hun gezin;
de personen die bij gebrek aan voldoende bestaansmiddelen geen verblijfplaats hebben of meer hebben.
de gedetineerden, met name de Belgen en de vreemdelingen die toegelaten of gemachtigd zijn om langer dan drie maanden in het Rijk te verblijven, die niet voldoen aan de voorwaarden voor een tijdelijke afwezigheid op voorwaarde dat ze opgesloten zijn in het binnenland

De mogelijkheid om een referentieadres te hebben bij een rechtspersoon is strikt beperkt tot:
De rondtrekkende bevolkingsgroepen op het adres van een vzw, een stichting of een vennootschap met sociaal oogmerk die minstens vijf jaar rechtspersoonlijkheid geniet.Deze rechtspersonen dienen zich in hun statuten tot doel te hebben gesteld onder meer de belangen van één of meer rondtrekkende bevolkingsgroepen te behartigen of te verdedigen;
Het civiele en militaire personeel van de Krijgsmacht, gestationeerd in het buitenland, op het adres vastgesteld door de Minister van Landsverdediging;
De daklozen op het adres van het OCMW van de gemeente waar zij gewoonlijk vertoeven.

De bepaling van een referentieadres veronderstelt niet alleen het akkoord van de persoon die op dat adres is ingeschreven, maar ook de zekerheid dat deze laatste zal tussenkomen om de briefwisseling op te halen en door te sturen naar de geadresseerde. Een adres poste restante is dus geen referentieadres, evenals een eenvoudige brievenbus in een gebouw, waar niemand zal zorgen voor de eventuele briefwisseling.

Ten slotte is de inschrijving op een referentieadres beperkt tot het adres vermeld in de aanvraag en het akkoord. In geval van adreswijziging van de verstrekker moet er een nieuwe aanvraag worden ingediend.

Er kan een vergoeding gevraagd worden voor een inschrijving op een referentieadres, maar deze mag in geen geval hoger zijn dan de bijkomende kosten die deze inschrijving met zich meebrengt.

berenod
Berichten: 942

#6 , 19 jun 2016 09:19

In In principe moet u zich uitschrijven uit uw gemeente, met doel tot vertrek uit België.
Men gaat vragen of u reeds een adres heeft in Australië, U kan zeggen dat u dit nog niet weet, of indien u er reeds een heeft kan u dat opgeven.

U krijgt dan een formulier model 8 mee.

In Australië moet u dan naar de Belgische ambassade (in Canberra, ACT) waar u zich dan inschrijft.

Vanaf dat ogenblik kan de ambassade u diensten leveren dewelke u zou krijgen in België op je gemeentehuis.
Je bent met alles in regel op dat ogenblik.

Terug naar “Administratief recht”