TheJudge007, ik zie hier geen totaal tegengestelde meningen (laat staan dat het hier verboden is om eenzelfde wettekst anders te interpreteren, totaal tegengestelde meningen zijn op zich niet vreemd voor een rechtbank

). Wel 2 verschillende visies, mogelijks op basis van een ander beeld van welke zaken ten laste gelegd worden tegen die persoon en in welke mate ze hard gemaakt kunnen worden.
Eylis geeft het imho juridisch correcte antwoord, giserke geeft wat de juridische dienst van de VRT zou adviseren op basis van een vorige zaak. Dat laatste hoeft niet noodzakelijk enkel geïnspireerd te zijn door de wet, maar kan ook omwille van journalistieke deontologische redenen zijn. Nergens zegt giserke zich puur op basis van 1 artikel te beweren. Eylis concentreert zich op de beelden over de partner, die idd imho veelal niet te betwisten zijn, giserke baseert zich op de beelden van de moeder zelf. Bij verwijdering van de beelden va de moeder, hebben de beelden van de partner weinig journalistiek nut.
In de journalistieke code kan je bvb dit vinden:
art. 15 De journalist maakt geen misbruik van zijn hoedanigheid, in het bijzonder ten aanzien van mensen in een maatschappelijk kwetsbare situatie zoals minderjarigen, slachtoffers van criminaliteit, rampen en ongevallen, en hun familie.
en verder artikel 22 -25. (zie:
http://www.rvdj.be/code-raad-voor-de-jo ... idsgetrouw )
Vraag is vooral van wat die persoon concreet verdacht wordt, hoe sterk de verdenkingen zijn, hoe relevant voor de betrokken opnames en in welke mate de topicstarter kan aantonen schade te lijden of een verkeerde voorstelling van haar moeder het gevolg zou zijn. Als de partner gewoon in de rand vermeld wordt of in beeld komt, is er geen enkel probleem. Dan wordt die persoon gewoon als partner van beschouwd, wat geen leugen is en geen overdreven 'romantisering' van de persoon. Als die persoon echter (fictief) héél sterk in beeld zou komen als partner van een verkeersslachtoffer en bvb zijn pijn, angsten etc ruim besproken zou worden, dan zal een gezonde reporter wel optreden als blijkt dat diezelfde persoon nu verdacht wordt van zware seksuele delicten tegenover de topicstarter en men effectief kan bewijzen dat de verdenkingen minstens gegrond zijn.
(naam van de reporter overigens verwijderd, de naam van de VRT, gezien niet echt ter discussie én de grootte van de firma, hier wel laten staan)
Juridisch heeft Eylis dus volledig gelijk, maar de VRT heeft naast juridische elementen ook andere richtlijnen. Alles hangt echter er vanaf hoe men in beeld gebracht wordt. Zelf ooit ook een cameraman op m'n neus gehad als student in de Overpoort. Stond met een groepje absoluut niet-schaarsgeklede studiegenoten en men wou "sfeerbeelden". Bleek dat het sfeerbeelden waren voor een programma over studentenprostitutie... direct duidelijk gemaakt dat ze die beelden niet moeten gebruiken en is ook niet gebeurd. Terwijl er afhankelijk van de voice-over mss niks mis gebeurde.