Mag een Belgische notaris informatie/advies verlenen via het internet met oog op het verwerven van nieuwe klanten?

benieuwd
Topic Starter
Berichten: 4
Juridisch actief: Nee

Mag een Belgische notaris informatie/advies verlenen via het internet met oog op het verwerven van nieuwe klanten?

#1 , 23 sep 2016 11:47

Weet iemand of dit deontologisch is toegestaan?

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
eylis
Berichten: 8991

#2 , 23 sep 2016 11:51

bedoel je wettelijk toegstaan? Want ik kan me niet indenken (dat als het inderdaad "niet-deontologisch" is) dat er een deontologische commissie is voor het notariaat die daar beslissingrecht over heeft.

benieuwd
Topic Starter
Berichten: 4
Juridisch actief: Nee

#3 , 23 sep 2016 11:54

ja, of wettelijk... mijn vraag is eigenlijk gewoon of het toegestaan is

Reclame

eylis
Berichten: 8991

#4 , 23 sep 2016 17:50

Een notaris mag zeker informatie verstrekken via een website. Dat is zelfs wenselijk. Vel notarissen doen dat: ze leggen een aantal principes uit mbt verschillende terreinen en vaak zelfs op het terrein waar ze in gespecialiseerfd zijn. Het feit dat ze daar klanten mee werven kan men daarmee wel vermoeden. Ik bedoel: je kunt er van uitgaan dat dit wel één van de onderliggende doelstellingen is. Bewijzen dat dit de reden is, kan je niet. Want er staat niet letterlijk: ik geef deze informatie omdat ik u als klant wil/moet hebben. Dus of het nu toegestaan is of niet om klanten te ronselen. In feite maakt het niet uit. Want informatie verstrekken met het doel klanten te ronselen kan je gewoonweg niet glashard bewijzen.

benieuwd
Topic Starter
Berichten: 4
Juridisch actief: Nee

#5 , 25 sep 2016 11:28

Bedankt eylis. die informatie helpt me al heel wat. Als je het nu wel eens zou kunnen bewijzen (door middel van betalingen die worden gedaan door de notaris aan een derde partij die in ruil een platform aanlevert waarop de notaris informatie kan verstrekken aan mogelijke klanten) is dit dan legaal?

eylis
Berichten: 8991

#6 , 25 sep 2016 16:15

Als je bedoelt dat de notaris aan de maker van de website/platform betaalt om daar gebruik van te mogen maken om zijn tips en informatieverstrekking te kunnen doen, denk ik dat dit perfect legaal is: de webmaker verschaft en onderhoudt immers het "platform" waar de notaris vragen beantwoord; De enige die eventueel een veeg uit de pan kan krijgen is de wemaker die de inkomsten niet regulier in zijn boekhouding verwerkt en aangeeft aan de fiscus. Maar de notaris doet niets fout denk ik. Een "mogelijk" klant is er nog géén hé. en als hij daarna toch kllant wordt, is er niets mis mee dat hij dat geworden is omdat het eerste contact via dat webplatform zo positief is verlopen. Dat heet marketing; Iedereen doet dat; zelfs therapeuten, dokters en advocaten. Echtscheidingsbemiddelaars bijvoorbeeld doen dat héél vaak; Omdat hun beroep nog niet erg goed bekend is bij het grote publiek....

benieuwd
Topic Starter
Berichten: 4
Juridisch actief: Nee

#7 , 27 sep 2016 15:16

Ok, bedankt eylis

Terug naar “Handelspraktijken”