erfenis

Ronnie Goddyn
Topic Starter
Berichten: 2
Juridisch actief: Nee

erfenis

#1 , 25 nov 2008 16:15

Betreft erfenis;Vier kinderen erven
> drie ervan geven goedkeuring.
> De vierde ondertekent niet omdat deze geniet van leefloon OCMW.En dus denkt niet te kunnen genieten van erfenis daar OCMW beslag zou leggen op deze.
> Vraag:Hoe wordt dit opgelost.

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Beachcomber
Berichten: 572

#2 , 25 nov 2008 16:18

De vierde erfgenaam kan zijn/haar deel verwerpen, het komt dan in de boedel van de drie anderen terecht.

wanton
Berichten: 10077
Locatie: HEIST , bij-den-berg

#3 , 25 nov 2008 17:06

In normaal omstandigheden is een leefloon van OCMW niet terugvorderbaar , het is een recht op inkomen. Zie de brief van beslissing van het OCMW.
Wat wel kan , is het volgende. Indien deze persoon erft in volle eigendom en intresten kan verwerven , wordt daarmee rekening gehouden. Intresten zijn wel een inkomen.

Vooraleer te verwerpen , zie één en ander na. Of raadpleeg het betrokken OCMW. Nogmaals : het leefloon is in de meeste gevallen niet terugvorderbaar.
Ik heb gisteren gezien , ik ken morgen!
Toet-anch-Amon

Reclame

j.demoor
Berichten: 10360

#4 , 27 nov 2008 13:31

Ik ga ervan uit dat ‘daar OCMW beslag zou leggen op deze’ betekent dat met het geërfde rekening zal gehouden worden voor het herzien van het leefloon(en niet dat het OCMW beslag zou leggen wegens openstaande schulden).

“Art.14...§ 2 Het bedrag van het leefloon wordt verminderd met de bestaansmiddelen van de aanvrager, berekend overeenkomstig de bepalingen van titel II, hoofdstuk II...Art.16.§ 1. Onverminderd...komen alle bestaansmiddelen in aanmerking van welke aard en oorsprong ook...Art.22.Met het oog op een eventuele herziening MOET de betrokkene onmiddellijk AANGIFTE DOEN van elk nieuw gegeven dat een weerslag kan hebben op het hem toegekende bedrag of op zijn situatie als rechthebbende“(26 MEI 2002. - Wet betreffende het recht op maatschappelijke integratie).

“Art.25.§ 1. Ingeval de aanvrager een onroerend goed in volle eigendom of vruchtgebruik bezit, wordt er rekening gehouden :1° wat de bebouwde onroerende goederen betreft : met het gedeelte van het globaal kadastraal inkomen dat het vrijgesteld bedrag overschrijdt, vermenigvuldigd met 3...Art.27. Voor de al dan niet belegde roerende kapitalen wordt rekening gehouden met 6 % van de schijf gelegen tussen 6 200 EUR en 12 500 EUR, en met 10 % van de boven die schijf gelegen bedragen...”(11 JULI 2002. - Koninklijk besluit houdende het algemeen reglement betreffende het recht op maatschappelijke integratie).

Bij niet - ‘aangifte doen van elk nieuw gegeven’ geldt “Art.24 § 1. Het leefloon uitgekeerd met toepassing van deze wet wordt op de betrokkene verhaald :1° in geval van een herziening met terugwerkende kracht, bedoeld in artikel 22, § 1.(=gewijzigde omstandigheden)...2° indien hij de beschikking krijgt over inkomsten krachtens rechten die hij bezat tijdens de periode waarvoor hem een leefloon werd uitbetaald...”(26 MEI 2002. - Wet betreffende het recht op maatschappelijke integratie).

Bij verwerpen van de nalatenschap kan het OCMW toepassing maken van: “Art.1167. Zij kunnen ook in hun eigen naam opkomen tegen de handelingen die hun schuldenaar verricht heeft met bedrieglijke benadeling van hun rechten..."(Burgerlijk Wetboek;Actio Pauliana).
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Terug naar “Erfrecht & Schenkingen”