Vraag: is je moeder dement? Dan geef ik je raad om snel de diagnose te laten stellen door een arts, met deze vaststelling naar het vredegerecht te gaan en hem te vragen om een bewindvoerder aan te stellen.
Er werd reeds een topic gewijd aan een gelijkaardig onderwerp:
http://www.juridischforum.be/forum/view ... hp?t=12191
Veel sterkte!
Inderdaad, zoals Wanthon zei, je kan niets ondernemen tot je moeder overleden is. Slechts bij het overlijden treedt je in de rechten van je moeder als erfgenaam.
Indien je bij het overlijden geen zicht hebt op de bestaande rekeningen, dan vraag je deze op bij de Centrale Bank. Dit kost wel wat centjes. Wanneer je een notaris aanstelt om tot een vereffening-verdeling te komen, dan zal de notaris wel de gegevens opvragen, maar wees dan nog voorzichtig! Rekeningen kunnen afgesloten zijn geweest. De nalatenschap bestaat enkel uit effecten, gelden, roerende en onroerende goederen op de dag van het overlijden. Deze stand moet aangegeven worden voor het berekenen van de successierechten. Wanneer Vadertje Staat ziet dat er nog voldoende in het actief zit, dan zoeken ze niet meer tot 3 jaar terug.
Wanneer de vereffening-verdeling plaatsvindt, wel dan begint pas het gevecht. Teken geen enkel document of neem nog geen enkele geldwaarde aan tot dat je zeker weet dat er niet gesjoemeld is geweest.
De andere twee familieleden kunnen je wel zonder dat je het weet onder druk zetten om de nalatenschap te ondertekenen. (Zo is het ook geweest toen mijn vader stierf.) Geef daar niet aan toe! Je hebt evenveel rechten als de andere erfgenamen.
Lees het vermelde topic nog eens duidelijk.