Na consultatie boekhouder is het inderdaad mogelijk om, mits betaling van de +/- 700 euro sociale bijdragen per kwartaal, mijn activiteit als zelfstandige uit te voeren, zelfs al zijn de resultaten inkomen maar break-even. Mijn echtgenoot verdient ruim voldoende om ons te onderhouden, dus eigenlijk is dit meer bedoeld als 'hobby'. Het klinkt een beetje pretentieus, maar hoeveel - of weinig - ik zou gaan verdienen maakt totaal niet uit. Betaling soc. bijdragen kan uit een 40-jaar oude en vrij dikke 'spaarboek', dus als de zaken niet goed lukken hebben we ruime backup.
Cruciaal hierin is het feit dat ik op die manier ook pensioenrechten kan opbouwen, zodat ik in 2022 met 'vervroegd pensioen' kan (ook dat uiteindelijk pensioenbedrag is echt niet van belang, ik zou al blij zijn met een paar 100 euro per maand als aanvulling op het pensioen van mijn echtgenoot, wat is berekend en voldoende is om ons allebei te onderhouden, gezien we heel sober leven).
Maar, nu dient zich een kans aan om een deeltijdse functie aan te nemen (ben momenteel voor alle duidelijkheid volledig uitkeringsgerechtigd werkloos). Dit contract bij de potentiële job omvat een tewerkstelling van 25 uur per week. Lijkt mooi, maar zal ik hiermee ook aan mijn 104 dagen komen die nodig zijn om één jaar 'loopbaan' op te bouwen? Met verlofperiodes enz.. ingecalculeerd? Of moet ik die job enkel aannemen indien het statuut 'behoud van rechten' ook wordt aanvaard?
Belangrijke beslissingen natuurlijk, waar ik toch zoveel mogelijk info probeer te verzamelen en ik geen foute beslissingen voor de toekomst maak.
Mocht dit allemaal ingewikkeld lijken, dan hoor ik graag waar dergelijke situatie kan besproken worden (advocaat met bepaalde specialisatie, vakbond, sociaal verzekeringsfonds..??) Het is namelijk een zeer complex gegeven als je zowel als (al dan niet werkloze) werknemer en tegelijkertijd als zelfstandige (bij- of hoofdberoep) aan de slag gaat.
Alvast dank voor uw reactie.