Wanneer mag je een deel van je woning verhuren

nastassia
Topic Starter
Berichten: 3

Wanneer mag je een deel van je woning verhuren

#1 , 26 dec 2008 11:41

Hallo iedereen,

ik zoek meer info rond verhuren van delen van een woning... het gaat om een eengezinswoning ingedeeld in 2 appartementen, we zouden er zelf 1 bewonen en het andere verhuren, nu gebeurd dit niet aangeven maar wij vragen ons af of het wel goedgekeurd zal worden als wij dit aangegeven willen doen, welke stappen ondernemen we best voor we overgaan tot aankoop van dergelijke panden?

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
nastassia
Topic Starter
Berichten: 3

#2 , 27 dec 2008 13:09

mag je eengezinswoning in 2 delen verhuren?

wat zijn de consequenties van verhuring dat niet wordt aangegeven

wolf2
Berichten: 2071

#3 , 27 dec 2008 16:50

De dienst Stedebouw van de betrokken gemeente kan U vertellen voor hoeveel woongelegenheden een bepaald huis bij hen gekend is (= vergund is).

Om er méér woongelegenheden van te maken dan momenteel vergund, heeft U een bouwvergunning ("stedenbouwkundige vergunning") nodig.

De informatie van het Kadaster is op dit gebied zonder waarde.

Reclame

nastassia
Topic Starter
Berichten: 3

#4 , 28 dec 2008 15:15

dus een deel van een eengezinswoning mag je niet verhuren, daarvoor moet je bestemmingswijzing aanvragen om het verhuren officieel te kunnen maken?

wolf2
Berichten: 2071

#5 , 28 dec 2008 17:13

Ja, zoniet begaat U een overtreding inzake Ruimtelijke Ordening. Beide "gezinnen" zullen zich niet op een normale manier kunnen inschrijven in het bevolkingsregister. Er zal maar één huisnummer zijn.

simonjo
Berichten: 285

#6 , 29 dec 2008 22:21

Onder valse voorwendsels kan je eventueel wel meerdere gezinnen inschrijven op 1 adres (vb familie van elkaar, ...).

Enig nadeel is dat als 1 gezin zijn rekeningen niet betaald en een deurwaarder komt terplaatse dan schrijft die alles op, ook goederen van het 2de gezin.

Kortom, gevaarlijke situatie.

Bestemmingswijziging is enige goede en juiste oplossing, maar of de gemeente dit zal toestaan is de grote vraag. Je kan een schriftelijke princiepsvraag stellen op de bouwdienst van uw gemeente, dit wordt dan besproken in het schepencollege en u krijgt een antwoord op papier. Zo moet je nog niet direct een hoop papierwerk opstarten.

Terug naar “Huren”