wat als moeder niet meewilt

Zoe
Topic Starter
Berichten: 19

wat als moeder niet meewilt

#1 , 20 feb 2009 11:04

even kort schetsen:
mijn vriend en zijn ex hadden een kleine 3 jaar een relatie.
zij was gestopt met de pil zonder hem ervan op de hoogte te brengen.
ze wou hun relatie redden met een kind.
toen ze 3 maanden zwanger was zijn ze uiteen gegaan.
hij is altijd blijven meegaan naar de gyne en was erbij met de bevalling. heeft alle kosten van de kaartjes, doopsuiker e.d. zelf gedragen.

nu is er door de jeugdrechtbank een vonnis dat hij iedere woensdagmiddag en om de 14 dagen (niet bepaald welke weken) de zaterdagmiddag van 14u-18u zijn zoontje bij hem mag hebben.
het is nu bijna 3 maanden geleden dat hij zijn zoontje nog eens heeft meegekregen!
of ze doet gewoon niet open en als je wegrijdt zie je hen (ze woont nu in bij d'r moeder) door het raam kijken. of ze doet open en begint ruzie te maken. of ze zegt dat het zijn dag niet is (zaterdagen). of ze laat al op voorhand weten dat hun zoontje ziek is.
We zien echter nooit briefjes omdat ze een dokter heeft die een briefje schrijft à la 'niet buiten mag als het koud, mistig of regenweer is. We wonen dus wel in België en het is hier altijd wel zo'n weer!
We gaan wel elke keer een klacht indienen bij de politie maar die zeggen al dat het vonnis niet duidelijk is wat betreft welke zaterdagmiddagen, als ze dan toch schrijven komt zij gewoon met haar briefje aan!

Kan hier echt helemaal niks tegen gedaan worden?
De dokter heeft tegen mijn vriend al gezegd dat hun zoontje wel terug buitenmag en eigenlijk... het is van bij haar aan de deur tot in een warme auto en dan terug naar binnen onmiddellijk...

Kan iemand mij wat raad geven?

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
j.demoor
Berichten: 10360

#2 , 22 feb 2009 12:14

INDIEN ‘om de 14 dagen’ niet bepaald of bepaalbaar is op grond van de tekst van het vonnis dan kunnen partijen pogen dit minnelijk te regelen. Onderzoek echter vooraf zorgvuldig die tekst.

Stuur uw partner uw schriftelijk voorstel en laat haar de keuze tussen elke even OF oneven week,volgens kalender met genummerde weken en met maandag=begindag.

Doet ze die keuze niet binnen de door u daarin gestelde redelijke termijn wendt u dan tot jeugdrechter op grond van : “Art.387bis. In alle gevallen, en onverminderd de bevoegdheid van de voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg...kan de jeugdrechtbank in het belang van het kind, op verzoek van beide ouders of van één van hen...alle beschikkingen met betrekking tot het ouderlijk gezag opleggen of wijzigen...”(Burgerlijk Wetboek).

Vraag de jeugdrechter dan de oorspronkelijke beschikking te preciseren met mededeling van uw mislukte poging dit minnelijk te regelen en van de PV‘s. Die aanvraag gebeurt bij verzoekschrift op tegenspraak. Kopieer daartoe de tekst van art.1034ter Gerechtelijk Wetboek en gebruik deze als invulformulier.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Nico&Pamela
Berichten: 7

#3 , 23 feb 2009 13:34

Doktersattest is enkel geldig wanneer het kind zo ziek is,
dat het echt plat ligt en de dokter op huisbezoek moet komen.
Op consultatie gaan bij de huisarts telt niet,
want als het kind in staat is op naar de huisarts te gaan,
is het in principe ook in staat om de omgangsregeling te volgen.

Reclame

Zoe
Topic Starter
Berichten: 19

#4 , 24 feb 2009 10:40

nuja, ze laat dokter altijd naar huis komen...
ze zou zich moe kunnen maken door buiten te hoeven komen en zo lijkt het allemaal veel erger enzo ook...
nuja, haar moeder heeft in der tijd haar kinderen laten vervreemden van hun vader met behulp van dezelfde advocaat en dezelfde dokter als nu...
dus het is denk ik een onbegonnen zaak... :(

Franciscus
Berichten: 39720
Juridisch actief: Nee

#5 , 24 feb 2009 12:52

Gaat het kind naar school?
Wanneer is het kind ziek - elk week-end of alleen die van de vader.
Vraag aan de rechter of hij alle ziekebriefjes wil opvragen en dat zij een briefje moet afgeven elke maal dat ze kind niet meegeeft. Dat moet ze trouwens elke maal doen als er klacht wordt ingediend- briefje dient bij PV gevoegd.

Vraag aan de rechter dat zij de kleine moet brengen en halen
Laat het afhaalmoment vb aan de school zijn de woensdag middag
Vraag aan de rechter om een bemiddelaar aan te stellen zodat men tot een oplossing kan komen.
Hou met het bepalen van de week-ends rekening met vb het werkschema van de vader en zorg dat zoiets vermeld wordt in het vonnis.
Laat het vonnis bepalen dat iemand anders ( bepaald) het kind ook mag ophalen vb grootouders.

Vraag dat er dwangmaatregelen worden voorzien die dadelijk kunnen uitgevoerd worden zonder terug naar de rechtbank te moeten stappen - uw advocaat zal wel zeggen wat kan of niet kan.

Zijn er grootouders - die kunnen ook bezoekrecht vragen.

Het schriftelijk voorstel best aangetekend - via uw advocaat -

Elke maal klacht indienen bij de politie.

Als die dokter dat al gezegd heeft - laat dan vermelden dat in het attest moet staan dat de kleine de woonst niet mag verlaten van tot .

Zoe
Topic Starter
Berichten: 19

#6 , 25 feb 2009 16:09

hun kindje gaat nog niet naar school. wordt binnen een kleine 2 maanden een jaar.
Ze zijn tijdens de zwangerschap uiteengegaan en nu kan zij het niet verkroppen dat hij een nieuw leven is begonnen.
ze zegt zelfs dat hij geen alimentatie meer moet betalen... ze zal haar plan wel alleen trekken...
advocaat wil nu niet meer procederen omdat mijn vriend maar maandelijks betaald en niet de bedragen van 700 euro ineens op tafel kan leggen... hij staat nu met een schuld van +/- 1500 bij zijn advocaat maar betaald elke maand 125 euro af (eveneel als alimentatie trouwens en meer kan niet want hij krijgt werkloosheidsuitkering momenteel en voor pro deo komt hij niet in aanmerking omdat hij met mij samenwoont - vind ik eigenlijk wel straf, stel je voor dat je als 2 vrienden samenwoont dan maak je ook geen kans op pro deo want ze bekijken je globaal inkomen en niet dat van jou alleen als je feitelijk samenwoont)

En eens een dokter het briefje geschreven heeft kan je toch niet meer terug! ze gebruikt het volledig!
mijn vriend is vorige week geopereerd, toen hij vroeg hoe het met zijn zoon was kreeg hij het antwoord 'ben je nu al uit coma, jammer!' en dan gaat zij naar haar advocaat sturen dat hij om zijn zoon geweest is als hij net 1 dag uit ziekenhuis is, vergaat van de pijn en nog steeds met de draadjes loopt. morgen mogen deze er uit en gaan we aan de behandelende arts vragen om een attest te schrijven waarom hij niet om zijn zoon gegaan is de afgelopen 2 weken. zo kan ze hem ook niks maken op de rechtbank want 100% zeker dat ze dat zal doen!

creamieke
Berichten: 1

#7 , 04 jul 2009 07:35

Beste,

Beide ouders hebben altijd recht op contact met hun kinderen. Als één van beide partijen dit verhindert kan dit beschouwd worden als kindermishandeling. De beste manier om dit in de beginfase aan te pakken is via bemiddeling. Op www.sbo.be vind je informatie die hierover gaat en deze vzw is ook erg begaan met alle partijen. Ze nemen op neutrale manier contact met beide partijen op en meestal is er dan geen tussenkomst van ht gerecht nodig want dit laatste maakt de strijd voor de kinderen alleen maar erger. Zelf heb ik goede ervaringen met deze mensen die met hart en ziel al jarenlang zich inzetten voor een goede omgang. Ook grootouders kunnen bij hun terecht. En het is een pak goedkoper dan een advocaat of notaris als bemiddelaar. Succes,
Mieke

Terug naar “Andere”