successie eigen goederen

frieda.M
Topic Starter
Berichten: 129

successie eigen goederen

#1 , 04 mei 2009 15:11

Situatie

Koppel getrouwd wettelijk stelsel.
-Ze kopen samen een appartement tijdens huwelijk. Dit is dus gemeenschappelijk (wordt gezinswoning)

-Ze hebben samen spaargelden, wat dus ook gemeenschappelijk is.

-Ze verkopen hun woning waar ze nu inwonen ongeveer op het tijdstip dat ze hun nieuwe woning (die moet gebouwd worden) gaan betrekken.

En HIER gaat het over. De gelden verkregen uit de verkoop van hun huidige woning wordt op een spaarboekje gezet op beider naam.

MAAR deze woning was eigendom van de vrouw voor dat ze trouwden. Dus eigen bezit.

Wetende dat op eigen bezit door de overlevende geen successie moet betaald worden, stel ik nu de vraag of deze gelden nog altijd als eigen bezit van de vrouw kunnen beschouwd worden bij overlijden van haar
man.

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
wanton
Berichten: 10076
Locatie: HEIST , bij-den-berg

#2 , 04 mei 2009 15:24

Inderdaad , bij verkoop van een eigen onroerend goed is de opbrengst ook 'eigen'.
De som van de verkoop wordt dan ook best op naam van de vrouw alleen geplaatst , eventueel met volmacht voor de man. Zeker niet op een gezamenlijke rekening : dit is een onrechtstreekse inbreng in de gemeenschap.
Best is ook dat bedrag afzonderlijk te houden en niet te vermengen met een andere som. Ook kan het helpen om steeds te kunnen bewijzen dat dat geld komt van de verkoop van een eigen goed.
Ik heb gisteren gezien , ik ken morgen!
Toet-anch-Amon

wolf2
Berichten: 2071

#3 , 04 mei 2009 19:58

De interesten van eigen geld worden wel gemeenschappelijk. Als je dus eigen geld op een aparte rekening zet, zou je de interesten er van moeten laten storten op een gemeenschappelijke rekening...
Daardoor wordt je kapitaal natuurlijk steeds minder waard.

Als je dat niet doet en je laat dus de interesten bij het kapitaal komen, zoadt je volgend jaar weer nieuwe interesten krijgt op die som, enzoverder, dan krijg je heel snel last met de Ontvanger van de successierechten (als er een overlijden is natuurlijk) omdat het dan moeilijk wordt vol te houden dat het alleen maar eigen geld is.

Reclame

Creatief
Berichten: 2521

#4 , 04 mei 2009 22:19

En als gehuwden "onderling" de afspraak hebben gemaakt om de intresten op eigen vermogen voor zich zelf te houden? Wat kan de registratie daarop zeggen?

Eigen vermogen wordt voortdurend herbelegd, deels in aandelen, obligaties, kasbons, termijnrekening, goud, ... Mogen we dan echt niet met ons geld handelen en verhandelen?

Een van de echtg. beschikt over een eigen bouwgrond én huis. Deze zijn voortdurend in waarde gestegen.

De andere echtg. beschikt over bossen en een groot eigen kapitaal, waar je op termijn op verliest als je de intrest moet afgeven aan het gemeenschappelijk vermogen.

Ik vind de registratie daar helemaal niet eerijk in.

wolf2
Berichten: 2071

#5 , 05 mei 2009 18:25

Dt heeft niets met de Registratie te maken; dat zijn maar ambtenaren die uitvoeren wat voorgeschreven is.

Wat ik beschreef, is gewoon het wettelijk huwelijksstelsel.

Gehuwden die het anders willen, kunnen trouwen met zuivere scheiding van goederen. Men kan m.a.w. de ene wet maar uitschakelen door te kiezen voor een andere.

In de wet zitten inderdaad ook nog verschillen wat de waardering betreft van roerende en onroerende goederen (na verloop van tijd; bijvoorbeeld bij een erfenis: als het ene kind geld kreeg en de andere grond...).

Nog een andere onrechtvaardigheid: pa schenkt aan zoon en komt overeen: als de zoon kinderloos sterft VOOR de vader, gaat de schenking terug naar de vader. Erfenisrechten te betalen door de vader; géén.

Pa schenkt aan zoon en vergeet dat overeen te komen. ALs de zoon kinderloos sterft VOOR de vader, gaat de schenking ook terug naar de vader. Erfenisrchten te betalen door de vader: ja!

Terug naar “Successie- & Registratierechten”