onderhoudsgeld

probleemke
Topic Starter
Berichten: 79

onderhoudsgeld

#1 , 10 mei 2009 11:51

kan een man ,wiens niet geadopteerd stiefkind op kot zit, én niet bij hem inwoont (is gedomicilieerd bij de moeder- gezien er een toestand is van feitelijke scheiding), kan deze man het kotgeld dat hij betaald voor zijn stiefdochter fiscaal aftrekken - onder een of andere vorm- als onderhoudsgeld.

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Rebel-with-a-cause
Berichten: 1216

#2 , 11 mei 2009 17:00

De onderhoudsuitkeringen die de ouder betaalt voor de kinderen met wie hij of zij niet samenwoont, zijn aftrekbaar vanaf het jaar van de scheiding of de beëindiging van de wettelijke samenwoning.

De volgende vier voorwaarden dienen gelijktijdig voldaan te zijn:
1. de uitkering moet worden betaald ter uitvoering van een onderhoudsverplichting op grond van het Burgerlijk of het Gerechtelijk Wetboek;
2. de verkrijger van de uitkering mag geen deel uitmaken van het gezin van de persoon welke de uitkering betaalt;
3. de uitkering moet regelmatig worden betaald;
4. de betaling van de uitkering moet met bewijskrachtige bescheiden worden verantwoord.

Is niet aftrekbaar, de onderhoudsuitkering die is betaald voor kinderen waarover de ouders gezamenlijk het ouderlijk gezag uitoefenen, waarover zij het gezamenlijk hoederecht hebben en waarover de belastingvoordelen voor kinderen ten lasten over hun beide worden verdeeld.

Hier vind je meer informatie over de voorwaarden die moeten vervuld zijn waardoor die stortingen aftrekbaar zijn.

j.demoor
Berichten: 10360

#3 , 12 mei 2009 10:40

“Art.203.§ 1. De ouders dienen naar evenredigheid van hun middelen te zorgen voor de huisvesting, het levensonderhoud, het toezicht, de opvoeding en de opleiding van hun kinderen. Indien de opleiding niet voltooid is, loopt de verplichting door na de meerderjarigheid van het kind......”(B.W.= Burgerlijk Wetboek).

Een stiefouder is geen ‘ouder’ in de zin van art.203 B.W. en heeft dus geen bijdrageplicht ten aanzien van zijn stiefkind.

“Art.104.Binnen de grenzen en onder de voorwaarden bepaald in de artikelen 107 tot 116, worden van het totale netto-inkomen de volgende bestedingen afgetrokken, in zover zij in het belastbare tijdperk werkelijk zijn betaald :1° 80 pct. van de onderhoudsuitkeringen die de belastingplichtige regelmatig heeft betaald aan personen die niet deel uitmaken van zijn gezin, wanneer ze zijn betaald ter uitvoering van een verplichting op grond van het Burgerlijk of het Gerechtelijk Wetboek...”(Wetboek Inkomstenbelastingen 10 april 1992).

Bij ontbreken van ‘ter uitvoering van een verplichting’ is er ook geen aftrekbaarheid.

Ga volledigheidshalve naar http://www.fisconet.fgov.be/
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Reclame

Terug naar “Andere”