nagaan van bankverrichtingen van erflater

Leen44
Topic Starter
Berichten: 1

nagaan van bankverrichtingen van erflater

#1 , 18 mei 2009 15:45

Mijn vraag is ongeveer dezelfde als die van ludo369 op 12-1-2009.

De grootmoeder van mijn man M. is ong. 1 jaar geleden overleden.
Mijn man M. (vermits zijn pa reeds overleden was, en hij enig kind en daardoor rechtstreeks erfgenaam is) en zijn oom zijn de 2 enige erfgenamen.
Bij het overlijden moesten we spijtiggenoeg vaststellen dat een groot deel van grootmoeders rekening was verdwenen. De oom had gedurende jaren de volmacht daarvan. We horen, nu na het overlijden, van verschillende mensen die grootmoeder kenden dat zij het heel erg vond dat ze zelf niets meer over haar geld te zeggen had en dat ze zelfs niet eens meer mocht weten wat er allemaal met haar centen gebeurde of hoeveel centen ze had.
We hebben navraag gedaan bij de banken en blijkbaar zijn er inderdaad heel regelmatig gedurende een heel aantal jaren grote sommen geld afgehaald.

Mijn vraag nu ook (zoals ludo369): Houdt men enkel rekening met rechtstreeks bewezen overdrachten zoals een overschrijving tussen bankrekeningen, of gaat men verder en legt men de link tussen een cash betaalde aankoop zoals een auto en een geldopname van grootmoeders rekening aan het loket voor datzelfde bedrag en in diezelfde periode? (waarbij het dus voor de hand ligt dat grootmoeders geld besteed werd aan die auto)
Wie heeft ervaring?
En wie heeft ervaring met een onderzoeksrechter in dit soort zaken? Gaat men de rekening van de 'bewuste' oom controleren?
De bewuste oom heeft dezelfde frauduleuze praktijk reeds toegepast bij de kant van zijn vrouw (een soortgelijk geval met een weeskind, waar de vader is weggevallen wegens sterfte). Ook daar de grootmoeders rekening geplunderd zodat het weeskind bijna niks meer had van haar vaders deel. Misschien een extra reden om zijn rekening binnenstebuiten te draaien?
Kan iemand de weg wijzen???

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Creatief
Berichten: 2521

#2 , 18 mei 2009 21:15

Dag Leen

In het topic van Ludo staan een aantal links vermeld, waar en hoe je de nodige informatie kan vinden. Via het topic van Ludo kan je op hyperlinks klikken, die weer verwijzen naar mijn topics én die boordevol informatie zitten.

Wanneer je de inkorting wil vragen, moet je man de bewijzen aandragen dat er geld verdwenen is van de grootmoeder. Dit kan je doen a.d.v. rekeninguittreksels. Je begint alleszins met het opvragen van listings.

Van "horen zeggen" wil de rechtbank niets weten. Ze willen zwart op wit de bewijzen zien dat er fraude is gepleegd door je oom.

Wanneer je de listings opgevraagd hebt, kan je een stap verder. Van belangrijke afhalingen en overschrijvingen vraag je bij de hoofdzetel een kopie aan van de overschrijving of opdracht. Via deze weg kan je achterhalen wie geld afhaalde, wie de overschrijving ondertekende. Alles is stap voor stap uitgelegd geweest in een van de bovenvermelde topics.

Om dieper in te gaan op de rekeinnglistings, moet je echt kennis van zaken hebben. Je moet hier 7 keer bij nadenken wat je nog expliciet wil opvragen. De kosten lopen op. Bepaalde verrichtingen vind je soms op 3 plaatsen terug, vandaar!

Wat ik heel eigenaardig vind is dat je oom ook nog spaargelden aansprak van de kant van zijn vrouw! Had de schoonzoon hier al meer te zeggen dan de eigen kinderen? Kreeg een schoonzoon hier de volmacht? Dit zou ik wel héél kras vinden.

Je schrijft ook dat hij een weeskind (of halfwees) ontdeeld heeft! De minderjarige erfgenamen en zeker halfwezen of wezen zijn dubbel beschermd door het Gerecht! Indien dit zo is, dien dan samen klacht in tegen deze oom, zowel voor de nalatenschap van de ene kant als de andere kant. Neem contact op met de andere zijde van die familie! Dit mag je niet zomaar laten doorgaan.

Voor wat betreft Ludo: ik denk dat hij met het noorderlicht vertrokken is. Ik heb zijn topic beantwoord en gekopieerd naar zijn pm. Hij heeft zijn post nog niet bekeken.

bas
Berichten: 10

#3 , 19 jun 2009 12:22

heb net hetzelfde meegemaakt ; doe het voorbereidende werk zelf en laat dat niet door een advocaat doen maw met bewijs van zijnde erfgenaam vraag je de historieken op voor welbepaalde jaren bij een welbepaalde bank van een welbepaald rek.nr.; eens deze ontvangen ga je de data van grote cash afhalingen of overschrijvingen na ; van deze data vraag je het rek.uittreksel waarop je alle benodige informatie vindt en dan contacteer je een advocaat ; laat u niet afschrikken door de kosten , dat gaat misschien over een paar 100 euro , de advocaat daarentegen.... . Ben altijd bereid u te laten zien hoe ik tewerk ben gegaan

Reclame

Vaoke
Berichten: 400

#4 , 20 jun 2009 10:12

Beste Bas, ik heb in dit analoog kader ook al wat info neergezet op dit forum.. maar toch.. het is altijd goed om wat meer te weten te komen!
Ben inmiddels ook betrokken geraakt in zo'n betwistingen ten nadele (als rechtverkrijgende en als verantwoordelijke over iemand anders z'n goederen als medeerfgename).. daarenboven heb ik een schoonbroer die ook al het slachtoffer is geworden van dergelijke arglistige praktijken!
Om al die redenen heb ik evenzeer belangstelling voor de door u ontwikkelde werkmethode; kan u mij dat via de webmaster overzenden?!
Alvast zeer bedankt.

Terug naar “Erfrecht & Schenkingen”