Na 15 jaar feitelijk te hebben samengewoond hebben we nu een punt achter onze relatie gezet. Zo’n 3 jaar geleden hebben we gezamenlijk een woning gekocht en wenst zij in de woning te blijven wonen.
Op een gegeven moment was de situatie zo onhoudbaar dat ik onder immense druk ingetrokken ben in een appartement, de sleutels heb moeten afgeven en slechts enkele spullen heb meegenomen. Er waren slechts enkele mondelinge afspraken gemaakt omtrent inboedelverdeling, die mijn ex-woongenoot nu niet naleeft.
Onder diezelfde druk heb ik ook reeds een “Voorlopige afstandsverdeling” ondertekend waarbij de prijs die zij dient te betalen voor het huis bevat. Binnenkort verlijdt de akte, maar heb nog steeds geen spullen teruggezien die aan mij zouden toebehoren (vaak bewijskracht met factuur, betalingsbewijs) of andere die verdeeld dienen te worden aangezien ze gemeenschappelijk zijn aangekocht. Een afspraak maken lukt niet, zij geeft telkens forfait en houdt me aan het lijntje.
Hierbij behoort o.a. een laptop welke ik duidelijk voor mezelf had aangeschaft, die gegevens bevat welke van onschatbare waarde zijn voor mij. Deze waren beveiligd met paswoord (vertrouwelijke privé- & professionele gegevens), maar volgens de notaris heeft zij ondertussen die gegevens op USB-stick gezet zodat ze mij die bij de ondertekening van de akte kan overhandigen. Om aan de gegevens te geraken heeft ze een derde ingeschakeld.
We hebben nu beiden dezelfde notaris en ik heb aangekaart dat er eerst moet bemiddeld worden ivm de inboedelverdeling. Ik heb de indruk dat de notaris niet echt mijn belangen voldoende verdedigt en ik maar berooid uit de situatie zal komen. Een lage prijs voor het huis, en naar schatting 25% (in waarde) van de inboedel.
Wat kan ik in dit geval doen ?
• Het niet rechtmatig en eerlijk verdelen van de inboedel is op zich al een probleem welke ik wil aankaarten en opgelost zien. In principe komt dit bij het verlijden van de akte aan bod is mij geantwoord door het kantoor van de notaris. Maar wat indien zij halsstarrig blijft weigeren ?
• Daarbij behoort die laptop, inclusief gegevens welke nu in feite “gehackt” is. Betekent dit geen onrechtmatige toegangverschaffing tot vertrouwelijke gegevens of diefstal ? Hoe kan ik over die laptop, inclusief ongeschonden gegevens beschikken ?
• Schakel ik best een andere notaris of advocaat in ?
• Kan ik nog wijzigingen aanbrengen aan de prijs voor het huis, eventuele huur vragen met als doel enige druk te kunnen uitoefenen om toch tot een degelijke verdeling over te gaan ?