#2 , 12 mar 2019 21:44
U mag dat niet op de openbare weg.
Ik ken cases waar zelfs na tussenkomst van advocaten de klem pas werd verwijderd na de betaling (toen van de 1000 Bfr). Was wel een grote parking.
Wanneer u meent dat jouw parking privaat is, moet dit duidelijk aangegeven zijn, liefst met de vermelding naar het veldwetboek art. 87.8°.
U kan dan klacht neerleggen bij de politie die dan een PV opstellen op basis van het veldwetboek. Na deze vaststelling kan u een gerechtsdeurwaarder en een takelfirma opbellen. Onder het toeziend oog van deze gerechtsdeurwaarder wordt de takeling dan uitgevoerd. U moet wel zelf de takelkosten betalen, maar u kan deze nadien via het gerecht terugvorderen van de eigenaar van het bewuste voertuig.
U plaatst best een bord met volgende tekst:
Private eigendom. Verboden te parkeren met uitzondering voor de klanten van onze handelszaak.
Strafklacht zal geformuleerd worden tegen de overtreders. Onverminderd de geldboete en de bevoegdheid van de politierechter terzake, zal vaststelling van de inbreuk gebeuren door een PV van een gerechtsdeurwaarder, gevolgd door het wegtakelen van het voertuig. Een en ander op kosten van de overtreder. Bij gebreke aan betaling zal gedagvaard worden voor de rechtbank tot recuperatie, zo nodig samen met bewarend beslag. Veroordelende vonnissen zullen bij gebreke aan vrijwillige betalingen met alle middelen van recht worden uitgevoerd met inbegrip van uitvoerend beslag. De kosten kunnen oplopen tot 1250 euro en meer.
uittreksel uit het veldwetboek:
Art. 87. worden gestraft :
8° Zij die, zonder noodzaak en ondanks het verbod van de eigenaar, gebruik maken van een weg die aan een bijzondere persoon toebehoort.
Art. 91. De straffen op de overtredingen, omschreven in de artikelen 87, worden verhoogd tot het maximum en de rechtbank spreekt bovendien gevangenisstraf van één dag tot zeven dagen uit :
1° Indien er herhaling is binnen een jaar, te rekenen van het eerste vonnis tegen de schuldige gewezen wegens dezelfde overtreding en door dezelfde rechtbank;
2° Indien de overtredingen bij nacht zijn gepleegd;
Verduidelijking: een bijzondere persoon (art. 87 veldwetboek) is een identificeerbare persoon, dus een persoon die geen overheid is.
De politie mag in principe altijd takelen.
Door het parket worden echter onderrichtingen uitgeschreven waardoor het takelen wordt beperkt. Zo zal niettegenstaande een inbreuk op het veldwetboek, zelden worden overgegaan tot het takelen van een voertuig op privaat terrein en wordt er zelden getakeld voor voertuigen die geen hinder bezorgen.
Wettelijk gezien heeft de politie eigenlijk de plicht om bij elke overtreding te takelen. Het is immers de taak is van de politie, om misdrijven op te sporen, ter kennis te brengen van de bevoegde instanties (justitie), maar ook om ze te doen ophouden !! Een parkeerovertreding doe je ophouden door het voertuig weg te laten halen, door de bestuurder zelf en indien deze niet ter plaatse is, door de takelwagen.
Gezien dit vaak dode letter blijft, dient gehandeld zoals hiernaast gesteld bij fout geparkeerde wagens op privaat terrein