“Art.146.Met een gevangenisstraf van 8 dagen tot 5 jaar en met een geboete van 26 EUR tot 400.000 EUR of met één van deze straffen alleen, wordt de persoon gestraft die :1° de bij de artikelen 99 en 101 bepaalde handelingen, werken of wijzigingen hetzij zonder voorafgaande vergunning...in stand houdt...De strafsanctie voor het instandhouden van inbreuken, bedoeld in het eerste lid, 1°..., geldt niet voorzover de handelingen, werken, wijzigingen of het strijdige gebruik niet gelegen zijn in de ruimtelijk kwetsbare gebieden...*”(18 MEI 1999. - Decreet houdende de organisatie van de ruimtelijke ordening).
*Zie Arbitragehof 14/2005,d.d. 19-01-2005.
Het wegvallen van strafsancties laat evenwel de herstelmaatregelen uit art.149 onaangetast.
Graag verwijs ik naar onderstaand artikel
Verjaring van bouwmisdrijven
Op 19 januari 2005 hakte het Arbitragehof de knoop definitief in het dossier van de verjaring. De regel kan nu niet duidelijker: alle bouwovertredingen verjaren na vijf jaar. Tenzij die in bos- of natuurgebied. Met dit arrest komt er eindelijk rechtszekerheid.
Arbitragehof creëert duidelijkheid inzake verjaring bouwmisdrijven.
Tot 2000 leefden eigenaars van woningen waarop een bouwovertreding gebeurd was in grote onzekerheid.
Omdat niet alleen het begaan van een bouwovertreding, maar ook het ‘in stand houden’ ervan een misdrijf is, bleef het misdrijf voortduren zolang het gebouw er stond. Dat was vooral pijnlijk voor wie zonder het te weten een huis met een bouwovertreding kocht. Die mensen konden ondanks hun goede trouw ook na dertig jaar nog veroordeeld worden tot afbraak.
In juni 2003 maakte het Vlaams parlement een einde aan die situatie, en voerde bij decreet de verjaring van bouwmisdrijven in, op drie uitzonderingen na. In juli 2004 bevond het Arbitragehof twee van die drie uitzonderingen ongrondwettelijk.
Op 19 januari 2005 hakte het Arbitragehof de knoop definitief doort en vernietigde de bewuste passages van het decreet van 2003. De regel kan nu niet duidelijker: alle bouwovertredingen verjaren na vijf jaar. Tenzij die in bos- of natuurgebied. Met dit arrest komt er eindelijk rechtszekerheid. Nu weet iedereen tensminste waar hij aan toe is. De minister vindt het maar al te logisch dat de twee uitzonderingen geschrapt werden: als omwonenden écht zware hinder van een bouwovertreding ondervinden, zullen ze geen vijf jaar wachten om klacht in te dienen. En als de inbreuken op de stedenbouwkundige regels echt zo ernstig zijn, moet de stedenbouwkundige inspectie of het parket maar binnen de vijf jaar handelen. Dat lijkt niet meer dan normaal.
Lees ook de toelichting bij het arrest van het arbitragehof van 19 januari 2005.
Update: op 25 maart 2005 heeft de Vlaamse Regering de Hoge Raad voor Herstelbeleid samengesteld. U kan hier de persmededeling lezen.
Tevens is de oorspronkelijke toestand van het gebouw niet gekend daar:
- Het gebouw gezet is in ca 1800-1830
- Zonder plan
- Geen foto's beschikbaar
- Het gebouw was een schuur + kleine hoeve, dus geen viekantshoeve of dergelijke
- Enkel op kadasterplannen is een rechthoekje te zien
Zie ik iets over het hoofd ?