Geen domicilie mogelijk?

Procrastinato
Topic Starter
Berichten: 1

Geen domicilie mogelijk?

#1 , 09 sep 2009 10:43

Een vriendin van me is enkele jaren geleden wegens ruzie thuis vertrokken en studeert momenteel aan de KUL. Door een ander leertraject te nemen verliest ze nu haar gesubsidieerd kot waar ze uitzonderlijk haar domicilie mocht plaatsen van de KUL. Ze heeft en budget dat net groot genoeg is om een kot te betalen, maar het is zeer moeilijk om iets te vinden waar ze haar domicilie kan zetten. Ze kan het echt nergens kwijt, ook niet bij haar ouders. Is dit echt nodig? Wat hangt haar boven het hoofd als ze ergens huurt zonder domicilie?

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Franciscus
Berichten: 39720
Juridisch actief: Nee

#2 , 09 sep 2009 16:47

kot = woning.
Normaal is daar een contract en kan men zomaar niet worden buitengezet.
Contractbreuk is natuurlijk mogelijk maar dan zijn er toch nog opzegtermijnen om naar een ander adres te kunnen verhuizen.
Ten laatste is het de vrederechter die bevoegd is om te beslissen.
Als u vriendin niet akkoord gaat met de beslissing van de 'KUL' dan kan ze altijd de zaak in verzoening voor de vrederechter trekken en deze laten beslissen tot vb einde academiejaar...

Dat vriendin ook eens langs OCMW gaat - deze kunnen 1- mogelijk zorgen voor onderhoudsgeld (verplichting ouders)
2 -zorgen dat vriendin via hen een referentieadres krijgt.
(zie andere topics op dit forum) maar ocmw is een van de organisaties die constant referentieadressen (op hun zetel) geeft.
U kan trouwens ook deze procedure vragen en dan wordt vriendin bij u als referentieadres opgeschreven e,n is haar kotadres ergens anders.

j.demoor
Berichten: 10360

#3 , 10 sep 2009 10:40

“Art.18.Worden beschouwd als tijdelijk afwezig...4° personen die omwille van studieredenen buiten de verblijfplaats verblijven van het gezin waartoe zij behoren...Art.20.§ 2. De tijdelijk afwezige personen, bedoeld in artikel 18, eerste lid, 2°, 6°, 6°bis, 8° en 9°, komen in aanmerking voor de toekenning van een referentieadres om beroepsredenen...§ 3. De personen die, doordat zij geen of niet langer een verblijfplaats hebben, de maatschappelijke bijstand vragen in de zin van artikel 57 van de organieke wet van 8 juli 1976 op de openbare centra voor maatschappelijk welzijn of het bestaansminimum waarin de wet van 7 augustus 1974 tot instelling van het recht op een bestaansminimum voorziet, komen in aanmerking voor de inschrijving op het adres van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn van een gemeente wegens een gebrek aan voldoende bestaansmiddelen...”(16 JULI 1992. - Koninklijk besluit betreffende de bevolkingsregisters en het vreemdelingenregister).

Uw vriendin behoort niet tot de categorieën limitatief opgesomd in voornoemd art.20.§2,en komt dus niet in aanmerking voor een referentieadres.

Onderzoek of zij krachtens art.20,§3 in aanmerking komt voor inschrijving op het adres van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn.

Als tijdelijk afwezige in de zin van art.18,4° kan ze gedomicilieerd blijven bij ‘het gezin waartoe ze behoort’.

Zie ook 25 APRIL 1997. - Invoering van de mogelijkheid voor daklozen een referentieadres bij het OCMW te bekomen.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Reclame

Franciscus
Berichten: 39720
Juridisch actief: Nee

#4 , 10 sep 2009 11:52

J.Demoor heeft natuurlijk gelijk.
Het eindresultaat is hetzelfde (bij het OCMW kunnen beiden)- de wetgeving om dit te bereiken is totaal anders.

Terug naar “Archief”