#2 , 20 sep 2009 09:58
“Art.2.§ 1.Een stedenbouwkundige vergunning is nodig als één van de hierna vermelde hoofdfuncties van een onroerend bebouwd goed geheel of gedeeltelijk wordt gewijzigd in een andere hierna vermelde hoofdfunctie. Worden als hoofdfunctie beschouwd :1° wonen...6° industrie en ambacht.”(14 APRIL 2000. - Besluit van de Vlaamse regering tot bepaling van de vergunningsplichtige functiewijzigingen en van de werken, handelingen en wijzigingen waarvoor geen stedenbouwkundige vergunning nodig is).
Dit houdt in dat het GEBOUW niet de hoofdfunctie ‘wonen’ kan verkrijgen zonder stedenbouwkundige vergunning,die de verhuurders niet zullen verkrijgen op grond van wat u meedeelt.
Art.16.§ 1. De bepaling van de hoofdverblijfplaats is gebaseerd op een FEITELIJKE situatie, dat wil zeggen de vaststelling van een effectief verblijf in een gemeente gedurende het grootste deel van het jaar. Deze vaststelling gebeurt op basis van verschillende elementen, met name de plaats waarheen de betrokkene gaat NA zijn beroepsbezigheden, de plaats waar de kinderen naar school gaan, de arbeidsplaats, het energieverbruik en de telefoonkosten, het gewone verblijf van de echtgenoot of van andere leden van het huishouden.…”(16 JULI 1992. - Koninklijk besluit betreffende de bevolkingsregisters en het vreemdelingenregister).
De FEITELIJKE situatie is dat u het appartement bewoont,zodat het uw hoofdverblijfplaats is en de bevolkingsdienst u er moet domiciliëren.
Vele gemeenten miskennen voornoemde bepaling op grond van de toestand van het GEBOUW of van een rechterlijke beslissing inzake bewaarrecht van kinderen,die echter vreemd zijn aan de FEITELIJKE situatie. Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken steunt hierin die gemeenten.
“Art.7...§ 8. De GEMOTIVEERDE beslissing tot niet-inschrijving wordt ter kennis gebracht van de betrokkene.”(16 JULI 1992. - Koninklijk besluit betreffende de bevolkingsregisters en het vreemdelingenregister).
“Art.2.Met het oog op een duidelijke en objectieve voorlichting van het publiek over het optreden van de federale administratieve overheden...4° vermeldt elk document waarmee een beslissing of een administratieve handeling met individuele strekking uitgaande van een federale administratieve overheid ter kennis wordt gebracht van een bestuurde, de eventuele beroepsmogelijkheden, de instanties bij wie het beroep moet worden ingesteld en de geldende vormen en termijnen; bij ontstentenis neemt de verjaringstermijn voor het indienen van het beroep geen aanvang.”(11 APRIL 1994. - Wet betreffende de openbaarheid van bestuur).
Indien ook deze verplichting niet nageleefd wordt,eis dan haar naleving en maak de zaak aanhangig bij de Federale Ombudsman indien hieraan niet voldaan wordt.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/