#3 , 05 jun 2020 13:07
Meestal gaat het om de overlijdens van twee ouders met gemeenschappelijke kinderen.
Bij het eerste overlijden had men de bankrekeningen moeten verdelen, bijvoorbeeld als volgt:
- de helft van het bedrag op de gemeenschappelijke rekening moest belanden op een rekening op naam van de langstlevende ouder alleen
- de andere helft moest terechtkomen op een rekening op naam van die ouder voor het vruchtgebruik en tegelijk op naam van de kinderen voor de blote eigendom.
Nogal dikwijls vindt men dat te complex; of zeggen de kinderen: laat al het geld maar staan bij de langstlevende ouder, die zal dat toch nodig hebben.
Maar als de tweede ouder sterft, valt de euro dat men al erfbelasting heeft betaald op (bijvoorbeeld) de helft van het bedrag dat dan op de rekeningen staat.
Als er maar enkele maanden tussen beide overlijdens zit, kan het gemakkelijk aangetoond worden dat de oude 100% nog op een bepaalde rekening staat. Dat is nog gemakkelijker als het om een spaarrekening gaat waar weinig mee gebeurd is.
Gaat het over een langere periode, dan zal men voor een spaarrekening herbeleggingen moeten aantonen en ook afrekeningen maken over de interesten.
Voor zichtrekeningen zal men eerder forfaitair moeten werken: een gemiddelde maand nemen en kiijken wat de inkomsten (pensioen, huur, ...) zijn en wat de terugkerende uitgaven zijn. En dat dan toepassen op de ganse periode. Schenkingen of speciale onkosten kan men daar aan toevoegen.
Met andere woorden: van honderden rekeninguittreksels moet men een samenvatting maken met uitleg.