indiening aangifte nalatenschap

eddymar
Topic Starter
Berichten: 10

indiening aangifte nalatenschap

#1 , 21 sep 2009 21:14

Mijn echtgenote overleed op 30/7/9. Ikzelf en alle overige erfgenamen hebben erfenis geweigerd. Moet er een aangifte in de nalatenschap worden gedaan ? Wie moet ze doen ? Waar & wanneer moet dit gebeuren ?

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
wanton
Berichten: 10076
Locatie: HEIST , bij-den-berg

#2 , 21 sep 2009 22:40

Het zijn de erfgenamen die de aangifte moeten indienen. Als er dus geen erfgenamen zijn ,......
Ik heb gisteren gezien , ik ken morgen!
Toet-anch-Amon

roharro
Berichten: 13438
Juridisch actief: Ja
Locatie: Plopsaland

#3 , 12 okt 2009 21:51

Zeker dat alle mogelijke erfgenamen verworpen hebben?

Ik vraag me af wat er gebeurt indien de rechtstreekse erfgenamen verworpen hebben maar de erfgenamen die daardoor in hun plaats komen daar niets van af weten en daarom ook geen aangifte (kunnen) doen. Kunnen die "onschuldigen" beboet worden?

Reclame

wolf2
Berichten: 2071

#4 , 13 okt 2009 08:29

Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen een kind dat had moeten indienen of een neef die erfgenaam wordt omdat anderen verwerpen.
Niemand weet of dat kind wel op de hoogte is dat vader/moeder overleden is (men moet geen contact houden met zijn ouders).
Evenmin weet die neef dat hij erfgenaam is geworden. Maar als hij het werd, komen de interesten van geld en de huuropbrengsten hem wel toe vanaf de dag van het overlijden.

Er zit echter een plafond op de boete: nooit meer dan 10% van de verschuldigde successierechten.

Als er geen erfgenamen-natuurlijke personen meer zijn, wordt de Staat als laatste erfgenaam. Uiteindelijk zal de Staat de aangifte moeten indienen en de successierechten betalen in het hoogste tarief mét boete ... ofwel ook verwerpen.

Terug naar “Successie- & Registratierechten”