Uit elkaar na samenwonen...

Trieke
Topic Starter
Berichten: 1

Uit elkaar na samenwonen...

#1 , 13 jan 2010 13:28

Mijn vriend (ex vriend nu...) woonden 8 jaar samen, zonder contract of iets anders.

Ondertussen zijn er 3 kinderen, die hij erkend heeft.

Nu is hij vertrokken en zit ik met heel wat vragen...

Wat moet ik doen: dit vertrek laten vaststellen via de politie?

Hoe zit het qua allimentatie en onderhoudsgeld voor mij, want ik blijf thuis voor de kindjes, maar zal nu wel werk gaan zoeken.

Bedankt alvast voor de antwoorden
Trieke

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
3399AAaa
Berichten: 818

#2 , 13 jan 2010 16:11

ik veronderstel dat u geen samenlevingscontract heeft afgesloten. Eén goede raad: als u ooit nog zal gaan feitelijk samenwonen, maak dan op voorhand een contract om één en ander te regelen.

In dit geval komt het erop neer dat u samen akkoord bent gegaan niets op papier te regelen, met alle gevolgen vandien, want de wet regelt uw situatie niet in het bijzonder. U heeft tegenover mekaar geen hulp- of bijstandsplicht.

Is uw situatie dringend (financiële nood bv.) of niet? In het ene geval kan u een kortgedingprocedure starten, in het andere geval een gewone procedure.

heeft u samen een onroerend goed in eigendom? Zo ja, blijft u daar nu wonen met uw kinderen? Woont u in een huurhuis? Zo ja, wie ondertekende het contract en wie betaalt de huur?

Heeft u gezamenlijke bankrekeningen, of aparte?
Op wie zijn naam staan de energiefacturen (gas, water, elek, ...)?
Trof u al een regeling voor de inboedel?

Zou uw ex plannen hebben om van u één en ander te eisen, denkt u? Zo ja, wat?
onderhoudsgeld voor de kinderen: aangezien hij de vader is, kunnen uw kinderen van hem onderhoudsgeld krijgen op basis van hun afstamming.

onderhoudsgeld voor u: in principe niet. Maar uw situatie is wel bijzonder aangezien u drie kinderen heeft en niet werkt. Dat hangt van de rechter af die uw hele situatie zal bekijken.

Als u wat meer info geeft, is er makkelijker een antwoord te formuleren.
Plus est en vous

3399AAaa
Berichten: 818

#3 , 13 jan 2010 16:14

Sorry, klein foutje: het is niet op basis van hun afstamming, doch wel op basis van de erkenning dat de kinderen onderhoudsgeld kunnen eisen.

Is hij de biologische vader van uw kinderen?
Plus est en vous

Reclame

j.demoor
Berichten: 10360

#4 , 15 jan 2010 10:32

Het vertrek van uw vriend is op zich geen misdrijf,zodat de politie hierin niet bevoegd is.

“Art.7.§ 1. Iedereen die zijn hoofdverblijfplaats wil vestigen in een gemeente van het Rijk of deze wil overbrengen naar een andere gemeente van het Rijk moet dit aangeven aan het gemeentebestuur van de gemeente waar hij zich komt vestigen...”(16 JULI 1992. - Koninklijk besluit betreffende de bevolkingsregisters en het vreemdelingenregister).

“Art.7.De overtredingen van de voorgaande artikelen, van de besluiten tot uitvoering ervan en van de in artikel 5 bedoelde gemeentelijke verordeningen worden gestraft met een geldboete en zesentwintig tot vijfhonderd euro...”(19 JULI 1991. - Wet betreffende de bevolkingsregisters en de identiteitskaarten en tot wijziging van de wet van 8 augustus 1983 tot regeling van een Rijksregister van de natuurlijke personen).

Indien uw ex-vriend zijn domicilie handhaaft waar hij niet woont dan is dit wel een misdrijf,waarvoor u klacht kan neerleggen bij de politie.

Bij ontbreken van huwelijk is er ook geen hulpplicht en dus evenmin recht op onderhoudsgeld voor uzelf.

Voor uw gemeenschappelijke kinderen geldt : “Art.203.§ 1. De ouders dienen naar evenredigheid van hun middelen te zorgen voor de huisvesting, het levensonderhoud, het toezicht, de opvoeding en de opleiding van hun kinderen...”(B.W.=Burgerlijk Wetboek).

“Art.1320.De vorderingen tot toekenning...van de uitkering tot levensonderhoud kunnen worden ingesteld bij een verzoekschrift, dat de eiser persoonlijk of door zijn advocaat aan de (vrede)rechter moet aanbieden.”(Ger.W.=Gerechtelijk Wetboek).

Ga naar de griffie en vraag daartoe een papieren formulier. U kan dit verzoekschrift in principe indienen zonder advocaat. Desnoods kopieert u de tekst van art.1034ter Ger.W. en gebruikt u deze als invulformulier.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Lex
Berichten: 3149
Locatie: N51° 13.797' E004° 26.612'

#5 , 15 jan 2010 10:47

Art.213 Echtgenoten zijn jegens elkaar tot samenwoning verplicht;zij zijn elkaar getrouwheid,HULP en bijstand verschuldigd.(B.W.=Burgerlijk Wetboek).

Deze bepalingen zijn niet van toepassing op de wettelijk samenwonenden(art.1475-1479 B.W.) noch op de feitelijk samenwonenden.

Niettemin werd uitzonderlijk gevonnist:

De vrederechter is bevoegd krachtens art.591,7° Ger.W. om kennis te nemen van de vordering tot onderhoudsuitkering tussen ongehuwd samenwonenden na de beëindiging van hun samenleving.Wanneer de man tijdens het samenwonen in hoge mate de financiële lasten van het huishouden droeg en instond voor het onderhoud van de vrouw,is dit een natuurlijke verbintenis die wordt omgevormd in een gerechtelijke verbintenis die in rechte afdwingbaar is (Vred.Gent 4 november 1996,A.J.T. 1996-97,323,noot JACOBS,K.).

Terug naar “Huwelijk & Samenwoning”